Hirdetés
Hirdetés

Ismerős tónusokkal – A horvát Šumski a Trottel Recordsnál

Az 1991-ben alakult horvát Šumski (magyarul: Erdő) több eredeti taggal máig aktív, de számunkra ennél is érdekesebb momentum, hogy zeneiségében és attitűdjében némileg emlékeztet a klasszikus magyar alternatív bandák világára. Az 1993 és 2022 közt hat nagylemezt publikáló zenekar olyan zsánercímkékkel jellemzi saját magát, mint: new wave, kraut-rock, avant-pop, progrock; és beugorhatnak róluk a nyolcvanas évek eleji belga new wave bandák éppúgy, mint a rockosabb világzeneiek a hőskorból, de egyszerűsítsük le: aki hallott már néhány Kampec Dolores albumot, az még inkább képbe kerülhet. Dalközpontú, hangszeres kiteljesedésekre is odafigyelő, többtételes, melódiaváltásokkal és hangulati fokozásokkal operáló pszichedelikus zenéjével (de szó nincs végtelen hangkitartásos alibizésről) a Šumski a modern pop lecsupaszodásának korában tán aktuálisabb, mint valaha.

Hirdetés

Akárcsak a dalszerzést, a stúdiózást sem kapkodták el, a 2021-22-ben Sven Pavlović producerrel rögzített felvételek Kolobari címmel rendeződtek albummá, és bár az életmű korábbi darabjai is felettébb szerethetők, talán sosem érlelődtek még össze az előbb vázolt zenei/műfaji elemek ennyire harmonizáló egységgé, mint most. Igaz, már a 2018-as Island of the Ice Whale albummal sikerült olyan fiatalabb arcokat megszólítaniuk, akiket ezek szerint kevésbé terhelnek aktuálisnak tartott trendelvárások, viszont megnyugtató módon igénylik a gazdagon hangszerelt zenei csemegéket. A Šumski folyamatosan bővülő felállásába mostanában a régi tagok mellé egyéb kipróbált bandákból is érkeztek muzsikusok (metál gitáros, jazztrombitás, elektronikus zenékben érdekelt billentyűs), egyrészt természetesen a horvát színtérről, de más országokból is.

A zenekar mellett a szerző/basszusgitáros, Kornel Šeper 20 éve vezeti a régió egyik legkomolyabb alternatív/underground központját, a zágrábi Mochvara klubot. Kornel együttműködése a Trottellel 1996-ban, a délszláv háború után indult, két évre rá aztán egy közös kiadvány is született ebből, a Jellasics vs Hedervary című magyar/horvát válogatáskazetta. A Šumski Kolobari című új albuma CD-n már kijött, most pedig a Trottel Records vinyl formában is megjelenteti.

További információk és megrendelés.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,996KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók