Hirdetés
Hirdetés

III. Óbudai Világzenei Hét a Kobuci Kertben

Öt nap, tíz zenekar és minden, ami a világzenéből a KOBUCI KERT számára ma fontos – erről szól majd SZEPTEMBER 28–a és OKTÓBER 2–a között a továbbra is a műfaj mellett elköteleződő III. ÓBUDAI VILÁGZENEI HÉT FESZTIVÁL. A művészek névsora magáért beszél, a világzene óbudai szigeteként emlegetett koncerthelyszín igazi sztárparádéval, kiváló hazai és nemzetközi muzsikusok közvetítésével, euforikus hangulatban köszön el a 2021-es évadtól.

Hirdetés

A KOBUCI Kert elmúlt tizenkét éves története és a hely szelleme szorosan összefonódik a hazai világzenével, pontosabban a világzenének azon tartományával, amely nem tud és nem is akar elszakadni a népzenétől. A két műfaj és a köréjük épülő kortárs kultúra a számukra a legmélyebben összefügg: olyannyira, hogy részben ez a kapcsolat írja és alakítja máig a koncerthelyszín történetét és ízlését. A harmadik fesztivál műsorkínálatát úgy alakították ki, hogy a műfaj kapcsán sokat emlegetett nyitottság eseményszerűvé és átélhetővé váljon a legszélesebb közönség számára is.

Szeptember 28-án a DALINDA énekegyüttes hölgykoszorúja a magyar autentikus népdaléneklés hagyományaival nyitja meg a fesztivált. Utánuk az ÖTÖDIK ÉVSZAK melankolikus romantikája egy olyan Budapestet idéz meg, ahol egyszerre érződik a magyar népi hagyomány szellemisége és a párizsi szalonok világa.

Szerdán a ZŰRÖS BANDA elsőrangú muzsikusai révén a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok – román, magyar, makedón, cigány, szerb – mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. A TRIBALI máltai világzenéje szitár, didgeridoo, murchunga (doromb) és harmonika hangzásokból, erős ütőszekcióval megtámogatva és elektronikus alapokat is felhasználva épül fel. A rock, a reggae, a ska és a blues stíluselemeit is megszólaltató, méltán világhírű hangszersokaság régi kedvence a fővárosi közönségnek.

Csütörtökön egy rendhagyó táncházzal folytatódik a fesztivál. Magyarpalatka egykor az erdélyi Mezőség fontos zenészközpontja volt. A hajdani muzsikusdinasztiák ma élő leszármazottai MARTIN FLORIN KODOBA prímás vezetésével viszik tovább a semmihez sem hasonlítható zenei hagyományt, amely a táncházmozgalomban olyannyira kedvelt mezőségi táncok legautentikusabb kísérőzenéjének számít. A moldvai táncház házigazdája a FANFARA COMPLEXA.

Október 1-jén, pénteken a kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok és a rakija tüzessége jelenik meg a POKLADE zenéjében, velük pedig az egész Balkán. A nap fűhőse a PARNO GRASZT, vagyis az a cigányzenekar, akinek zenéje és története azon kivételes (család)történetek egyike, amelyek képesek összekötni a Nyírség egy kicsi faluját, Paszabot Európa nagyvárosaival.

Október 2-án, szombaton a HÉT HAT CLUB a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a Balkán vad bulijainak fúzióját viszi színre, ami különös odafigyeléssel vegyíti az erdélyi, szerb, bolgár és macedón zenei tradíciókat a városi jazz szellemiségével.

A fesztiváltól a világ leghíresebb rezesbandájának hangorkánjával búcsúzik a Kert. Nincs olyan kontinens, nincs olyan ország, amit a dél-szerbiai Vladicin Hanból származó 13 muzsikus, vagyis a BOBAN MARKOVIĆ ORKESTAR 25 éves fennállása alatt le ne nyűgözött volna. „Első trombita”, „Arany trombita”, „Legjobb zenekar”, „Legjobb koncert”, „Trombita mestere”  – az alapító-névadó trombitavirtuóz Boban Markovic vezetésével a zenekar szinte minden szakmai elismerést besöpört. Nekik köszönhető, hogy Kusturica-filmekbe illő, euforikus hangulatban élhetjük át újra, hogy a világzene milyen gazdag és hatalmas közösségteremtő erővel bíró műfaj ma is a könnyűzenei palettán.

További információ, jegyek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók