Hirdetés

Jónás Vera Experiment és Karácsony János – Az utolsó szerelmes dal

Múlt héten indult a Hajógyár és a STRAND fesztivál sorozata, a LEGENDÁK, melyben a magyar popzene évtizedek óta szeretett, közismert dalait dolgozzák fel fiatal és népszerű zenészek az eredeti szerzőkkel, előadókkal együtt. Az újragondolt dalokat először a STRAND Fesztiválon hallhatja majd élőben a közönség, a legtöbb esetben exkluzív, közös koncert keretében, augusztus harmadik szerdájáig pedig mind a hat videó kikerül majd a Hajógyár Youtube-csatornájára.

Az első, múlt csütörtökön közzétett részben az Ivan & The Parazol játszotta az Európa Kiadó „Mocskos Idők” című, Menyhárt Jenő által írt számát, ma pedig a Jónás Vera Experiment érkezik a Locomotiv GT-től feldolgozott Az utolsó szerelmes dallal, melyben maga a szerző, Karácsony János közreműködik gitáron, illetve énekel duettet Verával.

A sorozatban az alkotómunkát a Hajógyár csapata dokumentálja, és minden új megjelenéshez kettős premier kapcsolódik. A közös produkciók és az élőben rögzített live act videók az előadók YouTube csatornáján jelennek meg a dalpremierekkel egyidejűleg, a Hajógyár.hu-n pedig a Bár Turné című műsorban láthatók a teljes minikoncertekről készült videók, melyekben a zenekarok saját dalai is helyet kapnak, és amelyekhez a helyszínt a Nemdebár biztosítja.

Az utolsó szerelmes dal

Mai premierünk tárgya eredetileg a Locomotiv GT hetedik, Mindenki című stúdióalbumán jelent meg 1978-ban. A szerzők Karácsony János és Demjén Ferenc voltak – legjobb tudomásunk szerint ez az egyetlen LGT-dal, melyben az abban az évben a V’ Motor Rock debütáló lemezét megjelentető énekes-basszusgitáros társszerzőként közreműködött.

Az albumhoz kapcsolódó érdekesség, hogy az eredeti, Eifert János által készített, több fénykép egymásra illesztésével készült borítót, melyen a zenekar tagjai hangszerek nélkül, rakodómunkásként, és más „civil” szerepekben jelentek meg az Akácfa utca 47 szám előtt – ma a Mazel Tov étterem épülete, egyben az Instant-Fogas Komplexum tőszomszédsága -, betiltották. A fotóművész weboldala szerint ennek valódi okára sosem derült fény, szerinte az épülő népi demokrácia hivatalos képéhez túl valósághű lehetett a lerobbant épület előtt készült fotó.

A most debütáló változat sok szempontból új megközelítést jelent zeneileg, hiszen a kissé latinos hangulatú, hangsúlyosan ütőhangszerekre építő eredetihez képest itt basszusgitárral indul a dal, hogy aztán billentyűkkel alaposan megfűszerezve, a dinamikával folyamatosan játszva teljes zenekari változat kerekedjen belőle, a jellegzetes gitárdallam egy fuzzosan torzított interpretációjával. De ahelyett, hogy minden poént lelőnénk, nézzétek meg inkább a videót!

A LEGENDÁK sorozat hamarosan folytatódik, olyan nevekkel, mint az Analog Balaton és Lovasi András, a Carson Coma és a KFT, a Valmar és Szikora Róbert, illetve a Wellhello és Charlie. Az aktualitásokért kövessétek a Hajógyár közösségi felületeit!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,457KedvelőTetszik
2,900KövetőKövetés
1,060FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetésspot_img

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk