Hirdetés
Hirdetés

Júniusban CSTP Feszt, a Cseh Tamás Program ingyenes beszámoló fesztiválja

cstpfeszt_image02kicsi.jpg

Az idén májusban hároméves Cseh Tamás Program nagyszabású zenei fesztivált rendez, június 21. és 24. között a Várkert Bazárban. A CSTP Feszt négy napján ötven zenekar és előadó lép fel. A fesztivál ideje alatt a Várkert Bazárban lesz a Hangszert a kézbe interaktív hangszerkiállítás, ahol több mint száz hangszert lehet kipróbálni. A CSTP Feszt két szakmai konferenciájára az A38 Hajón kerül sor. Valamennyi program díjtalanul látogatható.

  • A Nemzeti Kulturális Alap 2014 májusában indított Cseh Tamás Programjának célja a magyar könnyűzene szisztematikus támogatása.
  • A három év alatt kilenc alporgram közel félszáz pályázata réven több mint kétmilliárd forintot juttatott a hazai könnyűzenének.
  • A harmadik évad lezárásaként június 21. és június 24. között CSTP Feszt néven nagyszabású, ingyenes zenei fesztiválra kerül sor a Várkert Bazárban.
  • A négy nap alatt ötven zenekar és előadó lép fel.
  • A fesztivál része lesz a Hangszert a kézbe nevű, interaktív hangszerkiállítás, amely hét megyeszékhely után érkezik Budapestre.
  • A CSTP Feszt nem csupán egy zenei fesztivál, hiszen két szakmai konferencia is része a programnak. Az A38 Hajón június 21-én könnyűzene-történeti konferencia lesz, melynek témája a könnyűzene és film egymásra hatása a Kádár-korszakban. Szintén az A38 ad helyet június 22-én és 23-án neves külföldi szakemberek részvételével a magyar zenészek, szervezők és klubok nemzetközi kapcsolatait erősítő találkozónak.
  • A fesztivál részletes programja elérhető a cstpfesztival.hu honlapon.
  • A fesztivál Facebook-eseménye itt található.

Június 21. és 24., azaz A zene ünnepe és a Múzeumok éjszakája között a Várkert Bazárban rendezik meg az NKA Cseh Tamás Program eddigi három évéről szóló fesztivált. A CSTP Feszt a program profiljából adódóan elsősorban koncertekből álló élőzenei fesztivál lesz, de rendezvényei között lesz kifejezetten gyerekeknek, kamaszoknak szóló program (Hangszert a kézbe interaktív hangszerkiállítás), a könnyűzene múltjával foglalkozó konferencia, és nemzetközi zeneipari fórum (ez utóbbi kettő az A38 Hajón).

A CSTP Feszt négy napja alatt a Várkert Bazár három színpadán ötven produkció lép fel, köztük az Ivan & The Parazol, a Bohemian Betyars, a Mary Popkids, Antonia Vai, a USEME, Marge, a Mongooz & The Magnet, Iamyank, a Belau, Petruska, Hangácsi Márton és sokan mások. A fesztivál részletes programjának alakulását, illetve az új bejelentéseket a CSTP Feszt Facebook-oldalán, a Cseh Tamás Program honlapján és a cstpfesztival.hu honlapon lehet követni.

A koncertekre az Öntőház udvarban, a Szárazárok színpadon és június 21-én az e célra felállított Zene ünnepe színpadon kerül sor. A fellépők szinte mindegyike kapcsolódik vagy kapcsolódott az NKA Cseh Tamás Programjához: egy részük a program Induló előadók alprogramjában vett részt és a CSTP támogatásával jelentette meg első klipjét, hangfelvételét, nagylemezét, más produkcióknak külföldi vagy magyarországi fellépéseikhez nyújtott támogatást a Cseh Tamás Program. A már befutott zenekarok tagjai közül többen mentorként segítik a kezdő produkciók pályára állását.

A CSTP Feszten – ahogy a Cseh Tamás Programban sem – nincsenek műfaji megkötések. A cél bemutatni a magyar könnyűzene kaleidoszkopikus gazdagságát. Ehhez a gazdagsághoz az NKA Cseh Tamás Programja is igyekezett hozzájárulni a maga eszközeivel az elmúlt három évben – és igyekszik hozzájárulni a jövőben is.

Hangszert a kézbe – interaktív hangszerkiállítás

Éppen e gazdagság miatt a fesztivál nem korlátozódik pusztán a koncertekre. Három fontos rendezvény is társul a CSTP Feszthez. Június 21. és 24. között a Várkert Bazár Déli Palotájába költözik be a Hangszert a kézbe országjáró hangszerkiállítás. Az interaktív kiállítást korábban hét magyar városban több mint húszezren, főként gyerekek és fiatalok látogatták meg.

“Vászonról ránk néztek” – A könnyűzene és a film egymásra hatása a Kádár-korszakban, konferencia

A CSTP Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának rendezvénye az a tudományos konferencia, amelyet június 21-én rendeznek az A38 Hajón. A konferencia a könnyűzene és film egymásra hatását vizsgálja a Kádár-korszakban. Az előadások között lesz politika- és intézménytörténeti megközelítés, filmelemzés, filmzene-történet, társadalomtörténet, szó esik a nyolcvanas évek undergroundjáról vagy emblematikus szórakozóhelyeiről.

Az előadók között ott lesz Benke Attila filmtörténész, kritikus, Csatári Bence történész, Dragojlovics Péter zenei szakíró, Galambos István történész, Ignácz Ádám zenetörténész, Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, zeneszociológus, Rosta N. Napsugár zenei újságíró, Szabó Kata és Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató.

Juss ki, hozd be – Magyarok az európai zenei piacon, nemzetközi találkozó

A CSTP Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjának rendezvénye egy kétnapos nemzetközi zeneipari találkozó, június 22-én és 23-án az A38 Hajón. A szervezők azt igyekeznek bemutatni, hogy a Cseh Tamás Program intenzív segítséget nyújt a magyar produkciók külföldi érvényesüléséhez, és a magyar klubok bekapcsolódásához a nemzetközi koncertéletbe. Ehhez ideális helyszín az A38 Hajó, amely tagja az európai független kulturális központokat tömörítő Trans Europe Halles-nak, illetve az EU Kreatív Európa programja által támogatott európai klubhálózatnak, a Liveurope-nak.

Ezen a rendezvényen az európai klub- és koncertélet fontos szakemberei mutatják be a nemzetközi zeneipar működését. Itt lesz Ruud Berens, a Eurosonic szervezője, Virgo Sillamaa a Tallinn Music Week munkatársa, Tomek Nowakowski, a ponzani TBA Music vezetője, Dirk De Clippeleir, a brüsszeli Ancienne Belgique klub munkatársa, Matjaz Mancek, a ljubljanai Kino Siska klub promotere és Petra Ludviková, a prágai Palác Akropolis nemzetközi szervezője.

Advertisement
38,987KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,820FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló