Hirdetés

Jótékonysági árverésre bocsát hat magyar művész egy NFT-t

Hat magyar művész alkotott közösen egy NFT-t, majd jótékonysági licitre bocsátották, a befolyó összegből pedig az Igazgyöngy Alapítványt támogatják. A Samsung Galaxy Tab S8 Ultra táblagépen készült mű érdekessége, hogy Kertész Ati, Szarvas Valentin, Nikon One, Bálint Bianka, Eged Enikő és Földes Tamás egymás munkájára építve alkotta meg, és a Rarible platformján bocsátottak árverésre.

Természetesen itthon is egyre nagyobb szerephez jut az NFT-őrület, amelyről tavaly biztosan mindenki hallott már. 2021-ben már több magyar alkotó is értékesített ilyen digitális értéktárgyakat, Borsi Flóra fotós NFT-jét 2021-ben 5 Etherért vásárolták meg, amely akkor közel 9000 dollárt ért.

NFT tulajdonképpen olyan műalkotás, animáció vagy digitális tárgy lehet, amelynél visszakövethető, átlátható és hamisíthatatlan eredetiséget egy decentralizált hálózat igazolja. A jövőben ez rendkívüli lehetőségeket jelent a művészek számára, hogy elérhetővé és mégis egyedivé és megismételhetetlenné tegyék alkotásaikat, de egyébként a lehetőségek határa végtelen, gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha mondjuk a használt autók piacán is a gyártásig vissza lehetne követni globálisan, hogy hány tulajdonosa volt már, és azok mennyit fizettek az autóért, esetleg hogy éppen hol állt a kilóméteróra és milyen javítások történtek, mindezt egy olyan rendszerbe tárolva, ami meghamisíthatatlan. 

A digitális remekművet az alkotók a Samsunggal közösen, a budapesti Ludwig Múzeumban mutatták be elsőként, majd a Rarible platformján vált elérhetővé. Az elkészült digitális alkotást nemcsak NFT-ként, de analóg formában is kiállítják a Ludwig Múzeumban az aukció ideje, vagyis május 27 és június 10 között.  A befolyt összeget pedig az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlják fel, akik hátrányos helyzetű gyerekek művészi fejlődését támogatják. Aki licitálna, de fogalma sincs hogyan kell, a projekt oldalán ehhez is talál segítséget.

Mi az az NFT, amin milliókat lehet keresnie a zenészeknek és művészeknek?

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,439KedvelőTetszik
2,927KövetőKövetés
1,120FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk