Hirdetés

Imogen Heap zenekarokat helyettesítő kesztyűje most új életre kelhet

Önállóan is elérhetővé vált az a szoftver, ami Imogen Heap Mi.Mu kesztyűit működtette. A szoftver értelmezi a háromdimenziós térben tett gesztusokat, és lefordítja őket a hangszerek vagy hangszínek nyelvére, azaz alkalmas MIDI vagy OSC vezérlő működtetésére, és most még több zeneplatformot integráltak bele.

Ez eddig talán zavarosnak hangzik, ezért ideteszünk egy videót arról, hogyan is néz ki élőben, mikor Imogen Heap a Breath In című dalt szépen felépíti és előadja, mindehhez pedig semmilyen hangszerhez nem ér, csak egy fura kesztyűben hadonászik.

A Mi.Mu kesztyű egyébként Heap fejlesztése, szeretett volna valami olyan eszközt, amivel kifejezőbben kontrollálhatja a technikát a stúdióban és élőben is. 2010 óta dolgozik a West England Egyetem kutatóival a kesztyűn, és hozzá a Glover nevű programon, amit azóta nemcsak ő, de például Ariana Grande, Chagall vagy Lula.XYZ is használ. A kesztyű meglehetősen drága, 2500 fontba, vagyis több mint egymillió forintba kerül, így érthető, hogy miért nem terjedt el olyan széles körben. A program viszont 47 ezer forint körül beszerezhető, és nem csak a kesztyűvel működik. Többé-kevésbé a vásárlóra bízzák, hogy mit hoz ki belőle, de például megjelent hozzá a Gliss nevű alkalmazás is, ami a mobilok képernyőjén a firkálgatást fordítja le zenére. De együttműködik más mozgásérzékelő platformokkal, beleértve a Leap Motiont is, amivel lehetőség lesz virtuális teremint színpadra állítani, és azt ígérik, hogy idén érkezik a webkamerás mozgásfigyelés, sőt Genki Wave gyűrűjével is lehet majd gesztusvezérelni.

Akik csak ki szeretnék próbálni, azoknak elérhető Windows és MacOS rendszerre is az ingyenes bemutató, a Gliss pedig egyelőre iOS készülékeken érhető el, de ígérik az androidos verziót is. Akit a kesztyűs működés részletei jobban érdekelnek, azoknak ezt a videót érdemes megnézni.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
827FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk