Hirdetés

Jóvilágvan, Annával

jovilagvan_still.jpg

Megjelent a tündérvilágú, különleges, saját útját járó felvidéki Jóvilágvan zenekar legújabb videoklipje, amiről a Lángoló Gitárok számol be elsőként. A dal az utolsóként megjelent harmadik lemezükön szerepel, s lassú folyású, szelíden építkező, népmesei indíttatású sztorit dolgoz fel. Premier a hajtás után!

 A Jóvilágvan a szlovákiai magyarok egyik legkedvesebb zenekara, Párkányban működik több mint egy évtizede. Leginkább arról nevezetesek, hogy koncertjeiken “izzadásig lehet mulatni”, ugyanakkor dalaik tele vannak sztorival, “nagylászlósággal”, a népköltészet modern értelmezésével, bújtatott mondanivalóval, “karmatematikával”, mindez meg nyakon van öntve nagy adag női princípiummal.

Alapelvük, ahogy azt Bokor Réka énekesnőtől megtudtuk, “a zene iránti alázat, egymás tisztelete, valamint a szülőföldön élve az anyanyelven alkotás”. Ez meg nem egy egyszerű program, ugye, főleg nem Szlovákiában. De mindenképpen tiszteletreméltó, erős koncentrációt igénylő, teljes személyiséget kívánó program, valljuk meg.

Maga a klipdal – melyben mintha PJ Harvey világa adna randevút a Magashegyi Undergrounddal és Joan Baez-zel – arról szól alapvetően, hogy “vannak az életben kisajátíthatatlan dolgok, melyeket nem birtokolhatunk”. A klipet még április folyamán forgatták Pozsonyban, Molnár Csaba filmrendező otthonában, aki a leendő gyerekszobát alakította forgatási helyszínné. “Két hét múlva azonban már megérkezett a szoba igazi lakója is, ezért a felvételek feldolgozása és vágása váratott magára egészen augusztusig” – mondja az énekesnő-szövegíró.

Molnár Csaba szlovákiai magyar filmrendező Peter Lindbergh fotóiból merített inspirációt és mozgóképre vitte a művész fekete-fehér, fényekkel játszó, puritán és őszinte világát.  “A mozgókép voltaképpen nem klip, hanem egy út Anna lelkébe, a visszafordíthatatlannak tűnő bűnbe, megmutatják, milyen drága és fájdalmas volt a lecke, melyet a címszereplőnek meg kellett tanulnia. A bűnnek ára is van, Anna mintegy saját hajtincseit adja a megbocsátásért.”- értelmezi a klipet Bokor Réka.

A Jóvilágvan ősszel a színpadok helyett a próbatermet választotta. Gőzerővel készülnek az új dalok a negyedik albumhoz. A nyári koncertek miatt az alkotásra kevesebb idő maradt, ugyanakkor dallamok és szövegek persze nyáron is születtek, s ezek, ahogy Réka elárulta: “most bújnak majd dal formájába”.

Az Anna című klip: 

Amit még nézz meg, hogy jóvilág legyen: a harmadik lemez Ölni, ölni című dalához is készült videóklip, valamint egy régebbi dal, a Fecske klipje. Decemberi A38-as koncertjük pedig itt érhető el. További információk a zenekari Facebookon és a Jóvilágvan Youtube-csatornáján

A posztot a Hangfoglaló Program keretében az NKA támogatta

nka_hangfoglalo_logo_650.png

Hirdetés

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló