Így őrül meg mindenki karácsonyig a hírek szerint

A karácsonyi időszak alapvetően az év lezárásáról, szeretetről és a családról kellene, hogy szóljon, de ehelyett az emberek az egész világban megőrülnek, és minden évben olyan lesz az ünnepi készülődés, mint egy elnyúló front, amikor a legtöbben azt se tudják, miért csinálnak hülyeséget, csak hülyeséget csinálnak. És itt nem arra gondolunk, hogy túlköltekeznek vagy túleszik magukat, hanem hogy egészen egyszerűen olyan dolgokat tesznek, amiket az év további 11 hónapjában valószínűleg nem tennének. 

Irracionális viselkedések tömkelege

A karácsony annyiban más mint egy egyszerű fronthatás vagy hőhullám, hogy az emberek hetekig csinálnak furcsa és megmagyarázhatatlan dolgokat, amelyeket karácsony nélkül nem tennének. Például egészen biztosan nem vennének fel hitelt arra, hogy napokig főzzenek olyan ételeket olyan mennyiségben, hogy utána egy évig rá se tudjanak nézni. Vagy nem folytatnának dekorációs háborút a szomszéddal és világítanák meg az egész utcát akkor, amikor már mindenki tudja, hogy az energia nem csak drága, de a Földnek sem tesz jót ha nem takarékoskodunk vele legalább egy kicsit. Ez az az időszak, amikor egyik pillanatban valaki pénzt adományoz jótékony célra, egy órával később azonban már ki van akadva, hogy miért utaznak mások is azon a vonaton vagy éppen autópályán, ahol ő is haladna. A szürrealitás pedig gyakran bűnözésbe csap át, ezért megnéztük, hogyan készül a békés ünnepre a karácsonykor a társadalom. 

Rablás november végén

Az első rablási kísérlet a szezonban mindig akkor jön el, mikor megnyitnak a karácsonyi vásárok. A meglehetősen sokkoló árak az ilyen vásárok többségének a sajátossága, de Budapesten tényleg nem nehéz rablást emlegetni, mikor három deci menzás teáért ezer forintot, ugyanennyi forralt borért már 1200-1500 forintot kérnek el, és akkor még az evés-ivásról vagy éppen az ajándékokról nem is ejtettünk szót. 

Lehúzás adventi naptárral

De hogy eggyel konkrétabbak legyünk, nézzünk szét az adventi naptárok piacán. Ez eleinte még csak napi egy, összesen huszonnégy kis csokikával indult, ami összességében sokszor annyiba került, mintha vett volna egy tábla csokit az ember, pedig nagyjából a mennyiség ugyanaz. Azóta a műfaj elszabadult, és jelenleg éppen az a gond, hogy a luxus adventi naptár nem elég luxus. Mondtuk, hogy ilyenkor az ember irracionális dolgokat tesz, így tett Jackie Ania is, aki 3500 dollárt, nagyjából 1,3 millió forintot fizetett egy Dior adventi naptárért, amiben eddig csak illatgyertyákat, poháralátétet és olyan mini parfümmintákat talált, amit általában ingyen osztogatnak. 

@jackieaina Replying to @ryguyy8 Let’s see what’s inside box #11 of the #dioradventcalendar #diorhome #adventcalendarreview ♬ B.O.T.A. (Baddest Of Them All) – Eliza Rose & Interplanetary Criminal

Elkeserdett vadászat a karácsonyi ajándékokra

Mindenki szeretne valami különlegeset és valami egyedit tenni a fa alá, de ez hatalmas teher. A Police.hu írt arról, hogy egy rinyakovácsi férfinak a gálosfalvi templomban tetszett meg egy kehely. A rendőrség december 14-én elfogta a felújítási munkálatokat végző egyik kőművest, aki elismerte a lopást, de azt mondta, hogy egy szekrényben találta a kegytárgyat, és nagyon megtetszett neki.

Karácsony előtti tűz

Az emberek többsége alapvetően tudja, hogy mi az éghető anyag, és mi nem az. Vagy legalábbis úgy van vele, hogy viszonylag sok dolog tud égni, ezért a tűzzel jobb vigyázni. Aztán jön az adventi időszak, és hirtelen jó ötletnek tűnik tollas, plüss vagy száraz növényes koszorúkat vásárolni, a gyertyákat pedig őrizetlenül hagyni, lehetőleg olyan dolgokkal körülvéve, amik szintén gyúlékonyak. A veszprémi szociális intézményben az adventi koszorúból indult ki tűz, az oltás egyik résztvevője is megsérült, de a lángoló koszorú nem valamelyik rovatunkat jelzi, hanem azt, hogy valóban sokan vannak a karácsonyi időszakban, akik egy tökéletesen elkerülhető baleset miatt sérülnek meg vagy ég le az otthonuk. 

Be kell szerezni az ajándékokat

2021-ben a rendőrség amerikai és német partnerszervezetekkel együttműködve igyekezett visszaszorítani a darknetes illegális kábítószer-kereskedelmet. Decemberben azt az információt kapták, hogy 3 kilogram amfetamin érkezik majd Németországból egy magyarországi címre. A csomag megérkezett még karácsony előtt, a rendőrök a csomagküldő szolgálattal együttműködve azonosították, hogy hova tart a csomag és egy vasi faluban elfogták a címzettet, Z. Tamásnét, akik a megrendelők csak segédnek alkalmaztak, illetve a kertjében marihuánát is ültettek. A rendőrség a csomag valódi megrendelőjét is elfogta.

Mi kerüljön az ünnepi asztalra?

Tavaly ez a kérdés nagy fejtörést okozott egy 37 éves és egy 31 éves férfinak, akik a bolt helyett egy Szendrő melletti sertéstelepre törtek be, ahonnan elloptak egy malacot, majd január elején visszatértek egy újabb állatért. A két férfi gyorsan fel is dolgozta az állatokat, a rendőrség már csak a feldarabolt sertést tudta lefoglalni. 

Karácsonyfa beszerzése

2019-ben, december 23-án reggel érkezett a bejelentés a kalocsai rendőrségre, hogy egy ház udvaráról valaki kivágott és ellopott egy ezüstfenyőt. A rendőrök egy közeli házban, már a talpba garagva találtak rá a fenyőre, amit visszaadtak az időskorú tulajdonosnak. Azt nem tudni, hogy így kénytelen-kelletlen az évekig nevelgetett fenyője lett-e a karácsonyfa, vagy abban az évben két karácsonyfát is díszíthetett, esetleg az egyiket megehette

Megorrolt rá a céges bulin

A karácsonyi buli sok helyen arról szól, hogy a csapat együtt elbúcsúztatja az évet, hivatalosan is lezárják az év végi hajrát és együtt esznek-isznak. Azonban egy mosonmagyaróvári cég 2018-as karácsonyi bulijában két kolléga összeveszett. Vagyis már előtte, mert még a buli előtt, mert a két férfi már a hivatalos kezdés előtt alapozott a bulira, aminek kötekedés és verekedés lett a vége. Ennek eredményeképpen a földön is folytatták a dualkodást, miközben a kolléga megharapta a másik arcát, illetve egészen pontosan leharapott egy darabot az orrából. 

Betlehem rongálás

Mikor már közeledik a karácsony és egyre nagyobb a frusztráltság, vannak, akik ezt a betlehemi szobrokon vezetik le. 2021-ben egy 14 és egy 16 éves fiú rongálta meg a léhi betlehem kerítését és a szoborcsoportot, sőt petárdáztak is. Ráadásul az egyik fiú kihallgatására berendelt törvényes képviselőről kiderült, hogy korábban nem fizette be szabálysértési bírságait, így az ő pénzbüntetése helyben elzárásra változott

2014-ben pedig Istvándiból a betlehemből lopták el a Kisjézust szimbolizáló játékbabát, persze felmerülhet a jogos kérdés, hogy december elején egyáltalán miért volt benne, hiszen még meg sem született. A babát két fiatal lány lopta el, majd Kisjézust cigire cserélték egy harmadik fiatalkorú lánnyal, a megváltót végül a kislány szobájában találták meg a rendőrök, és visszavitték a Betlehem bölcsőjébe. 

Az utolsó csepp

2021 december 22-én egy pilismaróti élelmiszerboltban szakadt el a cérna a karácsonyi készülődés közben egy férfinál. Eldobta a nála lévő fenyőfát, majd levette ruháit, üvöltözött az eladókkal és a többi vevővel, majd addig ütlegelte a kávégépet, hogy beszorult a keze. 

A szilveszteri buli fáradalmai

2015 január elsején fiatalok Győr-Ménfőcsanak közelében a rongálták meg a betlehemi szoborcsoportot, a műanyag babákat összetörték, és a figurák testrészeit szétszórták. Két német állampolgár ellen indítottak büntetőeljárást az ügyben. 

Megrongált betlehem karácsony után 2015-ben. Fotó: Police.hu

2015-ben egy férfi Takácsiban január másodikán gyújtotta fel a betlehemi dekorációt, miután a kocsmából hazafelé tartva, égő cigarettával a kezében befeküdt a jászolba kicsit szundítani. Arra ébredt, hogy kigyulladt a kabátja, és a faszerkezetes díszépítmény,  a lángok pedig átterjedtek a közeli óvoda épületére is, így a férfi ellen közveszély okozása miatt indult eljárás.

A karácsony nehéz időszak lehet, de ha úgy érzi valaki, hogy nem bírja vagy segítségre van szüksége, akkor bűntények helyett kérjen segítséget.

A rovat támogatója a Samsung

38,934KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,640FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Friss Lángoló