Hirdetés
Hirdetés

Itthon is növekszik a vinyleladás, de a magyar lemezeknek több láthatóság kéne

Annak, aki egy kicsit is követi az elmúlt év híreit, valószínűleg nem újdonság, hogy a zenei szakmát alaposan padlóra küldte a világjárvány, hiszen a fő bevételi forrás az élőzene, átlagosan 60 százaléka a zenészek összbevételének. És ugyanezen hírkövetők azzal is tisztában lehetnek, hogy a vinyleladás évről évre növekszik, és ezt a vírus sem állította meg, de azért érdemes vigyázni.

Hirdetés

A teljes zenei szektor érzékeny ökoszisztéma, idővel a hangfelvételipart, azaz a kiadókat is eléri a válság. A legfrissebb ProArt Zeneipari Jelentést még decemberben publikálták, mely a 2019-es év mellett a 2020-as év első felét is vizsgálta, az ő számaik mentén a hazai független kiadók is megvizsgálták, hogyan alakul a helyzet itthon.

A fenti ábrán 2020 még nem látszik, de predesztinálható, hogy ha nem is olyan mértékben, mint az elmúlt években, de valamennyire nőtt a hangfelvételipar bevétele, a MAHASZ statisztikája például elég ígéretes képet fest. A növekedés nemcsak az összesítésre és a digitális bevételekre igaz itthon, hanem (ellentétben a legtöbb európai országgal) a fizikai eladások mértéke is nőtt a 2018-ashoz képest, ami elsősorban a vinyleladások erősödésének köszönhető. Érdekes adat az Egyesült Királyságból, hogy 2020-ban 1987 óta először előzte meg az összvásárlások tekintetében a vinyl a CD-t.

Ehhez képest nálunk még mindig erősebb a CD, ami jórészt egy magyar sajátosságnak, a benzinkutakon árult CD-knek köszönhető. A vinyl itthon is és globálisan is a 2010-es évek óta reneszánszát éli, a HAIL – Magyar Független Lemezkiadók Egyesületének – tagjai is jórészt ezzel a formátummal foglalkoznak elsősorban, így számukra külön öröm, hogy az egyesület gyártási konzorciumra szerződött az osztrák Austorvinyllel. 2019-ben az össz hazai fizikai értékesítések 17,5 százaléka volt a vinyl, ami szűk 465 millió forintot jelent, úgy, hogy egy lemez átlagosan 4779 Ft-ba kerül.

Az itthon eladott lemezek egyébként 88 százalékban külföldi zenekarok és előadók lemezei, ami igen magas szám, és azt mutatja, hogy a hazai kiskiadóknak, előadóknak, zenekaroknak nagyobb láthatóságra lenne szükségük ahhoz, hogy el tudják adni a felvételeiket. A HAIL is azon dolgozik, hogy a független kiadókat egybeterelje, érdekeiket képviselje, és nagyobb láthatóságot biztosítson nekik a hazai és külföldi piacon.

„zeneszerető emberként elképzelhetetlen számomra az élet minőségi zenehallgatás nélkül, az egyesület elnökeként pedig örülök, hogy az Austrovinyl révén olyan produkciós partnerre találtunk, ami nemcsak a minőséget garantálja tagjainknak, de elkötelezettek a környezettudatos gyártás irányában is, ami számunkra kiemelt fontossággal bír”

– mondta el Jeges Zsolt, a HAIL elnöke.

Még az év elején forgattak le egy rövid videósorozatot néhány hazai függetlennel, hogy adjanak egy kis betekintést azoknak is, akik nem ismerik ezt a világot. A videókban kiadók vezetői mesélnek arról, hogy miért alapítottak kiadót, milyen zenei stílussal foglalkoznak elsősorban, és egy ilyen év után hogyan tekintenek előre. A videókban szereplő kiadók: Embliss Records, Mana Mana, PrePost, MZK Publishing, NOW Books & Music, Launching Gagarin, Flying Banana, GrapefruitMoon Records, Budabeats, AM:PM, XLNT, EXILES.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,004KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,640FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók