Hirdetés
Hirdetés

Jubilálók, visszatérők, elsőként érkezők – Live Nation-klubkoncertek áprilisban

Ahogy ez tavasszal megszokott, a csendesebb év eleji hónapok után ismét teljes fordulatszámon pörög a klubszezon. Ennek megfelelően a Live Nation áprilisi programnaptárában is egymást érik az  koncertek, és bár a két legnagyobb eseménynek a Carson Coma 5. születésnapi koncertje (április 6, MVM Dome), illetve a Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirators-buli ígérkezik (április 19-én, szintén MVM Dome) rajtuk kívül is rengeteg izgalmas előadó érkezik a hazai klubokba, legyen szó voltaképpen bármilyen műfajról a brit garázsrocktól a trapet a hiphoppal és elektronikával ötvöző, szókimondó ausztrál rapperlányig. A folytatásban jön a havi programajánló és a már megszokott nyereményjáték páros belépőért egy általad kiválasztott koncertre!

Hirdetés

King Nun – Dürer Kert, április 9, kedd

Az őszinte és pimasz garázsrockban utazó brit King Nun iskolatársakból alakult 2013-ban, olyan közös kedvencek hatására, mint a Sonic Youth, a Pixies, a Television és Richard Hell. Mára az indie színtér egyik nagy reménységeként tartják őket számon: az elmúlt években turnéztak a Foo Fighters és a Black Flag társaságában, és olyan fesztiválokon léptek fel, mint a Manchesterben – ami ez esetben nem a közismert angliai Manchester, hanem egy Tennessee-beli kisváros az Egyesült Államokban – rendezett Bonnaroo.

Az egyedi indie-punk ötvezetet játszó King Nun első, Mass című albuma 2019-ben jelent meg, a szakma pedig azonnal felfigyelt rájuk, és olyan meghatározó orgánumok kezdték őket a legjobb új rockzenei előadók között emlegetni, mint a New Musical Express, a DIY, vagy a Rolling Stone. És bár a járványidőszak a koncertek lendületét megtörte, a srácok még ezt a helyzetet is előnyükre fordították: saját stúdiót építettek, ahol annyi dalt írtak és rögzítettek, amennyit csak tudtak. 2023 szeptemberében, már a Marshall Records gondozásában meg is jelent következő albumuk, a Lamb. A lemez egyfajta visszatérést jelent a keményebb hangzás felé, miközben megmaradtak a dallamos refrének és az a makacs optimizmus, ami a King Nun zenéjének alapját képezi, és amit április 9-én a Dürer Kertben élőben is megtapasztalhat majd mindenki, hiszen a zenekar megalakulása után több mint tíz évvel végre Magyarországra is eljut a soron következő turnén.

Die Antwoord – Barba Negra Red Stage, április 12, péntek

Bár néhány évvel ezelőtt még az is kétséges volt, mi lesz a dél-afrikai rap/rave duó, a Die Antwoord jövője, nemrég kiderült, hogy 2024-ben új lemezt jelentetnek meg „UIT DE HEMEL GEVALLEN” – magyar fordításban kb. „AZ ÉGBŐL LEZUHANT” – címmel, ami mindenképp meglepetés abban a tekintetben, hogy a megalakulásukkor úgy nyilatkoztak, az ötödik album után feloszlanak. Ellentmondások persze máskor is előfordultak a duó eddigi történetében, az viszont biztos, hogy egy hosszabb kreatív szünet után most újra turnéra indulnak, aminek már az elnevezése is sokatmondó.

Ninja és ¥o-Landi úgy nyilatkoztak, hogy mivel nagyon sokáig dolgoztak visszavonultan, néhányan azt is hihették, meghaltak, ezért döntöttek úgy, hogy az idei Európa-turnénak a DIE ANTWOORD, REANIMATED nevet adják. És ha minden igaz, tényleg valódi újraélesztésnek lehetünk tanúi, hiszen a turné és az új lemez mellett hamarosan dokumentumfilm is érkezik, amely a ZEF – The Story of Die Antwoord címet viseli. A film producere és rendezője a dél-afrikai filmes, Jon Day, narrátora Ninja és ¥o-Landi közös lánya, Sixteen Jones.. A filmben szereplő művészeti alkotásokat a dél-afrikai művész, Roger Ballen készítette, akinek munkái meghatározó hatással voltak a korai videók és lemezek esztétikájára.

A Die Antwoord Reanimation turnéja április 12-én ér Budapestre, a koncert helyszíne a Barba Negra Red Stage lesz.

I Monster – Turbina Kulturális Központ, április 16, kedd

A sheffieldi elektronikus zenei duó, az I Monster tavaly ünnepelte huszadik évfordulóját annak, hogy megjelent második, nemzetközi áttörést is meghozó albumuk, a Neverodderoeven, melyen olyan, ma már közismert dalok szerepelnek, mint a számtalan filmben és reklámban idézett Daydream in Blue, vagy a Who is She?. A jubileum apropóján, 18 év után először ismét turnéra indulnak az Egyesült Királyságban és az európai kontinensen, melynek hazai állomása április 16-án lesz a Turbinában.

Hogy egy dalnak nem csak egy élete lehet, arról az I Monster tagjai, Jarrod Gosling és Dean Honer biztosan tudnának mesélni. Legnagyobb slágerük, a Daydream in Blue – mely egy korábbi változatban szerepelt a These Are Our Children című debütalbumon is, és ami a The Gunter Kallmann Choir által a The Wallace Collection Daydream című dalából vett mintát – nemcsak a brit top 20-as listára került fel megjelenésekor, de azóta szerepelt számtalan filmben, olyan ismert sorozatokban, mint a Hustle, a Mr. Robot vagy a Severance, megjelenése után két évtizeddel pedig a H&M egyik reklámjában köszönt vissza. A Who is She? pedig, ismét csak sok évvel megjelenése után, a TikToknak köszönhetően vált ismét globális szenzációvá, mára több százmillió lejátszással.

Jarrod Gosling utólag azt mondta a Daydream in Blue megszületéséről, hogy soha nem akartak slágert írni, mindössze szórakoztak a stúdióban. A spontán kísérletezés eredménye azonban váratlanul szárnyra kelt, és meg is alapozta a sheffieldi páros karrierjét, akik egyébként legutóbb 2016-ban adtak ki új dalokból álló, teljes stúdióalbumot Bright Sparks címmel, amin szintén a csak rájuk jellemző, furcsa, friss és időtlen elektronikus popzene hallható. Koncertjük a Turbinában mindenkinek ajánlott, aki szívesen kalandozik effajta zenei dimenziókban.

Foreign Beggars – A38, április 18, csütörtök

A legendás brit hip-hop csapat, a Foreign Beggars eredetileg tavaly őszre hirdette meg a húszéves jubileumi turnéját, amit aztán tavaszra halasztottak, hogy megfelelően fel tudjanak készülni a soha nem látott-hallott felvételeket és zenéket is felvonultató, a műfaj rajongói számára felejthetetlenek ígérkező koncertsorozatra.

Az újjáalakult csapat turnéjának egyik sarokköve az Asylum Speakers című debütalbum megjelenésének húszéves évfordulója, amit a DJ Mag minden idők legnagyobb és legalulértékeltebb brit hip-hop lemezének nevezett. Az Asylum Speakers bő két évtized távlatából is az egyik, ha nem a legfontosabb állomás az underground hip-hop hősökből úttörő, elektronikus crossover produkcióvá vált Foreign Beggars pályáján, hiszen ezzel az anyaggal alapozták meg karrierjüket, sokféle zenei hatást mixelő stílusukat.

A mostani, mindössze négy helyszínre limitált miniturné igazi kuriózumnak ígérkezik, a hazai közönség számára különösen, hiszen az egyik állomás Budapesten, az A38 Hajón lesz április 18-án – szomorú apropóként épp a zenekar alapítótagja, Ebow Graham, azaz Metropolis halálának negyedik évfordulóján. A turné során a zenekar az ő életéről is megemlékezik majd, ráadásul csak ezeken az eseményeken lesz kapható a Foreign Beggars limitált kiadású, 20 éves jubileumi vinyl sorozata.

Orifice Vulgatron így nyilatkozott a koncertek kapcsán:

„Hihetetlenül izgatottak vagyunk, amiért összejövünk, hogy megünnepeljük ezt a húsz éves mérföldkövet. Ezek a koncertek tanúskodnak majd testvériségünk kitartó szelleméről, valamint arról a hatalmas mennyiségű energiáról, szeretetről és inspirációról, amelyet a hip-hop közösségben és az Egyesült Királyság zenei életében találtunk. Alig várjuk, hogy megosszuk ezt a különleges élményt rajongóinkkal, és hogy tisztelegjünk testvérünk, Metropolis emléke előtt.”

Zheani – Turbina Kulturális Központ, április 20, szombat

A provokatív stílusáról ismert, szókimondó Zheani tavaly jelentette meg új, The Spiritual Meat Grinder című lemezét, amely elmondása szerint egy olyan partyalbum lehet, ami remek aláfestő zenéje lenne a világvégének. Az ausztrál rapper, énekes-dalszerző kezdetben modellként és színésznőként dolgozott, majd felfedezte, hogy a zene segítségével is ki tudja fejezni önmagát és érzelmeit. Első anyagát 2018-ban jelentette meg, akkor még 50 példányra limitált kazettán, amit rá egy évre követett az úgymond hivatalos bemutatkozás a The Line címre keresztelt lemezzel, majd tavaly megérkezett a második album, melynek turnéján április 20-án a Turbinában is fellép.

Zheani szívesen kísérletezik a stílusokkal, a trap, a hip-hop, az elektronikus alapok pont úgy helyet kapnak a zenéjében, mint a durvább, metálos elemek, szövegei pedig olyan témákkal foglalkoznak, mint a viszály, a gyűlölet, a nihil, vagy épp a hedonizmus. Ő maga úgy jellemezte az albumot, mint egy bulit, ahol feloldod a gátlásaidat, időnként a fürdőszobában bekövetkező mentális összeomlásokkal. Víziója ugyanakkor nem nélkülöz egyfajta kifordított optimizmust sem, hiszen ahogy megfogalmazta:

,,Amikor a spirituális húsdarálóban, az abszurd spirálban pörögsz, lehetsz akár csodabogár is, és jól is érezheted magad közben. Ha Szodomában és Gomorrában vagy, és nem tudsz elmenekülni, akár ott is lehetsz a részeges orgián, amikor hullani kezd a tűz és a kénkő.”

A minden szempontból egyéni világú Zheani koncertjén várhatóan elég sok minden megtörténhet zenei és más értelemben is, azaz minden átlagostól eltérő produkcióra fogékony zenehallgatónak ajánlott a részvétel.

Zep – Dürer Kert, április 21, vasárnap

Április harmadik vasárnapján első ízben látogat hazánkba napjaink egyik leginnovatívabb dobosa, a holland ZEP, akinek videóit több millióan nézik TikTokon és Instagramon, szólóműsorával pedig Európa-szerte sikert aratott az utóbbi években.

A több hangszeren játszó ZEP eredetileg dobos és DJ, de számos más hangszeren is játszik, például basszusgitáron, billentyűs hangszereken, dobokon, és olyan nem hagyományos hangforrásokat is bevet, mint a kosárlabda, vagy a kerti slag, amiket szintén hangszerként használ. Konzervatóriumi tanulmányai után egyedi, erőteljes, innovatív saját produkcióvá fejlesztette fellépéseit, vendégművészekkel és a közönség részvételével megvalósuló koncertjei a szem- és fültanúk szerint újszerű audiovizuális élményt jelentenek. Április 21-én élőben láthatja és hallgatja ezt mindenki, aki ott lesz a Dürer Kertben.

Cassyette – Akvárium, április 23, kedd

A brit dalszerző és énekesnő Cassyette igazi lázadó, aki olyan előadókkal turnézott már, mint a Bring Me the Horizon, a My Chemical Romance vagy épp a Sum41, akik előtt Budapesten is fellépett. Zúzós zenéjének és egyedi megjelenésének köszönhetően a szakma mára a kortárs könnyűzenei színtér egyik legizgalmasabb feltörekvő előadójaként tartja számon. A zenéjében elektronikus hatásokat pop- és rockzenei fordulatokkal keverő énekesnő már jó ideje ír dalokat más előadók számára is, így csak idő kérdése volt, hogy végül szólókarrierjét is beindítsa: első anyagával 2019-ben jelentkezett, 2022-es debütáló lemezét, a Sad Girl Mixtape-et pedig egyenesen „bátor” és „briliáns” jelzőkkel illették a kritikusok. Cassyette kirobbanó energiájú, megalkuvást nem tűrő zenész, koncertjei nyers, pulzáló előadások, így biztosan nem okoz majd csalódást a magyar közönségnek első önálló budapesti koncertjén, április 23-án, az Akvárium Klub KisHalljában.

Seafret – Dürer Kert, április 25, csütörtök

Jack Sedman és Harry Draper duója, a Seafret eredetileg tavaly ősszel érkezett volna hazánkba, akkor azonban családi okok miatt el kellett halasztaniuk a már általuk is nagyon várt Európa-turnét. Április 25-én, a Dürer Kertben viszont végre élőben is hallhatjuk legutóbbi albumuk, a tavaly áprilisban megjelent Wonderland dalait, és persze a korábbi kedvenceket.

Az új lemez Jack Sedman és Harry Draper elmúlt két évben végzett munkájának a beteljesedése, melyen a szomorú dalok mellett helyet kapnak igazán felemelő darabok is. A Wonderland széles érzelmi spektrumon vezeti végig a hallgatót szívfájdalomtól és veszteségtől a szerelem és az új élet örömeiig; akár egy történet, melyben a sötétség fénybe forduló. Jack Sedman így beszélt róla:

Erre a projektre vagyunk a legbüszkébbek. Ebbe fektettük a legtöbbet és ehhez kötődünk a legjobban érzelmileg is.”

A Seafret már többször járt hazánkban, ugyanakkor az indie folk rock egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, mégis bátran saját útját járó zenekarának magyarországi koncertjei mindig eseményszámba mennek, így most sem érdemes kihagynia őket azoknak, akiket megérintenek az olyan érzelemgazdag, de sziruposságot messziről kerülő dalaikkal, mint az Atlantis, a Wildfire, vagy az Oceans.

Most pedig jöjjön a játék a páros belépőért! Ahogy megszokhattátok, a feladat mindössze annyi, hogy írjátok meg nekünk a beágyazott kérdőívben, melyiken vennétek részt legszívesebben a Live Nation aktuális rendezvényei közül!

Nem kötelező, de megköszönjük, ha ajánljátok a részvételt másoknak, esetleg megosztjátok ezt a cikket, vagy az adott koncert Facebook-eseményét az idővonaladon! A jelentkezési határidő: 2024. március 27., szerda éjfél. Rákövetkező napon sorsolunk, a nyertest e-mailben értesítjük. A játék során beérkezett adatokat a sorsolás után töröljük az adatbázisunkból.

Jegyek és további információk a Live Nation weboldalán és közösségi felületein!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,937KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,680FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók