Hirdetés

Iggy Pop nyerte a legrangosabb svéd zenei díjat

James Newell Osterberg, azaz Iggy Pop nyerte idén a Polar Music Prize-t, azaz a legrangosabb svéd zenei díjat. A díjat 1989-ben alapították az ABBA-s Stig Anderson adományai segítségével és a Svéd Királyi Zeneakadémia ítéli oda minden évben. Egy klasszikus és egy kortárs könnyűzenei előadó kapja meg minden évben, és egymillió svéd korona is jár érte. A klasszikus ágon idén az Ensemble intercontemporain kapja a díjat.

A Polar Music Prize azt írja közleményében, hogy

“a korszakot meghatározó The Stooges nevű zenekarával Iggy Pop dühös rockzenét csinált, méghozzá a blues és a free jazz ötvözésével, valamint a michigani autóipar zúgásával. Bátorságával, kezdeményezőkészségével és nyers erejével Iggy Pop utat nyitott a punk és a poszt-punk felé. Az olyan együttesek, mint a Sex Pistols, a Ramones, a Blondie, a Siouxsie and the Banshees, a Joy Division és Nick Cave mind a nyomdokaiba léptek. Szólóművészként Iggy Pop soha nem lassított le, hanem fél évszázadon keresztül mozdította előre ezt a művészeti formát. Iggy Pop „az unatkozók elnöke”, aki költői nyelven jeleníti meg az elidegenedést. Egy teljesen egyedi művész, aki megszemélyesíti és megtestesíti azt, amiről a rockzene szól.”

Alább Jim Jarmush és John Waters gratulációja:

Korábban olyanok kapták meg a díjat a könnyűzenei vonalon, mint a Metallica, Grandmaster Flash, Paul McCartney, Patti Smith, a Pink FLoyd vagy Björk.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk