Hirdetés

Idén is lehet szavazni a legdagibb medvékre

Az alaszkai Katmai Nemzeti Park idén is meghirdette a Fat Bear Weeket, azaz a kövér medvék hetét. A verseny lényege, hogy fotók alapján szavazni lehet, melyik medve készült fel a legjobban a téli álomra, azaz melyik a legkövérebb. A versenyben nemcsak a kifejlett egyedek, de a bocsok is részt vesznek.

Az idei verseny szeptember 29-től október 5-ig tart, és semmi más célja nincs, mint kiválasztani, hogy melyik állat a legkövérebb, és ő lesz az idei év díjnyertes kövér medvéje. Hogy ki mi alapján dönt, vagyis azt nézi-e, hogy melyik medve a legcukibb, vagy azt, hogy melyik szedett fel többet, esetleg, hogy melyik a legnehezebb, az a szavazóra van bízva.

Miért fontos ez?

Akármennyire is hülyeségnek hangzik elsőre, a dagi medvék nagyon fontos visszajelzést adnak a természetvédőknek és a nemzeti park munkatársainak arról, hogy mi a helyzet az alaszkai vadonban. Azt valószínűleg sokan tudják, hogy a medve téli álmot alszik. Ez alatt a hibernáció alatt nem eszik és nem iszik, tulajdonképpen a tartalékait éli fel, ami azt jelenti, hogy tavaszra akár a testsúlya egyharmadától is megszabadulhat. A téli túlélés attól függ, hogy mennyire sikeresen tartalékolt a nyáron.

Grazernek például így sikerült felkészülnie a télre. Fotó: Katmai National Park

A medvék a legkönnyebben megszerezhető, legnagyobb tápértékkel rendelkező zsákmányt részesítik előnyben, ami a Katmai Nemzeti park területén a lazac. A Brooks folyóban késő júniustól egészen október közepéig tudnak lazacot fogni, az pedig a világon is egyedülálló, hogy ennyi ideig tudnak lazacot enni. Közben pedig minden medvének más miatt fontos, hogy ők nőjenek a legnagyobbra. A felnőtt medvék, minél nagyobbak, annál jobban tudják dominálni a legjobb halszerző helyeket. A nőstény egyedeknek a saját testsúlyuk növelése mellett fontos, hogy a bocsaikat is megfelelő mennyiségű táplálékkal lássák el. A bocsoknak nőni kell és gyarapodni, a fiatal egyedeknek pedig most először kell egyedül boldogulni.

Abból, hogy a medvék hogyan és mekkorára gyarapodnak, lehet következtetni arra, hogy milyen a folyó vízhozama, hogy csökken-e a lazacállomány, vagy hogy éppen milyenek a medvék közti erőviszonyok, hiszen vannak olyan állatok, amelyeknek olyan jól sikerül a nyári hízókúra, hogy tavasszal is előnnyel indulnak. Egyébként az idei év jól sikerült, még a bocsoknak is sikerült rendesen meghízniuk.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk