Hirdetés
Hirdetés

Jövőre nyílik a rockmúzeum

2011. novemberében Miskolcon kezdi meg működését ROCK! néven az első magyar rockmúzeum. Az intézmény célja, hogy bemutassa az európai és a magyar könnyűzene fejlődését, történetét, szereplőit és a zene társadalomra gyakorolt hatását. A szervezők szándékai szerint ez a múzeum tölti majd be itthon (sőt, akár Európában is) azt a szerepet, amit Amerikában a clevelandi Rock & Roll Hall of Fame. Az intézmény a Miskolci Egyetem melletti egykori fűtőmű területén, magánberuházásként valósul meg az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával. 

A szervezők közleményben elmondták, hogy a ROCK! gyűjteményébe az elmúlt évek során jelentős mennyiségű dokumentáció és a zenéhez kapcsolódó tárgy, relikvia gyűlt össze főként az ügyet támogató zenészektől és a tervezésben részt vevőktől. Al di Meola gitárjától, Slash Magyarországon használt pengetőjén és James Hetfield által dedikált mikrofonon át számos magyar előadóművész relikviájáig a legkülönbözőbb darabok jelentik ma a gyűjtemény törzs-anyagát.

"A zene az elmúlt évtizedekben tömegeket mozgatott meg fontos célok érdekében, részt venni a  zenei eseményeken mindig is közösségi élmény volt. A gyűjteményből ezért nem hiányozhatnak a hétköznapok tárgyi emlékei, valamint a rajongók, zeneszerető emberek mindennapi élményei sem. A mélyebb szakmai ismeret és a hitelesség szempontjából is fontos, hogy – indulásként Magyarországon – a gyűjtés során a lehető legszélesebb kört érje el a felhívás, adódjon mindenki számára lehetőség személyes élményeik megosztására, történeteik elmondására."

Azokat a tárgyakat, felvételeket, fényképeket, videókat és történeteket szeretné a múzeum összegyűjteni, amelyek számot tarthatnak a közérdeklődésre, vagy történeti szempontból értékesek lehetnek.

A miskolci Rockmúzeum Projekt 2010. március 29-én kezdte meg a gyűjtését. A felajánlásokat www.rockgyujtes.hu internetes címeken, az rock@rockgyujtes.hu elektronikus postafiókon és a ROCK! Projekt 3515 Miskolc, Pf. 30. postai címen várják a szervezők.

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló