Hirdetés

„Igazából csak közös pontjaink vannak” – Mike Gotthard és Szebényi Dániel a Müpa színpadán (interjú)

Június 23-án, csütörtökön Mike Gotthard és Szebényi Dániel koncertje zárja a Müpa hagyományos nyárindító Hey, June! fesztiválját. Évtizedes zenésztársakról van szó, akik egyben szerzőpárost is alkotnak, számos formációban tették le együtt a névjegyüket, legyen szó a Mooterstől a Blues MD-n át az Electric Shockig, sőt, a néhány hónapja megalakult godfater. soraiban is ott vannak mindketten. A koncert felvezetéseként Szebényi Dániellel készítettünk interjút, melyben a közös múlt mellett a jelen tervei is szóba kerültek.

Az ajánló szerint a közönség olyan koncertre számíthat szerdán, ami hangzásában és energiájában rock-, felfogásában jazz-, ritmusában funk-, attitűdjében pedig blues-est lesz. Mit takar ez bővebben?

Rettenetesen sokszínű múlt van mögöttünk Misivel, rengeteg zenei stílusba belekaptunk már együtt, és legalább ugyanennyi közös inspirációnk van. Ezeket próbáljuk egy irányba terelni, így tud kialakulni ebből egy olyasfajta fúziós zene, amiben minden benne van, ami „mi” vagyunk. Pont ez a lényeg, hogy ezeket a zenéket szeretjük a legjobban, a rockot, a jazzt, a funkot, és a bluest, így nyilván ezeknek a hatása érződik majd a koncerten, illetve magukon a dalokon.

Több mint tíz éve zenéltek együtt különböző formációkban. Hogyan emlékszel vissza az első találkozásotokra?

Az első találkozás nagyon vicces volt, mert az egy szórakozóhelyen történt Budapesten, nagyon régen, körülbelül tizennégy éve. Egyfajta természetes együttállásnak, gravitációs vonzásnak is nevezhető az, hogy találkoztunk, hiszen már a jazz tanszakon egy zenekarban játszottunk az elejétől fogva, ugyanarra a zenekari gyakorlatra jártunk, mindig ott voltunk egymás közelében.

Mi volt az, ami elsőre megfogott benne gitárosként? Nyilván minden zenész más karakter, viszont az igazi egyéniségeknél általában első hallásra feltűnik, hogy belőlük lesz valami, velük érdemes belevágni valamibe.

Igazából amikor először meghallottam őt játszani, azt mondtam, hogy itt a világ egyik legjobb gitárosa! Tizenhét, vagy talán tizennyolc éves lehetett, de már akkor letaglózó volt az a fajta kiállás, a belőle áradó energia, a tudás, és minden, amivel már akkor rendelkezett.

Lehet azt mondani, hogy ő már akkor, tizenhét évesen „kész volt”?

Teljesen. Bár szerintem már tizenegy évesen is kész volt. És pont olyan zene, pont úgy, amit én is szerettem. Hasonlók az inspirációk, hasonló a múlt, és ez sok szempontból meghatározta az utána következő éveket.

Mi az, abszolút közös pontnak tekinthető például zeneileg, vagy mentalitás terén, és a mostani koncerten is megjelenik valamilyen formában?

A blues az mindenképpen egy nagyon komoly közös sport, főleg a fajta blues formációk, amik nem feltétlenül részei a fősodornak, tehát ezek a duó felállású, két zenészre, vagy akár szóló előadóra hangszerelt produkciók. De ugyanilyen fontos mindkettőnk számára a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején indult fúziós jazz muzsika is, éveket szórakoztunk el ilyen zenéket hallgatva. És hát persze a rock. Nem véletlenül lesz velünk ott a koncerten Tátrai Tibusz, Vitáris Iván és Balla Máté sem. Igazából csak közös pontjaink vannak. Folyamatosan játszunk különböző formációkban, én szerepeltem az ő szólólemezein, és persze Misi is játszik az enyémen, ami most készül, és várhatóan év végén jelenik majd meg. Ezzel együtt úgy néz ki, hogy a közeljövőben a fókusz leginkább a godfater. zenekaron lesz majd. (Akiknek novemberi müpás koncertjére már most elkelt minden jegy – a szerk.)

Ami egy meglehetősen friss történet, bár az első koncerten már túl vagytok. Mit érdemes tudnia a zenekarról annak, akit esetleg eddig elkerült a hír?

Ez is egy érdekes együttállás. Tibusz, így a hetedik iksz felé kitalálta, hogy szeretne egy új zenekart csinálni, ami eleve egy irgalmatlan dolog. És valahogy minden úgy alakult, hogy ebbe az irányba terelte az egész társaságot. Voltak a Covid miatt elmaradt felvételek, nem tudtunk összejönni próbálni, nem lehetett utazni, semmi, és valahogy minden úgy alakult, hogy elinduljon ez a sztori. Mi, akik benne vagyunk, csak azt látjuk, hogy különösebb tervek nélkül, de minden természetesen történik, és halad előre. Így aztán nem is nagyon lehet megjósolni, mi lesz a következő lépés, merre megyünk, de azt biztosan tudjuk, hogy ez jó. Amúgy is hatalmas élmény a generációk találkozása, meg az is, hogy hangosan tudunk játszani jó rockzenét, nagy színpadokon.

A szerdai koncerten mire számíthat a közönség, azon kívül, hogy az este áttekintést ad mindkettőtök dalszerzői munkásságából?

Anélkül, hogy belemennénk a pontos részletekbe, hiszen azok úgyis a helyszínen derülnek majd ki, annyit elárulhatók, hogy az elején Misivel ketten kezdjük majd a koncertet, aztán csatlakozik hozzánk a teljes zenekar – Gudics Martin – basszusgitár, Tóth István – gitár, Kovács Miki – dob, illetve Mogyoró Kornél – perka – , és a tervek szerint az este egy pontján elkezdődik majd egy olyan zenei adok-kapok, ahol csatlakozik hozzánk Tibusz, Máté és Iván is. Sok mindenbe belecsapunk majd, különböző dalokba, bluesokba, Ivan & The Parazolt is fogunk játszani, illetve egy nagy jam session is várható.

Mennyire lehet felkészülni egy olyan koncertre, ahol bármikor kialakulhat ilyesfajta spontán örömzenélés? Vannak számotokra is meglepő helyzetek ilyenkor, vagy már annyira jól ismeritek egymást, hogy szinte automatikusan történnek meg ezek a dolgok?

Az a jó, hogy ez a kör különböző szituációkban rengeteget játszott már együtt, egymással. Tibusz ugyanúgy játszott már a Parazol vendégeként, mint velünk. Én is szoktam játszani a Parazol, Misi Ivánnal például a Random Tripben. Annyira körbelőttük már egymást, hogy semmilyen nehézséget nem jelent az ilyesmi. Bizonyos dolgokat persze kitalálunk előre, de szeretnénk megtartani a spontaneitást, amit az az izgalom ad, hogy például ott áll a színpadon négy gitáros, akik aztán egymást hergelve húzzák feljebb és feljebb a zenét. Nagyon fontos, hogy a dolognak ez a része is meglegyen, és bízunk abban, hogy szerdán sem lesz másként.

További információk a Müpa weboldalán, és a koncert Facebook-eseményén!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk