Hirdetés

Megérkeztek az új, 5G képes Iphone-ok, és (meglepetés!) drágák lesznek

Hello sebesség – üzente a meghívókon az Apple, mikor a legújabb eseményének időpontját tette közzé, és ebből már nem volt nehéz arra következtetni, hogy miről lesz szó:

Az Apple is beszáll az 5G telefonok piacára.

És persze minden más telefonnál jobban kezeli az 5G hálózatokat, ez a bemutatón elhangzottak szerint annak köszönhető, hogy úgy állnak hozzá ehhez az 5G kérdéshez, ahogy a többiek nem.

Ősszel már tartottak egy online eseményt, sokan azt remélték, hogy a legújabb iPhone-okról lesz szó, de azon új órát, iPadeket és az előfizetéses modellt mutatta be.

Új iPhone helyett az Apple iPadet, olcsó órát és előfizetéses modellt mutatott be

Most viszont elérkezett az idő, hogy kiderüljön, milyenek lesznek az új iPhone-ok. De annyiszor elhangzott, hogy most mi is kiemeljük, hogy nagyon, de tényleg nagyon és becsszóra nagyon figyelnek az adatvédelemre.

Négy új készülék

Összesen négy új készüléket mutatott be az Apple, köztük egy kézreálló verziót a maga 5,4 hüvelykes kijelzőjével, minden idők legnagyobb készülékét, 6,7 hüvelykes kijelzővel. Búcsút lehet mondani a lekerekített széleknek, ami azoknak jó hír, akik visszasírják az Apple 4 és 5 megjelenését. Most úgy néznek ki az új telefonok, mint az új iPad Pro készülékek mini változatai.

Az iPhone 12 képernyője akkora lesz int a 11 készüléké, de összességében mégis kisebb, könnyebb és vékonyabb lesz a telefon. Sokkal szebb a felbontása az OLED kijelző miatt, és olyan kerámia pajzsot kap, ami az ígéretek szerint sokkal strapabíróbbá teszi a telefont, vagyis négyszer nagyobb eséllyel éli túl a kijelző, ha kiesik az ember zsebéből a készülék.

 

Az iPhone Pro egy sokkal prémiumabb megjelenésű lesz, olyan újítások lesznek benne, amik továbbra is a képkészítést érintik a leglátványosabban. Például ott az Apple ProRaw, ami a telefonos Raw fotózást újítja meg, tulajdonképpen kimaxolja a részleteket, a színeket, az árnyékokat, és együttműködik más programokkal is, nem csak a telefon saját képszerkesztőjével. Persze a videózásban is hoznak újításokat, például elérhető lesz a HDR rögzítési mód, és a DolbyVision HDR-t is támogatja, rögtön a telefonon szerkeszthetőek is lesznek az ilyen videók is, ami azért mutatja, hogy tényleg baromi erős lehet az új chipjük.

iPhone mini iPhone 12 iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
Ár 299 990 forinttól 349 990 forinttól 439 990 forinttól 479 990 forinttól
Kijelző mérete 5,4 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,7 hüvelyk
Kijelző típusa OLED OLED OLED OLED
Processzor A14 Bionic A14 Bionic A14 Bionic A14 Bionic
Kamera 1 12 MP f/1.6 (Széles) 12 MP f/1.6 (Széles) 12 MP f/1.6 (Széles)
12 MP f/1.6 (Széles)
Kamera 2 12 MP f/2,4 (Ultraszéles) 12 MP f/2,4 (Ultraszéles) 12 MP f/ 2.4 (Utraszéles)
12 MP f/ 2.4 (Utraszéles)
Kamera 3 Telefotó (4X Zoom)
Telefotó (5X Zoom)
LiDAR Nem Nem Igen Igen
5G Igen Igen Igen Igen
Memória verziók 64 / 128 / 256 GB 64 / 128 / 256 GB 128 / 256 / 512 GB
128 / 256 / 512 GB

Itt az A14 chip

Jó, tudjuk már évről-évre, hogy ez minden eddiginél strapabíróbb meg gyorsabb, és a versenytársait is legyőzi bizonyos körülmények között, és hogy ezzel olyan sokáig bírja az akkumulátor, hogy nem is érdemes megmondani, hogy egyébként hány mAh-ról beszélük a különböző változatokban. Azt is sejtjük, hogy ez segít, hogy a bizonyos körülmények között a versenytársaknál jobb képeket csináljon, hiszen ugyanezek a panelek minden évben jelen vannak a bemutatón, igaz nem csak az iPhone bejelentéseken, és persze a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást is sokkal jobban támogatja, mint bármi más. Ez most is igaz, azzal tetőzve, hogy ez az első 5nm-es chip. Az új chip és az 5G pedig az ígéretek szerint lehetővé teszi, hogy beszálljanak az e-sportok világába. Egyébként érdekes megoldás az akkumulátor kímélésére, hogy csak akkor használja az 5G hálózatot, ha szükséges, vagyis az emailek olvasásához nem, filmnézéshez azonban igen.

A14 chip tudása

Több kamera helyett LiDAR

Ahelyett, hogy a lencsék számát növelte volna az Apple, inkább LiDAR érzékelőt épített a telefonokba. A lézeres érzékelő lényege, hogy pontosabban meg tudja találni a tárgyakat, ami sokkal élethűbb AR funkciókat tesz lehetővé. Vagyis mikor valaki legközelebb dinoszauruszokkal pakolja tele a szobáját a kamera segítségével, akkor nem az asztalba lesz beépülve a T-Rex, hanem pontosabban tudja megjelenteni. Lehet vele távolságot mérni, lát a sötétben is, vagyis tényleg baromi sokat hozzá tehet a képalkotáshoz.

Egyébként már a márciusban bemutatott iPad Pro készülékekbe is került ilyen érzékelő, akkor a világ véleménye az volt, hogy jónak tűnik, de a kezelőszoftver még képtelen kihasználni a technológiában rejlő lehetőségeket. Azt ígérik, hogy ez most sokat javult, és jöhetnek az új fejlesztések is, amik kezelik.

LiDAR

Nincs többé gyári fülhallgató

Lassan már doboz se kell, hiszen már semmi más nincs benne, mint maga a telefon. Jó, még a PIN tű, de az meg nem egy mindennapi használati dolog, és simán kiváltja egy fülbevaló, akiknek meg nincs, azoknak meg egy gémkapocs. Az iPhone 11 dobozából már kiderült a töltő adapter, mert csak szemét lenne, aki meg akar, az vásárolhat külön pénzért. Idén már gyári fülhallgató sem. Persze mind megvásárolgató külön. A kábel sem a hagyományos fajta lesz, hanem lightning-USB-C, ami két dolgot jelent. Egyrészt, hogy a gyári kábelt régebbi adapterbe nem, csak olyan számítógéphez lehet csatlakoztatni, aminek van USB-C csatlakozója, illetve hogy hiába van az iPadnek már USB-C csatlakozós töltője, a legújabb telefonok ezt még nem tudják.

iPhone12

Továbbra is fontos a környezetvédelem

Egy ideje már azt is előszeretettel hangsúlyozza az Apple, hogy mennyire fontos számokra a környezetvédelem, de ebből a felhasználók leginkább azt tapasztalhatták meg eddig, hogy a töltőkábelek olyan gyorsan bontják le magukat, mintha komposztálnák őket, pedig csak rendeltetésszerűen használják. Most olyan lépéseket tettek, ami felér azzal, mintha 450 ezer autót kivontak volna a forgalomból, a cél pedig továbbra is a teljes karbonsemlegesség.

Ezeket mind tudja az iPhone PRO

Visszatér a mágneses töltő

Mikor a MacBookokra anno megérkezett a MagSafe kábel, akkor a legtöbben a fejükhöz kaptak, hiszen annyira nyilvánvaló volt, mégsem jutott eszébe előtte másnak, hogy milyen jó lenne, ha a töltő mágnesekkel gyakorlatilag bepattanna a helyére. Azóta ők ezt elfelejtették, de például a Microsoft alkalmazza ezt a megoldást a Surface laptopoknál. Most viszont megújulva térhet vissza a telefonok töltéséhez. Bemutatták mágnessel kapcsolódó vezeték nélküli töltőt, ami egy rakás kiegészítővel működik majd, és amivel könnyen meg lehet találni, hogy pontosan hogyan kell a telefont a vezeték nélküli töltőre tenni. És lesz olyan verziója is, ami akár egyszerre két készüléket is tud tölteni.

Mágneses töltés

Kisebb HomePod érkezik

Mióta az Apple leszedte a kínálatából a Logitech, Sonos és Bose hangcuccokat, megindult a spekuláció, hogy ez azt jelenti-e, hogy ezen a téren sok saját termék érkezik, amiknek kell a hely, viszont nem kell ilyen látványosan a konkurencia.

A Homepod otthoni lejátszó mellé jön egy kisebb verzió, és az ára is jobb. Úgy tudni, hogy ugyanaz az S5 chip került bele, ami a tavalyi órákat is hajtja. Itt pedig analizálja valós időben a zenét, és persze képes arra is, hogy kettőt összekapcsolva sztereó hangzást biztoít.  Jól szól, védi az adatokat, és egyszerűen kezelhető, és Siritől is egyszerűen lehet számot kérni vagy kérdezgetni, üzenetet küldeni a telefonról, vagyis úgy működik, mint az Amazon Alexa vagy a Google Nest. Ráadásul A Homepod Mini is felismeri a különböző családtagok hangját, és az okosotthonos berendezéseket is lehet rajta keresztül hangvezérelni, például leveszi a fűtést vagy felkapcsolja a villanyt, sőt szól a lakás minden Apple használójának, hogy kész a vacsora, még akkor is, ha valakinek Airpods van a fülében. November 6-tól lesz elérhető.

HomePad mini

Azért van, ami hiányzik

Ha már ilyen erősnek mondott telefonról van szó, ilyen áron, akkor azért jó lett volna, ha mindegyik megkapja a 120 Hz képernyőfrissítést, ami például tényleg menővé tette volna játék közben vagy böngészésnél, és a konkurens gyártóknál már szinte alapkövetelmény, főleg a csúcskészülékekben. Nem állítja senki, hogy nem lehet élni nélküle, de ez pont olyan látványos újítás lehetett volna, amit tényleg sokkal élhetőbbé tesz egy új csúcstelefont.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
845FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk