Hirdetés

John Lydon gyakorlatilag csődbe ment, miután pert vesztett Sex Pistols-os zenésztársaival szemben

Pénzügyi problémáiról nyilatkozott a napokban John Lydon, vagy ahogy a rajongók ismerik, Johnny Rotten, miután múlt hónapban elvesztette a zenésztársai, a gitáros Steve Jones és a dobos Paul Cook által kezdeményezett pert, akik azután citálták bíróság elé az énekest, hogy az megtagadta, hogy a Sex Pistols dalait felhasználják Danny Boyle most készülő, Pistol című sorozatában, ami a zenekar történetét dolgozza majd fel.

Jones és Cook ügyvédje, Edmund Cullen szerint a zenekar 1998-ban megállapodott abban, hogy az ilyesfajta engedélyeztetéseknél a többség akarata érvényesül, ezt a megállapodást hagyta helyben az angliai Legfelsőbb Bíróság augusztus 23-ai ítélete is. Lydon így beszélt a per utóhatásairól:

“Nincsenek további megtakarításaim, nincs lehetőségem kölcsönre, nincs nyugdíjam. Semmim sincs. Sokféle módon fúrtak meg és basztak ki most velem. Ez az egész ügy sokba került nekem. Rettenetes, utálatos támadás volt, sosem gondoltam volna, hogy Steve, Paul és Glen (Matlock, a Sex Pistols eredeti basszusgitárosa) ilyen gonosz módon viselkednek majd. Még csak le sem ültünk, hogy átbeszéljük a dolgot.”

Lydon arra is utalt, hogy elejétől fogva esélytelen volt amiatt, hogy a Pistol forgalmazója a Walt Disney Company egyik leányvállalata, az FX.

“Az egészből egy ‘Walt Disney pénze kontra én’ helyzet lett. A Sex Pistols most már a kibaszott Miki egér tulajdona.”

Az énekes az interjúban kitért arra is, hogy a most előállt helyzet nagyban befolyásolja majd Alzheimer-kórban szenvedő felesége, Nora egészségügyi ellátását, aki mellett gyakorlatilag főállású ápoló szerepet tölt be.

“Ez egy nagyon komoly probléma. Nagyon keményen kell dolgoznom, hogy nagyjából stabil hátteret teremtsek a szeretteim számára. Ezt tették velem. Kösz, fiúk!”

A legutóbbi ítélet után Lydon egy hosszabb közleményt adott ki, mely szerint csak pár órával a kapcsolódó hír nyilvánosságra hozatala előtt értesült arról, hogy a Sex Pistols zenéjét fel akarják használni a sorozatban, és nem voltak információi arról, hogy a zenekar milyen formában jelenik majd meg az epizódokban.

A nyilatkozatra válaszul Jones és Cook természetesen cáfolták ezeket a vádakat, elmondásuk szerint időben informálva lettek a Pistol készüléséről, és mindenki lehetőséget kapott arra, hogy találkozzon a rendezővel, vagy hogy részt vegyen a kapcsolódó fotózásokon. Elmondásuk szerinte Lydon nem élt ezekkel, és kifejezetten elszomorító volt számukra, hogy még csak találkozni sem akart Danny Boyle-lal vagy a társproducer Craig Pearce-szel. Ugyanakkor Lydon elmondásuk szerint eladta a dalokhoz fűződő jogait még a kilencvenes években, ennek következtében nem volt joga megvétózni a többségi döntést a Sex Pistols zenéjének felhasználásáról. Szerintük nem történt más, csak éltek azzal a szabályozási lehetőséggel, ami akkor lép életbe, ha valaki inkorrekt módon akadályozni kívánja a zenekari döntéseket.

Jogvégzett ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy itt melyik félnek van igaza, kedves nézőink. A Perpatvar mai adását látták, a műsorvezető Dr. Erőss Henrik volt. A szó a stúdióé.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk