Hirdetés
Hirdetés

Itt a Sex Action harmadik lemeze bakeliten

Harmincéves lett a harmadik Sex Action-lemez, a Mocskos élet. Ez volt a zenekar fénykorának utolsó, a névváltoztatás előtt készült sorlemeze, mind közül talán a legbluesosabb album. A jubileum alkalmából a GrundRecords, az első két koronghoz hasonlóan ezt is megjelenteti hanglemezen.

Hirdetés

A mára túlzás nélkül kultikusnak számító zenekar a kilencvenes évek elején országos ismeretségre tett szert csajozós szövegeivel és fékevesztett rocksztár imázsával. Nagyon kevés zenekar volt akkoriban, ha volt egyáltalán a Sex Actionon kívül, aki ilyen szinten megélte a zenét, amit játszott. Az első lemez szinte házi körülmények között felvett és megjelentett kazettája, majd bakelitverziója után a nagykiadós második lemezzel abszolút az élvonalba lépett a csapat. Az ott felvett western imázs után a harmadik lemezre egyfajta motoros-gengszteres kinézettel ráforduló csapat kicsit zeneileg és szövegileg is próbált mélyebbre ásni. A csajozós szövegek kicsit háttérbe szorultak, összesen három ilyen jellegű dal (A szerelem démona, Ne játssz velem, Húzd fel a fegyvert) született, a többi pedig inkább a már említett motoros életérzést, életigenlést, szabadságvágyat és a világ keményebb oldalát énekelte meg. Előtérbe kerültek a zenében blues elemek és a női vokálok. Ferenczi György szájharmonikán, Hirleman Berci zongorán működött közre, plusz itt-ott trombita és egyéb fúvósok dúsították a zenét.

Az idei jubileum alkalmából Rozgonyi Péter hangmérnök készített egy új mastert a lemezhez, Mátyás Attila gitáros és fő dalszerző felügyelete mellett, hogy a vinyl újrakiadás a lehető legjobb minőségben kerülhessen a rajongók polcaira. Az album a maga idejében csak CD-n és kazettán jelent meg, a 2010-es remaster pedig ismét csak CD-n látott napvilágot, így igazán itt volt az ideje egy LP verziónak. A kiadvány 444 példányban, sorszámozva jelenik meg, és sorszám szerint rendelhető a GrundRecords webshopjából. A kiadvány ráadásul egy 8 oldalas, LP méretű, rengeteg korabeli fényképpel felturbózott szövegkönyvet is kap. Ezek a fotók az eredeti negatívokról és diákról készült, a jelenleg elérhető legjobb minőségű fotók a zenekar ezen korszakáról. Ráadásul olyanok is vannak köztük, amelyek korábban még nem láttak napvilágot.

Persze többekben felmerülhet a kérdés, mégis mi tartott ennyi ideig? Hiszen bő három és fél évvel ezelőtt, az Olcsó élvezet LP megjelenésekor már belengette a kiadó és a zenekar is, hogy várható a Mocskos élet is bakeliten. A válaszra a kiadó egy érdekes történettel ált elő:

„Bátran foghatnánk a Covidra is a dolgot, de nem tesszük. Az az igazság, hogy szerettük volna az albumot az őt megillető minőségen a rajongók polcaira tenni, de ez bonyolultabbnak bizonyult, mint azt korábban hittük. Az album eredeti borítóképe nem volt meg jó minőségben a zenekarnak, a CD-borítót beszkennelni, majd azt felnagyítani és retusálni nem célravezető. Göbölyös László fotóst nem tudtuk elérni, a korábbi manager, Nagy Gyula hagyatékában pedig nem találtunk nyomdára alkalmas képanyagot. Felkutattuk az eredeti grafikai stúdiót, bízva abban, hogy tudnak nekünk segíteni, de sajnos itt is csalódnunk kellett, nem volt meg nekik sem a borítófotó. Egy röpke pillanatra, egy kósza gondolat erejéig már az is felmerült, hogy nem az eredeti borítóval hozzuk ki a lemezt, de tudtuk, mi sem lennénk elégedett egy ilyen kiadvánnyal, így tovább kerestük a megoldást. Ekkor kacifántos úton, de végül sikerült Göbölyös László elérhetőségét megszerezni, aki jelenleg mindentől visszavonultan él egy vidéki házban. Szerencsénkre Laci megőrizte az eredeti nyersanyagokat és rendelkezésünkre bocsátotta azokat, így végül sikerült egy olyan minőségű anyagot kihozzunk, amivel elégedettek vagyunk. Végre mindhárom klasszikus Sex Action-album megjelent vinylen, még ha az utóbbira három évtizedet kellett is várni.”

Az LP innen rendelhető, a lemez felújított változatát pedig alább már meg is tudjátok hallgatni:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók