Hirdetés
Hirdetés

Információs zaj, művészi elektronika – Pénteken Moderat a Budapest Parkban

Július 22-én egy olyan zenekar látogat el ismét hazánkba, melynek tagjai külön-külön is túlzás nélkül legendának nevezhetők az európai elektronikus zenei színtéren, együtt pedig pláne szupergroupnak számítanak. A Moderat öt év szünet után idén május közepén tért vissza negyedik, MORE D4TA című albumával, melynek turnéján néhány nap múlva a Budapest Park színpadán játszanak.

A zenekar életútja közel sem tekinthető hétköznapinak, hiszen a Moderat valójában két, önállóan is létező és alkotó formáció, az 1996 óta létező Modeselektor két tagja, Gernot Bronsert és Sebastian Szary, illetve az Apparat művésznéven alkotó Sascha Ring kollaborációját jelenti. A három zenész / producer a kétezres évek eleje óta dolgozik együtt ezen a néven, és akármennyire is furcsa lehet a későbbi sikerek tükrében, a zenekar alapvetően egy szabadidőprojektnek indult, aminek egyetlen célja az volt, hogy maguk a tagok jól szórakozzanak és felfrissüljenek zeneileg. Így aztán nem is csoda, hogy az első, 2003-ban megjelent Auf Kosten der Gesundheit – magyarul kb. „Az egészség árán”, a cím arra utal, hogy a rohammunkában készült anyag felvétele után mindhárom tag lebetegedett – EP-t hat éven át nem is követte folytatás.

A 2009-ben megjelent első, cím nélküli nagylemezük viszont azonnal hatalmas sikert aratott a szakma és a közönség körében egyaránt, olyannyira, hogy a hozzá kapcsolódó turné végül két éven át tartott. A 2013-ban megjelent II című albummal már tulajdonképpen az egész bolygót körbeturnézták, kislemezről kislemezre egyre nagyobb sikereket arattak. A trilógia harmadik része, a – meglepetés! – „III” 2016 áprilisában jelent meg, és még ugyanabban az évben kiadtak még egy szimplán Live címet kapott koncertalbumot is, amit 17 000 ember előtt mutatták be szülővárosukban. A Moderat így az elektronikus zenei színtér egyik legnépszerűbb előadójává vált, de valahol jellemző módon a tagok épp ezen a ponton gondolták azt, hogy egy darabig ismét érdemes külön utakon járniuk. Bronsert és Szary az ötéves szünet alatt három teljes lemezt készített a Modeselektorral, Ring pedig kiadta az Apparat LP5 című albumát, és különböző filmzenéken dolgozott.

Az első életjel végül 2021 őszén érkezett, amikor bejelentették a már 2019 óta készülő negyedik teljes album, a MORE D4TA megjelenési dátumát. Az új lemez, melynek címe egyben a „Moderat 4” anagrammája is, az elszigeteltség és az információs zaj témáit járja körül, de mint mindig, most is a zenét helyezik előtérbe. A zenekar szerint valójában sosem gondolkodtak azon, hogy a Moderat véglegesen leálljon.

„Mindig is nyilvánvaló volt, hogy lesz még Moderat-lemez, csak azt nem tudtuk, mikor. Turnéztunk a saját projektjeinkkel, más-más helyeken léptünk fel, így egy ideig nem is igazán találkoztunk a színfalak mögött. Aztán lassan újra elkezdtünk beszélgetni, egy nap meg összejöttünk egy kávé és egy kis zenehallgatás erejéig a Modeselektor stúdiójában. Akkor beszéltük meg, hogy 2019 augusztusában nekiállunk egy új albumnak. Aztán a járvány mindannyiunkat kizökkentett a szokásos menetrendünkből, ezzel együtt több időnk maradt, hogy arra koncentráljunk, amit csinálunk.”

A Moderat tagjai szerint az évek során a stúdiómunka terén is sokkal kifinomultabbá vált az együttműködésük, és egyre inkább elkülöníthető szerep jut a mindhárom zenésznek. Erről Sascha Ring így beszélt:

„Még mindig három olyan ember alkotja a zenekart, akik képesek több-kevésbé hasonló feladatok elvégzésére, de az természetesen nem segít, ha mindenki ugyanazt akarja csinálni a stúdióban. Így egyre inkább megtaláltuk a saját helyünket a produkciós folyamatban. Nagyon sok dal alapötlete indul tőlem, ezeket viszont általában elég gyorsan, még azelőtt, hogy rátalálnék az úgymond valódi hangzásukra, átadom Gernotnak, ő pedig elkezdi kidolgozni a hangszerelést – amit alaphelyzetben sosem tennék, mivel mindig addig dolgozom egy adott loopon, amíg az tökéletesen nem szól.

Szóval, Gernot gyakran hangszerel, és a dobok kidolgozása is mindig az ő feladata, ami egyben azt is jelenti, hogy legtöbbször ő kezeli a szoftvereket a stúdióban; most például váltottunk az Ableton Live-ra, amihez én annyira nem értek még. Szary pedig leginkább akkor jön a képbe, amikor furcsa hangokra van szükségünk, leginkább ő a felelős az sokszor brutális munkát jelentő editálásért, a sound designért és a keverésért.”

Akárhogy is, a MORE D4TA méltó a Moderat eddigi hírnevéhez, hiszen gondolatgazdag, intelligens elektronikus zenét tartalmaz, ahol játszi könnyedséggel keverednek a progresszív ritmusok a sokszor melankolikus dallamvezetéssel és a filmzenés hangulatokkal. Afelől sem lehet kétség, hogy a zenekar élőben sem okoz majd csalódást, hiszen egyrészt nem lehet tévedni olyan slágerekkel, mint a Reminder, vagy az Eating Hooks, másrészt az élő produkciókon elmondásuk szerint legalább annyit dolgoznak, mint a stúdióváltozatokon.

„Az élő koncertekre való felkészülés az elején mindig fájdalmas, mert először rá kell találnunk arra, hogyan játsszuk le az egyes dalokat. Egy zenekarnál tudod, hogy a gitárszólamot egy gitáros fogja játszani a színpadon, de a mi esetünkben minden dal más és más, szóval mindig van egy időszak, amikor azon agyalunk, hogyan szólaltassuk meg a számokat élőben. Ha ezen túl vagyunk, és kialakult a terv, akkor kezdődik az igazi móka.”

Ha kíváncsi vagy, mennyire jár sikerrel a zenekar ezen a téren a mostani turnén, a legegyszerűbb, ha pénteken este te is ott leszel a koncerten!

További információk és jegyvásárlási lehetőség a Budapest Park weboldalán!  

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,512KedvelőTetszik
2,930KövetőKövetés
1,230FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók