Ilyen a karácsony a Margaret Island, az Esti Kornél, a Dope Calypso és az Elefánt zenekar tagjainál

A karácsonyi készülődés mindenhol máshogy és máskor kezdődik. Van ahol az októberi csokimikulások hozzák el, van ahol pedig a szenteste közelsége. Ebben az időszakban akár érthetetlenül is, de felértékelődnek olyan kérdések, amiket az év minden szakaszában elővehetünk, mégis karácsonykor ezeknek különleges jelentősége van. Mit nézzünk, mit együnk, mit hallgassunk, hova menjünk, mit vegyünk és ezeknek a tiltólistás verziói. Néhány ilyen lényegi kérdésre adott nekünk választ Lábas Viki, a Margaret Island énekese, Horváth Kristóf, az Esti Kornél gitárosa, Horváth B. Ede, az Elefánt basszusgitárosa, és a Dope Calypso frontembere, Sarkadi Miklós.

Csihar Attila Mayhem-frontember válaszai:

Csihar Attila szerint a karácsony

Van-e olyan film, amit karácsony környékén rendszeresen előveszel és megnézel, függetlenül azoktól, amiket a tv-ben adnak automatikusan?

Sarkadi Miklós: Ken Russell: Ördögök.

Lábas Viki: Tizenhárom éve nincs tv-m szóval nem igazán. Tavaly a barátaimmal Harry Pottert néztünk a Bem moziban, idén pedig a Semmelweis mellett benevezek egy Wonka filmre is szívesen a hangulat kedvéért.

Horváth Kristóf: Nincs ilyen, nem vagyok túlságosan karácsonyi alkat, szóval a filmválasztásnál sem szempont az, hogy épp karácsony környéke van, vagy hogy mi megy a TV-ben, nincs is TV-m. Van egy szép hosszú lista azokról a filmekről, sorozatokról amiket még nem láttam és érdekelnek, a karácsonyi időszak inkább azt jelenti nekem, hogy könnyebben nekikezdek egy sorozatnak vagy filmnek, mert tudom, hogy pár napig több időm lesz erre. De ha egy filmet kell választani, amit biztosan megnézek idén, akkor az a Chicken Run második része lesz.

Horváth B. Ede: Nincs. Viszont ilyenkor van időm arra, hogy az év során felhalmozódott és listára tett filmeket meg YouTube-kontenteket megnézzem. Szerencsére a veteránautós műsorokból nem akar kifogyni az internet, így nincs nehéz dolgom.

Sok helyen, például nagyobb bevásárlóközpontokban már ősz közepén megjelennek a csokimikulások, meg a karácsonyi zenék. Nálad mi szokta előidézni az ünnepi hangulatot?

Sarkadi Miklós: Mikor az első épp leeső nagyon vicces télapók megjelennek a külvárosi teraszokon és a rénszarvasorrok a Suzuki Swifteken.

Horváth Kristóf: Pont az ősz közepén megjelenő csokimikulás és karácsonyi zenék meg díszek azok, amiken csak felbosszantom magam és átváltok tagadásba. Az ünnepi hangulat akkor jön el nálam, ha hirtelen azt érzem, hogy megáll az egész éves pörgés és kevesebb a külső kötöttség. Ez mondjuk december 22-23. környékén szokott reális lenni.

Horváth B. Ede: Az utóbbi években egyre inkább rövidül az az időszak, amit ünnepi hangulatúnak érzek. Tavaly csak egészen az utolsó pillanatban, december 24 este a vacsora közepén kattant át az „ünnep kapcsoló”, de kitartott két egész napig. Azt hiszem a zserbó volt a katalizátora. A naiv gyerekkorban már az utcai díszletek, az ünnepi időszak zenéi meghozták a hangulatot, mostanában az a jellemző, hogy későn jön, korán megy az érzés, hogy ez egy különlegesebb időszak.

Lábas Viki: Idén valahogy én egészen korán beéreztem a karácsonyi hangulatot, lehet a hó eleji hóesés is rásegített, meg táncos turnénknak is vége lett és vészesen közeledünk a 10. szülinapi újévünkhöz, szóval van, és lesz is mit ünnepelni. Az ünnepi hangulatot pedig a sok gyertya, kerámiázás, háttérben való alkotás, családozás adja meg.

Van-e olyan tevékenység, amit az évnek csak ebben a szakaszában szoktál csinálni?

Lábas Viki: A jégkorizás. Alig várom, hogy legyen egy kis időm és elmenjek a Budapest Park koripályájára. Valamint, talán mondhatom, hogy a zenekar kedvenc téli tevékenységei közé tartozik még a síelés is.

Horváth Kristóf: A rendszerezettebb alvás például ilyen, illetve a laptop, mobil nélkülözhetősége. Meg az, hogy szuper dolgokat eszek, amikor csak akarok.

Horváth B. Ede: Karácsonyfát állítani egészen biztosan. Illetve van egy kötelező Ádám névnapi koccintás, amire el szoktam menni. Micsoda véletlen, hogy ez épp szenteste van.

Sarkadi Miklós: A halászlé-, és zselé ízű házipálinka folyamatos visszautasítása.

Melyik az a dal, amit semmiképpen nem hallgatsz meg karácsonykor?

Horváth B. Ede: A Himnusz-t. Viszont a Last Christmas-t mindenképpen meghallgatom. Attól függetlenül, hogy ezerszer hallod naponta, az egy jó dal.

Lábas Viki: Nincs bajom a karácsonyi dalokkal, minél trashebb annál jobb. Azokat a dalokat nem hallgatnám meg, amiket egyébként sem szoktam.

Sarkadi Miklós: Minden dalt meghallgatok karácsonykor, amit valaha kiadtak, így érzem fairnek.

Horváth Kristóf: Gyakorlatilag az összes ünnepi, csilingelő dal ilyen. A zenehallgatásomra mondjuk annyi hatása talán van a karácsonynak, hogy reggel nem feltétlenül egy Slipknot-lemezzel indítok, hanem lehet valami nyugisabbal.

Ha fel kéne dolgoznod egy karácsonyi dalt, melyik dal jöhetne szóba?

Lábas Viki: Legyen ünnep.

Horváth Kristóf: Dirty Slippers – Let It Snow. Óriási dal.

Horváth B. Ede: Azt vallom, hogy egy karácsonyi dalfeldolgozás bőven elegendő egy ember életében. Hogy ezzel soha többé ne kelljen foglalkoznom már, tizenkét évvel ezelőtt az akkori reggae zenekarommal túl is estünk ezen. Az Ethiopians zenekar Ding Dong Bell című számát dolgoztuk fel.

Sarkadi Miklós: Egyik sem, mert ha nem én kapom a jogdíjat, a kisujjam sem mozdítom.

Van olyan előadó, akinek a fellépésére függetlenül az ünnepektől, hagyományokat megszakítva elmennél még akár karácsonykor is?

Lábas Viki: Persze. Szerintem szuper közös élmény bármilyen élő előadás, ahol lehet kapcsolódni, együtt gondolkodni, nevetni vagy megbotránkozni. Szóval az ünnep annál tágabb fogalom szerintem, mintsem hogy a négy fal közé bezárva leheljen egymás arcába az egész család. 

Horváth Kristóf: Rengeteg ilyen előadó van. Szerintem az nagyon szuper, hogy a két ünnep között van egy hét az évben amikor rengeteg program és választék van. Mennék is egy csomó koncertre, de az Esti Kornéllal pont mi is a két ünnep között szoktuk zárni az évet az Akvában, ez például egy olyan hagyomány, amit nem szakítanék meg.

Horváth B. Ede: Lugosi Dani Nirvana Unplugged tribute koncertjére szívesen elmennék, mert még sosem láttam élőben, így pár nappal karácsony után meg is fogom ezt tenni.

Sarkadi Miklós: Nagy duzzogva a sajátomra 30-án a Turbinába

Szerinted mi az elengedhetetlen a karácsonyhoz?

Lábas Viki: Sok utazás, a család, a random találkozások, kesztyű, meleg zokni, játszós ruha.

Horváth Kristóf: Anyukám mézeskalácsa.

Sarkadi Miklós: Őrült vonatozás a céges bulin a 90’es évek magyar trashpop zenéjére, kurjantásokkal kísérve (alternatíva az IT-sek hangszigetelt helységében melodikus fantasy-opera metálra ólomkatona orkok festése és vitatkozás, hogy melyik AD&D/Mágus szabálykönyv volt a legjobb).

Horváth B. Ede: A nagymamám töltött tojása, amit idén először nem ő készít majd el, hanem a szüleimmel hármasban vágunk majd bele. Ez egy olyan étel, amit általában senki nem ismer, ezért is fontos hogy menjen tovább a tradíció.

Mi volt a legkellemetlenebb ajándék, amit valaha kaptál?

Lábas Viki: Nem volt ilyen.

Horváth Kristóf: Egyáltalán nem kellemetlen ajándék, inkább vicces, amikor Egyedi Petitől a Kispál és a Borz 1987-2016 Limitált kiadású CD-boxot kaptam, úgy, hogy azt hiszem előző évben ő is ajándékba kapta valakitől.

Horváth B. Ede: Nem tudom, azóta sem bontottam ki.

Sarkadi Miklós: Amikor rájöttem, hogy a bátyám családjával ugyanazt a vörösbort cirkuláltatjuk 7-8 éve, és már harmadszor járhat nálam, az egy megindító pillanat volt, mondjuk legalább azóta nem ajándékozunk.

Tudnál mondani pár ötletet, hogy mik jöhetnek szóba, ha valaki az utolsó pillanatra hagyja az ajándékvásárlást?

Lábas Viki: Saját kézzel írt kuponok, amik beválthatók közös kávézásra bármilyen közös élményre a jövőben.

Horváth Kristóf: Hosszúlépés.járunk? ajándékkártya. Ezúton üzenem szüleimnek, hogy amikor ezt kapták tőlem, az tudatos volt és nem utolsó pillanatos kapkodás!

Sarkadi Miklós: Kizárólag a legközelebbi benzikútról gillette női borotvakészlet, vicces aranylakodalmi kártya, legjobb férj fatábla, esetleg McDonald”s Happy Meal játék a vezetőülés alól, vagy bármi, ami a kesztyűtartóban van, mondjuk jégkaparó.

Horváth B. Ede: Fontosnak tartom, hogy lehetőleg hasznos ajándékot adjak-kapjak, amire valóban szüksége van az illetőnek, vagy élményt. Ez lehet utazás, színház- vagy koncertjegy. Koncertjegy az remek ötlet!

Van karácsony Reszkessetek betörők nélkül?

Lábas Viki: Van.

Horváth Kristóf: Micsoda kérdés ez? Persze, hogy van.

Horváth B. Ede: Szerencsére akad.

Sarkadi Miklós: Eddig soha nem jött el, idén már nem hívtuk, mindennek van teteje.

A rovat támogatója a Samsung

39,003KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,870FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Friss Lángoló