Így promózd a zenéd a Redditen!

Az internet egyik legnépszerűbb weboldala, amelyet az online közösségekbe vágyók és a hirtelen jött kérdésekre gyors válaszokat keresők egyaránt hatékonyan használhatnak. A Reddit ott a világháló 20 leggyakrabban látogatott közösségi oldalainak listáján – és a zeneterjesztésben is fontos szerepet játszhat.

Az alapok

A Reddit egy alfórumokból, úgynevezett Subredditekből álló óriási weboldal, ahol a legkülönfélébb témákban találhatunk posztokat; mémeket, videókat, szöveges posztokat, linkeket és így tovább. Minden ide feltöltött tartalmat értékelhetnek az olvasók a Karma névre keresztelt szavazási rendszerrel. Minél jobb értékelést kap egy bejegyzés, annál magasabb pozícióba kerül az oldalon, és annál többen látják majd. A Reddit tehát egy demokratikus felület, ahol a nagy tömegek által jónak ítélt posztok kerülnek rivaldafénybe: itt nincsenek algoritmusok, vagy bizonyos kommenteket önkényesen kiemelő adminok. Ez a rendszer, és a hozzá kapcsolódó egyszerűség és átláthatóság ma már ritkaságnak számít a legnépszerűbb internetes oldalakon – és talán pont ebben rejlik a Reddit elképesztő sikere. Ha pedig a zenék terjesztéséről van szó, éppen a Karma az, ami miatt megéri előadóként szerencsét próbálni az oldalon.

A Redditen éppen annyi esély van arra, hogy felfedezzék a zenédet, mint bárki másét. Itt nem kell már sokak által követett előadókkal vagy influenszerekkel versenyezned a nézettségért. A sikerhez csak minőségi zenékre és a Reddiquette-ként emlegetett szabályrendszer ismeretére és betartására van szükséged.

A Reddit sikersztori, világsztárokkal

Gondoltad volna, hogy Macklemore & Ryan Lewis a Redditen vágtak bele a debütáló lemezük népszerűsítésébe? A felületen különösen népszerű az úgynevezett a kérdezz-felelek tartalomtípus. A The Heist című lemez megjelenése előtt a duó egy ilyen, minden felhasználó előtt nyitva álló Q&A eseményt tartott, amivel 2000 upvote-ot (avagy karmapontot) gyűjtött össze. Hasonló sikert aratott az oldalon az előadó/youtuber Bill Wurtz is, akinek az egyik videója a Reddit főoldalán landolt, és már öt millió feliratkozóval büszkélkedhet a videómegosztón. Ma már a legsikeresebb előadók választják ezt a felületet, ha egy hivatalos, az egész internet előtt nyitott kérdezz-felelek eseményt szeretnének tartani. Erre vállalkozott tavaly, a legutóbbi lemezének megjelenése előtt a többszörös Grammy-díjas St. Vincent is. Nézzük, mire kell odafigyelned, ha hasonlóba vágnád a fejszéd!

Böngéssz az oldalon!

Mint minden népszerű közösségi oldalt, a Redditet is érdemes a használata előtt alaposan feltérképezni. Ha még nem ismered az oldalt, érdemes átfutni az olvasókat épp lázban tartó témákat, trendeket, és összességében megismerni a Reddit általános hangulatát.

Válaszd ki a zenédhez passzoló fórumot!

Noha csábító lehet a r/Music Subredditbe, vagy egy nagyobb, műfaj alapú alfórumba (pl. r/hiphopheads) posztolni a saját zenédet, érdemes elkerülni ezeket. Mivel ezeken nagyon sok az aktív felhasználó és a poszt, a te bejegyzésed nagy valószínűséggel elveszik majd a többi között. Célozd meg a kisebb Subredditeket, főleg azokat, amelyek fókuszpontja a zeneterjesztés. A Musicgateway erre a r/musicpromotion, r/thisisourmusic, r/shamelessplug és r/listentothis aloldalakat ajánlja – ezek alatt kifejezetten jó, új zenékre éhes közösségek alakultak ki. Ezek kiindulópontnak is jók, a redditezők még több hasonló remek Subredditet találhatnak, ha tovább kattintanak az oldalsó sávban.

Olvasd el az adott aloldal szabályzatát!

Vigyázat, minden Subredditből kitilthatnak, ha nem tartod be az aktuális szabályokat! Ha ez megvan, ne posztold tele az oldalt a tartalmaiddal: a kár azért is ban járhat az adminoktól, ha túlzásba viszed az önpromózást. Egy zenét egy Subredditbe csak egyszer tegyél ki. Ha például egy videót többször posztolsz ugyanarra a helyre, a Reddit spamként kezeli a linkeket, és letilt az oldalról. Mivel a népszerűbb aloldalakra egy nap számtalan pont érkezik, a moderátorok nem kímélik a spammelőket.

Légy a közösség része!

Mielőtt bebelevágsz a zenéid megosztásába, posztolj rendszeresen, kommunikálj másokkal, reagálj mások bejegyzésére. Ha a közösség részévé válsz, akkor a saját itteni kampányod is nagyobb sikert arathat. Minden egyes saját zenéről szóló poszt mellé minimum tíz, nem kapcsolódó poszttal érdemes tervezni.

Posztold a zenéd!

Ha úgy érzed, kellőképp elmélyedtél a Reddit világában, elérkezett az idő, hogy a saját zenédet is megmutasd az oldalon. A legideálisabb, ha ezt YouTube-linkek megosztásával oldod meg. A redditezők egy beágyazott videóra nagyobb valószínűséggel kattintanak rá, mint egy Spotify-linkre, ami elnavigál a Redditről, és több kattintásba is kerül. Nagyon fontos, hogy olyan címet adj a bejegyzésednek, ami nem mesterkélt, illik a Subredditbe, nincs marketinges beütése – és még a helyesírása is rendben van.

A zenéid a Redditen történő népszerűsítéséről természetesen a Redditen is hasznos tudnivalókat találsz. Ez a Subreddit például remekül összegyűjti az erre alkalmas aloldalak listáját.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,318KedvelőTetszik
2,908KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk