Hirdetés
Hirdetés

II. Erzsébet zenére gyakorolt hatása mellett nem mehetünk el szó nélkül

Az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója szeptember 8-án, 96 évesen hunyt el a skóciai balmorali királyi rezidencián, 70 éves uralkodás után, a trón pedig azonnal legidősebb fiára, III. Károly királyra szállt át. II. Erzsébet királynő temetését hétfőn tartják, várhatóan kétezer fő vesz rajta részt a Westminster Apátságban.

Hirdetés

A királynő egész életében fontos szerepet kapott a zene, és már trónra kerülése előtt két tiszteletbeli zenei diplomát kapott – a londoni egyetemen zenei bachelor fokozatot és a walesi egyetemen zenei doktorátust.

A királynő bulijai világraszóló bulik voltak

Legutóbbi platina jubileumát a júniusi, a Buckingham-palota előtti palotakoncert Platinum Party-val ünnepelték, ahol Rod Stewart, Queen + Adam Lambert, Alicia Keys, Hans Zimmer, Ella Eyre, Sam Ryder, Craig David és Mabel is felléptek. A 2012-es gyémánt jubileumi koncertjén pedig Paul McCartney, Elton John, Ed Sheeran, Robbie Williams, Gary Barlow, Shirley Bassey, Grace Jones, Stevie Wonder, Cliff Richard és Kylie Minogue léptek fel az ünnepi koncerten.

2002-ben pedig két rendezvényt – a Prom at the Palace komolyzenei koncertet és a pop/rock-orientált Party at the Palace-t – tartották Őfelsége első 50 évének trónján ünneplésére. Az előbbiben többek között Dame Kiri Te Kanawa, Julian Bliss, Ashley Wass és Zenaida Yanowsky is felléptek. A popzenei buli közben a Queen’s Brian May és Roger Taylor God Save the Queen című művének immár legendássá vált változatával indult, May közreműködésével a Buckingham-palota tetején. További fellépők voltak Paul McCartney, Eric Clapton, Brian Wilson, Elton John, Annie Lennox, Ozzy Osbourne, Tom Jones, Emma Bunton, Blue és Atomic Kitten.

Tisztelte a zenészeket

Judith Weir zeneszerző lett az első nő, aki megkapta a Queen’s Music mestercímét. Ő azt mondja, hogy a Királynő kiváló zenei neveltetésben részesült, zongoraleckéken, fiatalon olyan dolgokkal foglalkozott, mint a madrigáléneklés. Nagyon tisztelte a zenészeket, hét évtizedes uralkodása alatt minden műfajban felkarolt zenészeket és előadókat az Egyesült Királyságban és külföldön egyaránt” – emlékezett rá Weir.

A Beatles legendás koncertjén nem vett részt

1963-ban II. Erzsébet nem, csak édesanyja, és Margit hercegnő vett részt azon a koncerten, ahol John Lennon egy pillanatra megfagyasztotta a levegőt, mikor a koncert alatt úgy kérte a közönség segítségét, hogy az olcsóbb helyeken ülők tapsoljanak, a királyi család tagjai pedig rázzák az ékszereiket.

II. Erzsébet olyan zenei szervezetek védnöke volt, mint a Help Musicians UK, a London Symphony Orchestra és a Royal Academy of Music.

Kedvenc dalai közé tartozik a The White Cliffs Of Dover Vera Lynntől, a Cheek to Cheek Fred Astaire-től és a Sing Gary Barlow és a Commonwealth Band adott elő.

Mindez abból a dokumentumfilmből derül ki, ami a királynő zenei kötődéseit mutatja be.

A God Save The Queen újrakiadásával köszönti a Sex Pistols a Erzsébet Királynőt

 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,995KedvelőTetszik
3,061KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók