Hirdetés

James Bond életét elemezték járványügyi szempontból

Wouter Graumans végzős epidemiológus hallgató volt, mikor egy kiküldetésen Burkina Fasóban elég súlyos ételmérgezést kapott. A súlyosságot abból gyanítjuk, hogy ott fogalmazódott meg benne, hogy tudományos pontossággal végigveszi, milyen járványügyi veszélyek fenyegették James Bondot a filmekben, miközben bejárta a világot, és mennyire valószínű, hogy soha még egy náthát sem kapott el.

Graumans, aki a holland Radboud Egyetem Orvosi Központjában Phd-hallgató, talált a kutatáshoz két társat, és Teun Bousema epidemiológussal, valamint Will Stone-nal, aki a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetében tanulmányozza a maláriát, végigvették 25 Bond-film járványügyi tanulságait.

A projekt elég szórakoztató eredményeket hozott, és egyébként meg is jelent a Travel Medicine and Infectious Disease nevű folyóiratban. A kutatás mindenre kiterjed, és részletezi a fertőző betegségeknek való kitettséget, az élelmiszer-eredetű kockázatokat, de kitér a parazitákra, kullancsok által terjesztett betegségekre, sőt a másnaposság és a védekezés nélküli szexuális együttlétek kockázataira is. A telefonhasználatára korábban már kitértünk.

Összességében 86 nemzetközi utazást számoltak össze 46 különböző országban, és elemzésüket a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) minden egyes országra vonatkozó utazási ajánlására alapozták. Egyedül Bond űrbeli kalandját zárták ki azzal az indokkal, hogy arra a régióra vonatkozó járványügyi adatok és utazásra vonatkozó tanácsok nem állnak rendelkezésre.

Kézmosás helyett robbantgatás

Az élelmiszer-eredetű fertőzések minden utazó számára ismertek. Na de Bond még extrán keresi is a veszélyt például az Élni és élni hagyni című részben, amikor nyers csirkedarabokkal tereli el az éhes krokodilok figyelmét. De aztán túlságosan el van foglalva azzal, hogy felrobbantson egy droglabort, aztán meg a motorcsónakos üldözéssel, és jól láthatóan nem mos kezet. Pedig a nyers csirke szalmonellát, Campylobacter-fertőzést vagy Clostridium difficile-fertőzést okozhat, ami erős hasmenéssel jár, és ez nem lenne túl szerencsés a 007-es számára egy bevetés közben.

Ha nem alkoholt iszik, akkor valószínűleg mérgezés történik

Azt mindenki tudja, hogy Bond martinit iszik, nem rázva, keverve. De olyat nem lehet látni, hogy egy pohár vizet kérne. Az Oroszországból szeretettel részben narancslevet iszik, a Dr. No részben mérgezett kávét, sós vizet a Casino Royale-ban, azt is csak azért, hogy hányni tudjon.

Miközben nagyon kemény és megterhelő fizikai akciókat láthatunk tőle, megfelelő hidratáltság, sőt az alkohol dehidratálása miatt sokkal nagyobb a hőguta, napszúrás vagy a kiszáradás veszélye. Naptejet sosem használ, sőt általában fekete öltönyben végzi a fárasztó tevékenységeket, amely tovább ront a helyzeten.

Aki lefekszik Bonddal, az valószínűleg meghal

A kutatók 59 szerelmi tevékenységet, átlagosan részenként 2,4 intim együttlétet számoltak össze. A Tűzgolyó című filmben a megismerkedés utáni 20. percben már ágyba bújik egy hölggyel, ennyi idő pedig egészen biztosan nem elég idő megfelelő információcserére múltbeli szexuális tevékenységekről és védekezési preferenciáról, ezért a kutatók szerint Bond magánéletét felelőtlennek lehet nyilvánítani.

Mindezek ellenére a legnagyobb veszélyben a nők vannak, ugyanis 27,1 százalékuk röviddel az együttlét után hajlamos erőszakos halált halni.

Jill Masterson a Goldfingerben nem sokkal azután, hogy összejött Bonddal.

Rovarok, kullancsok és paraziták

A Csak kétszer élsz című részben a japán hegyekben magas fűben túráznak órákon át. A kutatók helyeslik, hogy ehhez Bond hosszú nadrágot választott, azt már kevésbé, hogy partnernője bikinit. Az ilyen helyeken ugyanis betegségeket, többek között agyhártyagyulladást okozó kullancsok vagy abban a térségben fertőző betegséget terjesztő atkák jelentenek veszélyt. A szakértők szerint itt egyébként valószínűleg profitált a partnere szerencsétlen ruhaválasztásán, vagyis minden rovar inkább a bikinis nő szabadon hagyott bőrfelületén élte ki a vérszívó igényeit.

A macskától kapott toxoplazmózis sok mindent megmagyarázna

A kutatók arra gyanakszanak, hogy Bond toxoplazmózist kapott Ernst Stavro Blofeld bolyhos macskájától. Ez a parazita ugyanis képes arra, hogy megváltoztassa az emberek viselkedését is, egészen pontosan mindenféle meggondolatlan cselekedeteket hajtsanak végre. Ez pedig Bondra, de Blofeldre is igaz.

A macska tehet mindenről?

A kutatók arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy Bond összességében semmilyen figyelmet nem szentel a betegségek elkerülésére.

Összességében azt találtuk, hogy Bond nem volt felkészülve az utazással összefüggő egészségügyi kockázatokra, és különösen naiv a fertőző betegségek fenyegetésével kapcsolatban. Tekintettel arra, hogy a 00 státuszú ügynökök központi szerepet töltenek be a nemzetközi terrorizmusellenes tevékenységekben, őszintén reméljük, hogy az MI6 komolyan veszi a felelősségét

– zárják a tanulmányukat a kutatók, amivel remélhetőleg megnyerik a jövő évi lg. Nobel-díjat.

A szex enyhíti az orrdugulást – kiosztották az anti-Nobeleket

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,980KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,800FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk