Hirdetés

Iszonyatosan sokat mobilneteztek, és keveset roamingoltak tavaly a Telenor előfizetői

2020 alapjaiban változtatta meg mindenki életét, a Telenor most elmondta, hogy egészen pontosan mit is jelentett ez számokban és mobilhasználati szokásokban.

Az talán nem meglepő, és a korlátozások kezdetén is sok szó eset arról, hogy mennyire megnőtt a hálózatok leterheltsége. 2021 elejére már jól látszott, hogy a hálózati forgalomnövekedés jelentősen meghaladta a korábbi trendeket. A mobilnet-forgalom például 30 százalékkal lett nagyobb.

Több beszélt perc, kevesebb hívás és roaming

Bár 10 százalékkal nőtt a beszélt percek száma is, érdekes látni, hogy nem a hívások darabszáma emelkedett, hanem hosszabban beszélgettek az emberek. Nem túl meglepő módon azonban csökkent a roamingforgalom, jelentős visszaesés volt tapasztalható EU-n kívüli díjzónák forgalmában.

A díjmentes parkolás hatása jól látható volt a mobilfizetési szokások változásában, kevesebben indítottak el parkolást a mobilszámlájuk terhére, viszont népszerűbb lett a mobillottó, ahogyan 40 százalékkal nőtt az első lezárásokat követően a saját online önkiszolgáló alkalmazásuk is, vagyis az emberek inkább online vásároltak és intézték az ügyeiket a Telenornál. Területileg is megváltoztak a mobilhasználati igények, ezért az év első felében 200 helyszínen kellett tervezetten felüli hálózati finomhangolásokat végrehajtania a Telenornak.

Jön az eSIM és az 5G, új vezérigazgató a Telenornál

Év elejétől Peter Grazik a Telenor Magyarország vezérigazgatója, aki korábban öt éven át a szlovák O2 mobiltársaságot vezette. A 2021-es tervekről elmondta, hogy már sokkal nagyobb szerephez jut az 5G, főleg miután tavaly az NMHH frekvenciaaukcióján 35,6 milliárd forint értékben szereztek az 5G bevezetéséhez szükséges frekvenciát. Jelenleg Győr és Törökbálint egy részén érhető el a Hipernet 5G, és idén Budapesten, valamint a Balaton környékén építenek ki bázisállomásokat. És úgy tervezik, hogy a digitális termékek nagyobb hangsúlya mellett idén a szolgáltatóhoz megérkezik az eSIM is.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
829FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk