Hirdetés

Jelen – Premieren a Dalai Dávid mezőgazdaságirock-zenekar új videója

Lángoló Premier

A Dalai Dávid zenekar 2011-ben alakult, alapvetően David Bowie dalainak feldolgozása és előadása céljából, de az elejétől kezdve játszanak Depeche Mode- Morphine- Tom Waits- és Pink Floyd-számokat is. A közös zenélés öröme hamarosan saját dalok írására sarkallta triót,aminek tagjai: Szekeres István dobos, Martinkó Tamás gitáros, vokalista és Farkas Csaba énekes basszusgitáros. (Szóval nem, Dalai Dávid nincs a zenekarban.)

Hirdetés

Saját zenei stílusukat „mezőgazdasági rock”-ként határozták meg, főleg, mert a korai dalaikban meghatározó volt a természet, mint tematika, de használták rájuk a „pszichedelikus folk” jelzőt is, valószínűleg Szántani című daluk miatt.

Első, Úttörő című kislemezüket 2014-ben készítették el. Ezen öt saját szám mellett egy Depeche Mode-feldolgozás, az Enjoy the Silence is helyet kapott.  2018-ban elkészítették a Minden átmenet című EP-t, mely első albumuk előfutára hivatott lenni. A jó munkához azonban idő kell, mondják, ezért, a kapkodást mellőzve, 2019 nyár elején még egy kislemezzel jelentek meg. Ez volt az Éjszentély, melynek címadó dalában egykori gimnáziumuk vegyeskara is énekel.

2020 januárjában kiadták első, Janibá című dalukra felvett videoklipjüket, melyet Kaszás Tamás készített. Nyár végén pedig megjelent az első albumuk, a MECONIUM. Most pedig itt a a lemez nyitódalára készült Jelen videója.

“Ez a dal különösen fontos számunkra, mert egy új alkotói korszak kezdetét jelenti, aminek kiteljesedése a Meconium című, első lemezünk, ami idén nyár végén jelent meg és ez a harmadik klip róla. Mindegyik a zenekar saját belső műhelyében készült Farkas Csaba basszusgitáros/énekes és Kaszás Tamás együttműködésével. Hivatalos rajongói klipként kezeljük, ami egybevág azzal, hogy fel sem merül a tv-s megjelenés, eleve csak az internetre készülnek, emberektől embereknek. Ezúttal forgatás sem volt, mert az alapanyagot saját korábbi felvételeinkből válogattuk. Ezek az utóbbi 15 évben készültek teljesen különböző kamerákkal és telefonokkal. A sokféle formátum és felbontás összehangolása jócskán elhúzódott, de végül örülünk, hogy az évet az új videó bemutatásával zárhatjuk.

A képi világ egy amatőr természetbúvár házi dokumentumfilmjére emlékeztethet. A szokásos, pörgősre vágott videókhoz szokott néző türelmét próbára tevő hosszú snittekkel fűszereztük, hogy így próbáljuk felébreszteni a tudatos jelenlétet.  Szemlélődés közben mindenféle természeti jelenség megfigyelői vagyunk. Látunk sarjadást, zsongást, haláltusákat és oszlást. Mintha ezekkel nekünk akarna mondani valamit a természet, ami – paradox módon – közben talán csak egy teljesen közömbös és részvétlen folyamat.”

Itt a videó:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,784KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
743FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk