Hirdetés

Jön az ingyen Windows-frissítés, de nem minden gépre

Ahogyan arról már tegnap részletesebben beszámoltunk, a Microsoft bemutatta a Windows 11-et, ami majd 2021 végén jön, ősz vagy tél magasságában, és egy szimpla frissítéssel rákerül a Windows 10 felhasználók gépére. Vagy nem.

A vagy nem opciót azért hangsúlyozzuk, mert a Microsoft módosított az alapkövetelményeken, azaz nem minden gépen fut majd el a Windows 11, amin a Windows 10 elfutott. Ez leginkább az idősebb gépeket érintheti, attól függően, hogy ki milyen konfigurációba fektetett be évekkel ezelőtt. A rossz hír az, hogy itt nem őskövület gépekre kell gondolni.

Több kényes pont lehet

A Microsoft oldalán le lehet csekkoltatni a PC Health Check programmal, hogy a gép kompatibilis-e az új követelményekkel, és bár elsőre sokaknak az a válasz, hogy nem, azért nem kell rögtön kétségbeesni, legtöbbször ugyanis a TPM (Trusted Platform Module) 2.0 változatának a hiánya, illetve nagyon gyakran a be nem kapcsolt állapota okozza. Ez a 2016 óta piacra dobott, Windows 10-zel felszerelt gépeknél kötelező elem, csak néhány esetben a BIOS-ban kell bekapcsolni, amiben a felhasználók jelentős többsége nem szokott csak úgy kedvtelésből turkálni, de az eszközkezelőben is meg lehet keresni, és megnézni, hogy egyáltalán van-e a gépben. Enélkül nem lehet telepíteni a Windows 11-et, és bár elviekben azt is meg lehet oldani, ha valakinek nincs a gépében, ez azért a legtöbb felhasználó számára nem egy olyan nagyon egyszerűen áthidalható probléma, és mostantól megszűnik a 32-bit processzorok támogatása is.

A másik, szintén nem túl sok jóval kecsegtető követelmény, hogy a Windows 11 hivatalosan nem támogatja a 8. generációsnál régebbi Intel processzorokat, ez pedig valószínűleg több millió mostani Windows 10 felhasználónak fog gondot okozni, hiszen a hetedik generációs Intel processzorokat 2017-ben mutatták be, vagyis egy páréves, egyébként teljesen jó gépben simán elképzelhető hetedik generációs Intel processzor. Az AMD processzorok közül pedig a AMD Ryzen 2000 és az annál frissebb processzorokat támogatják, erről bővebben itt lehet olvasni.

A hírek szerint ennek ellenére a korábbi processzorokkal rendelkező gépekre is fel lehet majd telepíteni az új Windowst, de figyelmeztetni fog a rendszer, hogy nem biztos, hogy megbirkózik vele a processzor, és az sem világos, hogy a későbbi frissítésekkel ilyen esetben mi lesz.

A minimális rendszerkövetelmények egészen pontosan ezek:

Processzor: 1 GHz-es vagy gyorsabb, legalább 2 magos, kompatibilis, 64 bites processzor vagy egylapkás rendszer (SoC)
Memória: 4 GB RAM
Tárterület: Legalább 64 GB kapacitású tárolóeszköz
Grafikus kártya: DirectX 12-kompatibilis grafikus kártya/WDDM 2.x
Kijelző: > 9″, HD felbontással (720p)
Internetkapcsolat: A Windows 11 Home beállításához Microsoft-fiókra és internetkapcsolatra van szükség.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,441KedvelőTetszik
2,928KövetőKövetés
1,120FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk