Hirdetés

Kacsintós horror webkamerával hívják fel a figyelmet a megfigyelésre

Bár tavaly óta nagyon sokan webkamerán keresztül tartják a kapcsolataikat nemcsak a munkatársaikkal és üzleti partnereikkel, de gyakran a barátaikkal és a családtagjaikkal is, most kutatók azt szeretnék látványosan demonstrálni, hogy milyen egyszerűen adjuk fel a magánéletünkhöz való jogot.

Hogy a webkamerák mit jelentenek a mindennapjainkban, azt így lehet a legszemléletesebben megmutatni.

A szintetikus húsból és bőrből készült, szemgolyóhoz hasonlóan működő webkamera pislog, a szemhéjak alkalmazkodnak a szemgolyó mozgásához, és önállóan is képes reagálni ingerekre, például ha meglát valakit.

Az eszköz egyébként nagyjából olyan, mint egy klasszikus webkamera, és ugyanaz a Marc Teyssier készítette, aki már gyártott mesterséges emberi bőrből telefontokot is. A felbontása 720p, hat szervomotor intézi a mozgásokat, és még a szemöldök is külön mozgatható, hogy még valósághűbb legyen az élmény.

Az egész lényege, hogy felhívja a figyelmet az emberek és a gépek közti hasonlóságra, hiszen a para szemgolyó a számítógép algoritmusaira támaszkodik, a mesterséges intelligenciát, a gépi tanulást az emberi agyról mintázták, de a neurális háló is nagyon hasonlít az ideghálózatra.

A cél az, hogy ennek hatására többet beszélgessünk a technológia és a társadalom megfigyelésének természetéről. Hogy például mennyire egyértelműnek kell lennie, hogy egy webkamera mikor aktív és mikor inaktív. Mint mikor egy szem nyitva van vagy be van zárva. Pluszban a Saarland Egyetem ember–számítógép interakciós laboratóriumának tanulmánya vizsgálja, hogy egy ilyen ismerős eszköz – a webkamera – antropomorfizálása hogyan teszi kézzelfoghatóbbá és szemléletesebbé az elvont fogalmakat.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk