Idén karácsonyra vegyél valami használhatót

Ha karácsonyról van szó, akkor annak az esélye, hogy valamilyen elektronikai cikket veszel vagy kapsz, meglehetősen magas. Jobb esetben egy-egy eszköz évek múlva is hű társad lesz, rosszabb esetben rövid időn belül bosszúságot okoz. Összeszedtük, mire érdemes figyelni, mielőtt nekilendülsz a bevásárlásnak. 

Használd sokáig

Ha alapvetően a fenntarthatóságtól, mint hívószótól esetleg feláll a hátadon a szőr, akkor közelítsd meg ezt a kérdést úgy, hogy sok esetben, ami neked jó, pont az jó a Földnek is. Például az, ha olyan eszközöket vásárolsz, amelyeket nem kell egy-két éven belül lecserélned. Ha telefont veszel, mindig nézz utána, hogy a gyártó mennyi ideig vállalja, hogy frissíti az eszközt, ha pedig esetleg háztartási gépet vagy szórakoztatóelektronikai cikket vásárolsz, akkor ne csak azt nézd meg, hogy hány év garanciát vállalnak rá, hanem hogy milyen a garanciális ügyintézés, mennyire egyszerű a folyamat. Arra is figyelj, hogy az elektronikai cikkeknek milyen a fogyasztása. Keresd azokat, amelyek nem csak a bolygót, de a pénztárcádat is kímélik, és gondolkozz okoseszközökben, mert például a SmartThings alkalmazásban lehetőséged van arra, hogy optimalizáld az okoseszközeid és a háztartásod energiafogyasztását. Vagy milyen menő, ha valamelyik háztartási géped egyszercsak kap egy szoftverfrissítést, és azzal együtt egy még környezetbarátabb programot. 

Fotó: Samsung

Használtat karácsonyra? 

A pszichológusok szerint nem feltétlenül az ajándék értéke a mérvadó, sokkal fontosabb az eszmei érték, a törődés és hogy valaki sokáig tudja használni az eszközt. Azonban a használt elektronikai cikkek piaca gyakran trükkös, ezért legyél nagyon körültekintő. De ha elég nyitott szemmel jársz, akkor találhatsz jó ajánlatokat. Például a Samsungnak idén is volt olyan készülékbeszámítási programja, hogy új telefon vásárlása esetén, a korábbi modellt a szakszervíz felülvizsgálta, ellenőrizte, és bizonyos értékhatárig ingyenesen cserélt benne alkatrészeket garantáltan új, és gyári elemekkel. Ha egy ilyen használt készüléket csípsz meg, akkor például biztos lehetsz benne, hogy sokáig társad lesz még a telefon. De ők azok is, akik számtalan lehetőséget kínálnak, hogyan tudod a már nem éppen mai, de még jól működő telefonod néhány applikáció és beállítás segítségével úgy átalakítani, hogy babafigyelő, biztonsági kamera vagy éppen az okosotthonod egyik kezelőeszköze legyen. 

Honnan?

Talán nem kell elmondanunk, de azért mégis megtesszük: megbízható helyről vásárolj. Ez nem egy olyan ajándék, ami ha nem jó, és nem veszik vissza, akkor majd elajándékozol, hanem az elektronikai cikkek bizony elromolhatnak, vagy valamiért lehetséges, hogy nem megfelelően működnek, de ha később szeretnéd eladni, akkor is fontos, hogy rendben legyen. Néhány ezer forintnyi spórolást nem ér meg, hogy ne megbízható helyről szerezd be, főleg, hogy az elektronikai cikkeket szeretnéd a lehető legtovább használni, ezért lényeges, hogy jó minőségű, megbízható márkákat válassz a kétes eredetű, de valamennyivel olcsóbb eszközök helyett.

Ne fuss ki az időből

Mielőtt rendelsz, nézd meg, meddig garantálja a vállalkozás, hogy karácsonyig megérkezik a termék. Ilyenkor a futárszolgálatok annyira leterheltek, hogy nem biztos, hogy sikerül teljesíteni a kéréseket, ezért ha utolsó percre hagyod a vásárlást, akkor biztosabbra mehetsz, ha a boltba mész érte, esetleg a csomagautomatás átvételt választod. Itt azonban nézd meg, hogy a csomagautomata hozzáférhető-e, hiszen ha egy olyan boltban van, ami például december 24-én nem nyit ki, akkor az automatát sem tudod megközelíteni, így az ajándékodhoz nem tudsz hozzájutni. 

Segítséget kérni nem szégyen

Akár kapod, akár adod az elektronikai cikket, nincs azzal semmi baj, ha előveszed a használati utasítást. Sokszor ma már úgy gondoljuk, hogy ebben a digitális világban az a gyengék sportja, de ez nincs így, sőt kiváló családi program, ha segítesz beállítani az új eszközt a megajándékozottnak. Már csak azért is, mert előfordulhat, hogy nem úgy működik, ahogyan kell. Ebben az esetben pedig ne feledd, hogy online vásárlás esetén 14 naptári napig indoklás nélkül, személyes vásárláskor meghibásodás esetén három munkanapig élhetsz azzal a jogoddal, hogy kicseréltesd a terméket. Sok üzlet a karácsony miatt lehetőséget biztosít, hogy abban az esetben is lehessen cserélni, ha esetleg szimplán csak nem tetszik az ajándék, de erről az adott üzlet tud bővebb felvilágosítást adni.

A rovat támogatója a Samsung

38,917KedvelőTetszik
3,040KövetőKövetés
3,350FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Friss Lángoló