Hirdetés

Idén is lesz Bánkitó

A Rockmaratonon kívül úgy tűnik idén minden fesztivál visszatér a rendes kerékvágásba, legalábbis ez a terv mindenhol. Jönnek folyamatosan a fellépőbejelentések, a dátumok. Most éppen a Bánkitó közölte, hogy idén is elindulnak, méghozzá a 2019-es méretben, újra külföldi zenekarokkal. Valamint egy nagy témával, a mezőgazdasággal. Alább a vágatlan közleményük.

2022. Július 13-16 között ismét jön az ország legnagyobb kisfesztiválja. Már nagyon vártuk, hiszen 2019 után végre teljes mérettel és a szokásosnál is színesebb színpadokkal érkezünk: a Bánkitótól már megszokott módon jönnek a legaktuálisabb magyar zenekarok és idén újra izgalmas külföldi előadókkal is erősítjük a line-upot. Ahogy eddig is, a koncertek mellett aktuális, izgalmas független színházi programokkal, tudományos előadásokkal, és civil-kulturális programokkal várjuk látogatóinkat.

A Bánkitó Fesztivál idei témája a mezőgazdaság. Minden évben törekszünk arra, hogy fontos, aktuális, izgalmas témát válasszunk, ami reflektál és reagál a körülöttünk lévő világra, társadalmi változásokra, kihívásokra, közéleti állapotokra.

Úgy tűnik nem élhetünk úgy, mint eddig. Az új kihívásokra új megoldásokat keresünk. A Bánkitó nemcsak gazdasági, hanem társadalmi vonatkozásait is keresi a mezőgazdasággal összefüggő kérdéseknek. Olyan ügyeket boncolgatunk a téma kapcsán, mint a centrum-periféria modell gazdasági, szociális kihívásai, a klímaválság, fenntarthatóság adta dilemmák aktuális, mindennapjainkat érintő választásai, és az azokhoz kapcsolódó társadalmi diskurzusok.

A karanténban eltöltött időben nem kevesen kacérkodtak a vidékre költözés gondolatával, vagy vizionáltak hatalmas civilizációs változásokat. A gazdálkodásról, kiskertes termelésről egyre többen kezdtek ábrándozni. Reális választás lett a külföldre költözés mellett a városi élet felhagyása, az irodai munka gazdálkodásra cserélése. Kell -e ehhez lassan többévszázados ellentéteket, beidegződéseket, életmódot, identitást változtatni? Meddig tart beletanulni a gazdálkodásba? Fel kell-e adni a korábbi életet, vagy folytatható valamilyen formában vidéken is? Valóban kiszakadást jelent a vidéki élet, vagy inkább olyan politikai, társadalmi problémákkal találkozik a változásra váró, amiből pont elege volt korábban is? Milyen kihívást jelent a társadalomnak vagy az agrárgazdálkodóknak az új feudális rendszer kibontakozása, a maga kis és nagy királyaival? Közben kérdés az is, hogy aki a  városban marad, hogyan élhet tudatosabban, kevesebb szorongással. Érdemes-e zero waste módon élni, vagy világgazdasági, politikai folyamatokban kell keresni a változást? Mit tudnak kezdeni a falusiak a jöttmentekkel, felkészültek -e a falvak a tömeges beköltözési hullámra? És mindez végül milyen hatással is lesz a természetre?

Megvizsgáljuk a különböző civilizációs elméleteket, mélyre ásunk olyan témákban, mint a jövőkutatás, a fejlődéshez, növekedéshez való viszonyunk vagy az ökofeminizmus kérdésfelvetései.

Ezekre a dilemmákra keressük a válaszokat a szokásos tóparti hangulatban. A Bánkitó idén visszatér a 2019-es méretre: 4 élőzenei színpaddal, a hazai elektronikus zenei szcéna minden zegét-zugát felvonultató elektronikus zenei helyszínnel, aktuális, független színházi válogatással, a téma neves szakértőit megszólaltató tudományos előadásokkal, installációkkal és több, kisebb pop-up helyszínnel készülünk.

A Bánkitóra szerdán startol a jegyértékesítés: pre-sale jegyeket csak hírlevél-feliratkozóknak árulunk, csütörtöktől pedig indulnak a széles nyilvánosság részére is elérhető early bird jegyek.

Minden kedves látogatót szeretettel várunk.

Addig is egészséget, bort, búzát, és  békességet!

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk