Hirdetés

Ezekkel szórakozunk mostantól – IFA 2019 #1

walkman40.jpg

Nem voltunk még IFA-n, lehet egy rakás olvasónk azt sem tudja mi az, szóval nekik elmondjuk, hogy a Berlinben minden év őszén megrendezett vásár a fogyasztói elektronikáról szól. Magyarán van ott minden a telefontól elkezdve a tv-ken, a porszívókon, hűtőkön, sütőkön át a fejhallgatóig, lemezjátszókig, erősítőkig minden. Ez a világ egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amire nem csak a kereskedők, újságírók kíváncsiak, hanem az egyszerű, a tech világ iránt egy picit érdeklődő átlagember is. Napokra el lehet veszni a csarnokok között mászkálva, és még azután is olyan érzése van az embernek, hogy egy csomó mindent kihagyott. A nagy cégek is mindig időzítenek erre az időszakra bejelentenivaló dolgokat, ebben a posztban pedig ezek közül négyről ejtünk néhány szót, aztán majd jön egy másik, ahol konkrétan a zenehallgatásra fókuszálunk (de azért zene itt is lesz).

Sony

Merthogy a Sony például kifejezetten az audióra ment rá az idei IFA-n, bár ott volt azért a TV, a fotózás és a telefon is, de utóbbit is úgy vezették fel, hogy a Sony Xperia 5 telefon kifejezetten a fiatal, sok zenét hallgató, sok videót néző embereket célozza meg. 

Talán a legnagyobb, de mindenképpen a legdrágább dobásuk a Signature sorozat legújabb tagja, a SA-Z1 near field power stúdió hangrendszer. Ez a hangfal azok számára lehet ideális, akik saját személyes terüket szeretik betölteni a szinte térben érzékelhető zenei élménnyel a csúcstechnolgóia segítségével. A különféle bemeneti funkciók lehetővé teszik a könnyű telepítést a már meglévő audio rendszerhez. A SA-Z1 jövő áprilisban kerül piacra, itthon alapból nem lesz kapható, de természetesen meg lehet rendelni azoknak, akik kiadnak érte 6500 fontot, azaz olyan 2 és félmillió forintot.

sonydesktop.jpg

Jön az új WI-1000XM2 fejhallgató, amit úgy alakítottak ki, hogy akár egy elegáns öltözethez is viselhető legyen, de a kényelmet és a jó hangzást se hanyagolja. A fülesben újonnan fejlesztett QN1 HD Noise Cancelling processzor van, ami a Sony szerint új szintre emeli a zajszűrést, de persze a minőséget a tesztelők által dicsért 1000X termékcsalád tagjaként is tovább viszi.

Bejelentették a h.ear WH-H910N fejhallgatót és a hozzá illő NW-A105 Walkmant is. Többféle színben lesz elérhető mind a fejhallgató, mind a Walkman, de nem csak a fiatalok, hanem minden korosztály találhat majd magának valót. A Walkman hosszan tartó üzemidőt és okostelefon funkciókat ígér, illetve kivételesen magas hangminőséget a streaming szolgáltatásokon keresztül, vagy közvetlenül a Walkman belső tárhelyéről.

sonyhear.jpg

És jön még egy Walkman, a NW-ZX507, ami amellett, hogy kívülről is prémium érzetet ad, lehetővé teszi, hogy több forrásból válogasd össze zenei gyűjteményedet az Android  operációs rendszernek és a Wi-Fi kapcsolatnak köszönhetően. Az eszközön elérhetők a legnépszerűbb streaming szolgáltatók, így a hangminőség sem csökken. 

És ami az egyik legviccesebb sonys újdonság volt, az a Walkman 40. évordulóját megünneplő lejátszó. Ez teljesen úgy néz ki kívülről, mintha egy kazettás magnó lenne (bár nem akkora méretben, szóval egy már gyanús lehet), még ki is lehet nyitni az elejét, ahol szintén egy kazetta forog szépen körbe. Digitálisan. Ugyanis egy is egy digitális lejátszó, csak éppen a képernyővédő imitálja a forgó kazettát. Ez ráadásul másféle kazettatípust mutat akkor, ha a tárhelyről játszunk le zenét, mint akkor, ha az Androidos felületen keresztül streamelünk.

walkman40box.jpg

Samsung

A Samsungnak egy teljesen különálló csarnoka volt, ahol a standok közötti utcákat egyenként el is nevezték. Mintha a Samsung városában lenne az ember. Náluk a legérdekesebb dolog idén, hogy végre tényleg megjelent a Samsung Galaxy Fold, ami annyi embert érdekelt, hogy legalább fél óráig kellett sorban állni, hogy megtapogathassuk. A telefon, vagy tablet, attól függ honnan nézzük, eléggé impresszív, bár egyelőre érződik rajta, hogy kvázi kísérletként dobták piacra a szétnyitható kütyüt. Magyarországon ráadásul egyelőre nem is kapható, szóval tényleg vehetjük úgy, mintha valami bétatesztelésről lenne szó, bár a Samsung szerint egyfajta luxuscikként is tekinthetünk a telefonra, ami a 2000 eurós árát nézve nem is furcsa kijelentés. Aztán majd nem csodálkozik senki, ha két év múlva boldog boldogtalan hajtogatható telefonokat dob majd piacra.

LG

Impozáns belépőfolyosót épített az LG az IFA-n, ahol egy csomó hajlított OLED képernyőn szédülhetett bele az ember a virtuális óceánba, majd utána egy hatalmas terem fogadta, ahol az LG felvonultatott szinte mindent, amit egy átlagember meg tud tőle venni. Ezek közül a legérdekesebb minden kétséget kizáróan az LG G8X ThinQ telefon volt, ami a konkurenciával ellentétben nem hajtogatható képernyőt kínál, hanem duplát. Igazából triplát, mert van eleje is, bár az csak csökkentett funkcióval. Ez a sok képernyő leginkább akkor jöhet jól, ha az ember egyszerre két alkalmazást szeretne használni, de akár mini-játékkonzollá is alakítható a készülék, de egy csomó lehetőséggel előállt az LG, amiben ki lehet használni a két képernyőt.

lg.jpg

Külön ezt most nem emeljük ki, de mindhárom fenti cég erősen jelen volt a TV-vel is az IFA-n, természetesen a legújabb fejlesztéseikkel, amik közül jelenleg általános a 8K. Lehet kérdezni, mi értelme van ennek, hiszen még a 4K felbontásra sincs túl sok tartalom, de akár hiszitek, akár nem, indul majd a 8K streaming is, olyan dolgokkal, amik már nem csak a természetfilmek szuperlassításos, “minden szőrszál látszik a bolhán” típusú felvételeit jelenti.

Huawei

A kínai cég minden évben itt mutatja be a legújabb chipjét, ez idén is így történt. Richard Yu, a Huawei vezérigazgatója ódákat zengett arról, hogy milyen jó is lesz a Kirin 990-es chip, aminek az 5G-s változata mindennél jobb lesz, ami eddig a piacon volt, és ha tényleg úgy lesz, ahogy Yu elmondta, eléggé loholhat rendesen a konkurencia kínai gyártó nyomába. (Vagy egyszerűen megakasztja egy embargóval, ahogy teszi most az USA, de erről egy szó sem esett a keynote alatt.) A lényeg, hogy a chip integrált 5G-s modemmel rendelkezik, emiatt kevesebb helyet foglal, de kevesebb energiát is fogyaszt amellett, hogy a mesterséges intelligenciában is komolyan előrébb lép. Sőt, olyat is tud majd, hogy a szelfivel méri majd a vérnyomást, de ezen még maga Yu is kacarászott picit. 

hu.jpg

És hogy az egyszerű vásárlónak is legyen érdekesség, bemutattak két új színt a Huawei P30 Pro telefonokból, amik elvileg már Android 10-zel érkeznek szeptember 20-án, illetve jön a Freebuds 3, ami egy vezeték nélküli fülhallgató aktív zajszűréssel, ami ráadásul intelligens is, szóval azokat a hangokat átengedi, amikről úgy gondolja fontosak lehetnek a viselőjének.

Richard Yu keynote-ja előtt egyébként a Rammstein Radio című dalának klipjét nézhette a rengeteg újságíró, majd felvezetésként még jött Jens Heithecker, az IFA elnöke, és elmondta, hogy a dal a szabadságról, illetve arról a rádiótoronyról szól, ami pont az IFA-nak helyet adó Messe Berlin közepén áll. A kelet-németek ugyanis erről a toronyról kapták a fal leomlása előtt a valódi külföldi híreket, és ugye a Rammstein tagjai mind kelet-németországból származnak, szóval elég hitelesen tudnak dalt írni a korszakról. Heithecker még azt is elmondta, hogy most is vannak a világnak olyan részei, ahol az információtól ugyanúgy el vannak vágva az emberek, ahogy annak idején a kelet-németek, illetve, hogy sajnálja, hogy a legjobb technológiai termékek nem jutnak el bizonyos korlátozások miatt mindenkihez, majd felkonferálta a kínai gigacég vezérigazgatóját.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
845FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk