Hirdetés

Jogtiszta zenéket lehet használni Twitch-en

Jó hír azoknak, akik a Twitch-en szoktak streamelni, hogy mostantól nem kell attól tartani, hogy elnémítják a videóit, már mint akkor, ha a Twitch jogtiszta zenéi közül válogat.

A nagy kiadókkal nem, de néhány kisebb kiadóval sikerült megállapodniuk, vagyis van egy olyan katalógusuk, amiből jogtiszta zenéket lehet válogatni.

Az ilyen jellegű zenefelhasználások alapvetően engedélykötelesek, egyrészt mert a zenészek érthető módon nem akarják például olyan videókhoz a dalaikat adni, ami teljesen ellenétetes az értékrendükkel, és ha már az ő dalukat használja ahhoz valaki, hogy népszerűbb legyen, és pénzt keressen, akkor abból a zenészek és szerzők is szeretnének részesülni. Nyilvánvalóan nem életszerű, hogy a videót készítő felhasználó egyenként keresi meg a kiadókat vagy a managementeket, akik egyenként jóváhagyják a felhasználást, hanem ezeket egyben szokták kezelni. A Youtube esetében például a dalok tulajdonosa mondhatja azt, hogy ő semmilyen harmadik fél által készített videóhoz nem adja a zenéjét, vagy ott a Facebook, ami szintén hajlamos lenémítani élőzéseket zenék jogtalan felhasználása miatt.

Az, hogy valaki a hátérben jogszerűen egy stream szolgáltató listájából vagy egy hanghordozóról bömbölteti a zenét, az még nem jelenti azt, hogy ő jogszerűen használhatja a közvetítései alatt, az már ugyanis egy teljesen másik jogi kategória.

A hasonló helyzetek elkerülése miatt a Twitch egy rakás kisebb kiadóval és jogtulajdonossal állapodott meg, akik előzetesen engedélyezik a felhasználást. A közleményük szerint több mint egymillió zeneszám között válogathatnak a felhasználók, akiknek nem kell fizetni a zenéért, arról viszont nem beszéltek, hogy ők milyen megállapodást kötöttek a szerzőkkel és zenészekkel.

A Twitch szeretne egyre több nagyobb kiadóval is megállapodni, mert úgy látják, hogy igény az lenne streamelt rádióműsorok, zeneajánlók vagy éppen karaoke-műsorok készítésére, de jelenleg ezeket csak a már engedélyezett dalokkal tudják elkészíteni a felhasználók.

Egyelőre olyan előadók dalai között lehet válogatni, mint az Above & Beyond, mxmtoon, Porter Robinson, RAC, SwuM, de a kiadók között ott van a Soundcloud, a Nuclear Blast, Season of Mist, Chilled Cow, Pure Noise Record és még sokan mások is.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,005KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk