Hirdetés
Hirdetés

Jazz és kísérleti elektronika, csendörvények, kozmikus konfliktusok

Az év vége közeledtével egyre több program mellé kerül a „Telt ház” megjelölés a Müpa eseménynaptárában, de ha néhány héttel távolabbra tekintünk, láthatjuk, hogy 2024 elején is rengeteg izgalmas rendezvény várja majd a látogatókat, a művészet legkülönfélébb területeiről, a világzenétől a jazzen át a táncszínházi produkciókig. Most következő összeállításunkban ezek közül ajánlunk néhányat, már csak azért is, mert egészen december 24-ig még tart a Müpa Karácsonyi meglepetés akciója, melyben ajándékkuponban részesül mindenki, aki az intézmény saját rendezésű előadásaira szóló jegyet vagy ajándékutalványt vásárol az említett időszakban. Mivel egy-egy maradandó élménynél kevés jobb karácsonyi ajándék létezik, érdemes tovább olvasni!

Subtones feat. Otis Sandsjö – 2024. január 14. vasárnap – Fesztivál Színház

A Subicz Gábor vezette Subtones Magyarország egyik legfrissebb jazz-pop supergroupja. Zenéjükben súlyos triphop-groove-ok, gyönyörűen énekelt érdekes, mégis fülbemászó dallamok, füstös jazzszólók keverednek és alkotnak különleges masszát. 2020-as debütáló albumuk, az Octopus műfaji határokon átívelő, dalközpontú számaival hamar belopta magát a közönség szívébe, olyannyira, hogy a fizikai formában létező összes lemezüket elkapkodták. Lendületes és virtuóz előadásaikkal közönségkedvenc koncertzenekarrá váltak. 2022-ben Nem segít más című dalukkal másodikak lettek A dal című műsorban. A szerzemény helyet kapott a soron következő, Lángolj című lemezükön is. Az albumon kizárólag magyar nyelvű dalok hallhatók, Szepesi Mátyás, Závada Péter és a Subtones-tagok szövegeivel, amelyek nem kis mértékben járultak hozzá, hogy a Lángolj 2023-ban Fonogram-díjas lett az év jazz-albuma kategóriában.

Ezen az estén különleges vendégük is lesz Otis Sandsjö személyében, aki „űrbéli” szaxofonjátékával, a hiphop, az elektronika és a jazz elemeit felhasználó audio-mozaikjaival Európa-szerte kivívta a szakma és a közönség elismerését, Y-Otis nevű, berlini székhelyű zenekarával már két sikeres albumot készített. A Subtones és Otis külön erre az estére tervezett műsorral készül, amelyben a kísérleti elektronika és az avantgárd találkozik a vokális jazzel, teret hagyva a briliáns vendégszaxofonos játéka mellett a zenekartagok megszólalásainak is.

Béla Fleck – My Bluegrass Heart – 2024. február 14. szerda – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Akik emlékeznek Béla Fleck előző, nyolc évvel ezelőtti koncertjére, bizonyára azt is tudják, miért hívják Bélának az Amerikában született bendzsójátékost. Nem magyar családi gyökerek okán: az egyébként szlovák ősöktől származó muzsikus zenerajongó édesapja Bartók miatt adta fiának ezt a keresztnevet, amely determinálta Béla Fleck életét. De nemcsak amolyan átlagos zenész lett belőle, hanem egyenesen az a bendzsó-zseni, akit a világon a legtöbb kategóriában jelöltek Grammy-díjra. Ezúttal egy igazi allstars bluegrass együttes élén tér vissza Budapestre.

Az 1958-as születésű Fleck hangszerének igazi virtuóza, aki mindig innovatív módon, technikailag is tökéletes játékkal keresi az új és még újabb lehetőségeket a bendzsó megszólaltatásában, valamint más műfajokkal való házasságában. Utóbbiban társa felesége, Abigail Washburn is, akivel legutóbb, 2015-ben jártak a Müpában. Korábban viszont még Béla Fleck And The Flecktones nevű zenekarával érkezett, a jazzfúzió és a jammelések felé terelve a progresszív bluegrasst. Mielőtt 1988-ban megalapította leghíresebb formációját, hosszú évekig a prog bluegrass egyik alapzenekarával, a New Grass Revivallal zenélt. Nála azonban idővel valóban bármi szóba jöhetett, tekintélyes számú, 38 Grammy-jelölése – amiből 15-öt díjra is váltott – rengeteg kategóriából áll össze: country, pop, jazz, bluegrass, klasszikus, folk, spoken word, világzene, american roots stb. Mostani koncertjén a 2021-ben megjelent, szintén Grammy-díjas My Bluegrass Heart című lemezét mutatja be, olyan nagynevű bluegrass-zenésztársakkal – Michael Cleveland, Sierra Hull, Justin Moses, Mark Schatz, Bryan Sutton – akik még alighanem sosem jártak Magyarországon.

Gyémánt Bálint: Vortex of Silence – 2024. február 16. péntek – Fesztivál Színház

Gyémánt Bálint a Jazz Showcase sorozat jövő évi nyitókoncertjén fényesen bizonyítja majd, hogy új szólólemezével, a Vortex of Silence-szel ő lehet a német Jazzhaus Records egyik legígéretesebb művésze. A gitáros új szólólemezén zenei elképzelései, átütő és megragadó dallamai új rétegeket kapnak, egységbe kovácsolódva váltják egymást romantikus akusztikus gitár- és pszichedelikus rockzenei témák. A Vortex of Silence a freiburgi független Jazzhaus Records gondozásában lép ki az európai zenepiacra, és rendhagyó módon a már megszokott digitális platformokon kívül valódi, 180 grammos vinyl korong formájában is elérhető lesz a Müpában hallható lemezbemutató koncert után.

Az anyag az elmúlt évek személyes történeteinek és emberi kapcsolódásainak lenyomata, amely a hallgatónak is lehetőséget biztosít arra, hogy újraértelmezze a körülötte lévő világ harmóniáját és diszharmóniáját. Egyetlen térbe kerül a csend és a zaj, együtt táncolnak fények és árnyak, hogy végül a pillanatban elmerülve a hallgató a saját történetét élhesse meg azokon keresztül. A gitárművész számára a „csend örvénye” korunk gyakori jelenségének szimbóluma, mellyel egy ponton mindannyiunknak szembe kell néznie. Az album gyújtópont és egyben emlékeztető is lehet, hogy legyen merszünk kiállni egymás mellett, és merjünk hangjai lenni a hangtalanoknak. Harcsa Veronika állandó alkotó- és szerzőtársának zenei vízióját Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc páratlan játéka teszi majd teljessé élőben ezen a késő téli estén.

Básits Branka – Én Csépem – lemezbemutató koncert – 2024. február 21. szerda, Fesztivál Színház

Básits Branka szerencsés helyzetben van, hiszen szülőfaluja gazdag népzenei hagyományokkal rendelkezik. Az énekesnő ki is használja ezt a kedvező adottságot, ugyanis felismerte az értéket ősei kultúrkincsében, és abból táplálkozva megjelentette bemutatkozó albumát, a saját gyűjtéseire építő Én Csépem című lemezt. Szigetcsép szerb népzenei hagyományát Branka saját személyes szűrőjén keresztül dolgozta fel, és adja elő zenésztársaival. Az autentikustól az experimentális hangzásig nagy zenei út rajzolódik ki a kiadványt bemutató koncerten. Blanka így beszélt az albumról:

„Némely dalokat messzire reptettem, némelyeket fészkükben hagytam. Éveken át dédelgettem ezt a számomra kedves hanganyagot. Elő-elővettem és hallgatgattam. Hagytam, hogy visszhangozzon és formálódjon bennem. Éppen úgy, ahogy a múltban néhány évszázadon átívelve burjánzott a falu lakosainak szívén és száján. Ezek a dalok lenyomatként őrzik a múltat és a falu népének lelki világát, érzéseit, élményeit, és bízom benne, hogy e lemez által tovább közvetíthetik azokat az igazságokat, melyeket örökérvényűvé edzett az idő.”

A szerb és magyar ősökkel rendelkező előadó, aki 2017-ben népi énekesként végzett a Zeneakadémián, mások mellett a Zűrös Banda és a Pravo zenekarokban énekel, valamint a Boban Marković Orkestarral koncertezik. Koncertje különösen ajánlott azoknak, akik a népi motívumok mellett a szabadságot és a határtalanságot keresik a zenében.

Feledi Project: Kozmikus konfliktus / Teremtett világ / Missa Duodecima – 2024. február 24 -25, szombat és vasárnap – Fesztivál Színház

A Feledi Project két kortárs zeneszerző, Szentpáli Roland és Orbán György kompozíciói által inspirált táncdarabokat mutatott be a Liszt Ünnepen. A Kozmikus konfliktus koreográfiája Szentpáli 2020-ban, a Müpa Zeneműpályázatán díjazott A szél és a nap című munkájára épül. A balett Aiszóposz (Ezópusz) görög meseköltő történetét dolgozza fel, melyben a nap bebizonyítja az északi szélnek, hogy a rábeszélés hatásosabb, mint az erőszakos kényszerítés. A táncest második részében a Müpa évadának kiemelt zeneszerzője, Orbán György misekompozíciójára, valamint kórusműveire készült koreográfiák a spiritualitás, a lélek világába vezetnek. A kiénekelt szavak és a mozdulatok együttesében a természet végtelenségére, kétségbeeséseinkre, örömeinkre, szomorúságainkra ismerhetünk rá, ugyanakkor Orbán György zenéje mindezeket játékosan, sok bájjal és varázslattal szólaltatja meg.

A személyesen látogatható koncertek mellett természetesen a következő hónapokban is folytatódik Müpa Home című sorozat, melynek epizódjaiban az élő webcastok mellett ingyenes online közvetítések formájában idézhetjük fel a legemlékezetesebb eseményeket. Aki kíváncsi olyan különleges előadásokra, mint Haydn: A teremtés című, január elsején este fél nyolctól élőben követhető oratóriuma, melyben Mojca Erdmann, a világhírű német szoprán közreműködik, netán szívesen újranézné és -hallgatná a Jazzbois és a Kaláka tavaly januárban adott közös koncertjét, Mahler utolsó befejezett szimfóniáját a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus előadásában, Barabás Lőrinc és Niklas Paschburg koncertjét, vagy Szergej Nakarjakov és a Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyét, keresse a Müpa felületeit a részletekkel kapcsolatban!

További információk a Müpa weboldalán és közösségi platformjain!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,917KedvelőTetszik
3,040KövetőKövetés
3,350FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók