Hirdetés
Hirdetés

Inspiráló beatek és összefogás – Zomblaze-interjú + exkluzív mix

zomblaze.jpg

Zomblaze a magyar hip-hop és társterületeinek egyik nagyvadja, Bobafett és Bobakrome dj-je, mostanában pedig az ASAN kollektíva apafigurája. A beszélgetésben nemcsak a kezdeteket érintjük, de bemutatunk egy exkluzív mixet is, amit az alkotó a Lángolónak készített mostani kedvencekből, régi klasszikusokból és – ahogy ő fogalmazott – „néhány átvezető zajolgatásból”. (Fotó: Orbán Péter)

Közhelykérdés persze, de hogy indultál? Az első a hiphop-szcéna volt, amibe belenőttél.

Igen, amikor elkezdtem komolyabban dj-zni, főleg a hip-hop-r és az n b volt a fő csapás, aztán a nyíregyházi haveroknak köszönhetően eljutott hozzám pár New York-i meg L.A.-i underground cucc, de legnagyobb hatással az volt rám, mikor a kezembe akadt pár Stones Throw-bakelit, Madlibbel, Lootpackkel és a többiekkel. Aztán jöttek az instrumentális, absztakt hip-hopok, Shadow, Krush és egyéb Ninja Tune kiadványok. Akkoriban ezeket hallgattam és persze játszottam is. Elkezdtünk magunknak bulikat szervezni a kisvárosban, voltak freestyle-estek is. A hip-hop mellett belefért még a trip-hop, a big beat, a funk és a reggae is. Ezek a stílusok határozták meg az esték zenei körvonalát.

Köztudottan nyitott és energikus ember vagy, aki feltűnik mindenhol, ahol izgalmas zenei történés van, és akihez a kísérleti elektronika is közel áll. Korábban mondtad, hogy mindig is szabadulni akartál ettől a „hip-hop-producer vagyok” állapotból, amivel sokan beazonosítottak. Mi az, ami leginkább izgat mostanában?

Mindig is tetszett a kísérletezgetés a hip-hop berkein belül, pláne, amikor ezt a lüktetést keverték az elektronikával. Például Danny Breaks úttörőnek számít ebben, itthon pedig Mango volt az, aki mindig is vitte ezt a vonalat. Igazából, ami most történik, az egy hosszú folyamat vége, és nagyon bírom, hogy ennyire nagy teret kap a zenei irányzatok között. Az első hivatalos mixtape-emen is ezeket gyűjtöttem össze. 

Mindig is a hip-hop volt és a hip-hop is lesz a bázis, abból indul ki minden, de ez nem csak nálam van így. Ugyanúgy szeretek minta-tematikájú rap-instrukat írni, mint olyan dalokat, amelyek vokál nélkül is érvényesülnek. Ami mostanában foglalkoztat, az főleg a szervezés, zeneírás és zenélés partykon. Sokat foglalkozom az ASAN ügyeivel és most már annak a zászlaja alatt történik minden. Az ASAN létrehozásának két jó barátommal, Yapo-val és Szurcsik Benivel láttunk neki kb. másfél éve. A célja vagy üzenete elsősorban mindig is az összefogás volt, és az hogy segítsük egymást érvényesülni közös felületen. Ez egy zenei kiadó, amely egy válogatással nyitotta meg kapuit, valamint fontos szerepet kap benne a grafika is, hogy minél egységesebb kép társuljon a szellemhez.

Van egy havi rendszerességgel jelentkező klubunk az Instant pincében (ASAN Playground), ahova a magyar előadóink mellett igyekszünk elhozni külföldi dj-ket vagy csapatokat is. A következő vendég a Strange U lesz,december 27-én. A csapat egészen egyedi hangvételű elektronikus hiphop vonalon mozog. Két session forma, egy MC (King Kashmere IV) és egy dj/producer (Dr Zygote), akiknek persze számos más projektjük is van.

Új szólóanyag van-e a láthatáron?

Lesz, végül is a számok készen vannak, most csinálom a mixdownt. Egy ötszámos EP, Dive Thru lesz a címe. Legutóbbi lemezem a New Age volt, de azóta kikerült pár dal a soundcloudra is.

A Sör És Fű albumát máris tízezrek hallgatták meg. Mit kell róla tudnunk?

A SÉF az ASAN alapítása óta velünk van, szerettük a régi demóikat is, de ahhoz hogy az első lemez ilyen patentul süljön el, sok ember odaadó és önzetlen munkája kellett. Dj Slow és Suhov például rengeteg inspiráló beattel dobta meg a srácokat, melyekre könnyedén megszülettek az új szövegek. De nagy szerepet játszott a a PSB (Juvy és IMI) profi mixing-mastering melója is. A borítóért és a lemez vizuális hangulatáért egy szintén ASAN-tag, Zako/ThisshiT volt a felelős. Köszi mindenkinek!

Sör És Fű-lemezbemutató a Rohamban lesz, december 26-án.

Advertisement
39,009KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló