Hirdetés
Hirdetés

Ibanez Metal Tag Team workshop Budapesten Bodor Mátéval és a Decapitated gitárosával, Voggal

bobo_02.jpg

Hirdetés

Szeptember 18-án, azaz jövő hét utáni szerdán este hét órai kezdettel egy különleges program várja a hazai rock- és metálgitárosokat a budapesti Hangszerplázában. Az Ibanez Metal Tag Team workshop turné magyarországi állomásának két főszereplője, a többek között az Alestormban játszó, de saját zenekarában, az All But One-ban is aktív Bodor Máté, illetve Wacław „Vogg“ Kiełtyka, a Decapitated gitárosa teljes hangerőt, és erőteljes bemutatókat ígér erre az estére, ráadásul amellett, hogy előadják zenekaraik legjobb dalait, és beavatnak mindenkit a műhelytitkokba, készséggel válaszolnak majd a közönség kérdéseire is. Más meglepetések is várhatók a helyszínen, szóval ha kicsikét is érdekel a hangszer, érdemes a Rákóczi út felé venni az irányt aznap este. A workshop turné apropóján Mátéval egy rövid interjút is készítettünk, ami a folytatásban olvasható. 

Mátét épp egy Japán és egy Dél-Afrikai turnékör közben kaptuk el, hogy meséljen kicsit arról, mi várható az eseményen, és ő maga hogyan éli meg belülről ezeket az alkalmakat.  

„Próbálom nem túlgondolni a dolgokat“ – Interjú Bodor Mátéval, az Alestorm és az All But One gitárosával

bobo_01.jpg

Az Ibanez Metal Tag Team egy négyállomásos workshop turné lesz most szeptember második felében, ahol a Decapitated gitárosa, Wacław „Vogg“ Kiełtyka lesz a másik előadó. Hogyan jött a közös túra ötlete?

Igazából ez a történet még 2017-re nyúlik vissza, amikor az első ilyen workshop turném be lett jelentve. Akkor hét állomás volt, és megmondom őszintén, fogalmam sem volt, hogyan zajlik majd az egész pontosan. Az ibanezes barátaim mind nagyon bizakodóak voltak, és úgy szervezték le végül, hogy nem is volt rajtam kívül más előadó. Szerencsére akkora siker lett belőle, hogy még akkor kitaláltuk, amint az időm engedi, lesz egy újabb ilyen turné, és felépítünk egy komolyabb koncepciót. Pár hónapja jött az ötlet az Ibanez európai központjából, Németországból, hogy mi lenne, ha Voggal közösen csinálnánk meg ezt a turnét, kifejezetten a kelet-európai piacra koncentrálva? Persze azonnal belementem a történetbe.

Budapesten indul a kör, összesen négy állomás lesz. Mi alapján választottátok ki a helyszíneket?

Ilyenkor bizonyos idő alatt összeáll, hogy mi is lesz pontosan a menete a dolgoknak, illetve, hogy nekünk, zenészeknek milyen igényeink vannak. Ennek megfelelően kialakul egy ütemterv, meg egy körülbelüli idősáv, illetve hogy mikor milyen városokat lehet belesűríteni ebbe az időbe. Ez az ajánlat végül ki lesz küldve a megfelelő helyi szervezőknek és hangszerboltoknak, ők pedig eldöntik, részt akarnak venni ebben, vagy sem. Semmivel sem megy másként egy ilyen turné szervezése, mint egy hagyományos zenekari turné esetében. 

Hogyan készülsz egy ilyen bemutatóra?

Próbálom nem túlgondolni a dolgokat. Azt szeretem ezekben az előadásokban, hogy sok esetben nagyon spontának. Nagyban attól függ a menetrend, milyen kérdéseket tesznek fel, illetve, hogy mennyi idő áll a rendelkezésemre. A két évvel ezelőtti turnén egy teljes órám volt, de Lublinban például háromórásra sikeredett az előadás, mert egyszerűen annyian kérdeztek, és érdeklődtek annyi mindenről. Ami ki van számolva pontosan, az legfeljebb az, hány dalt viszek, illetve nem maradhat el, hogy beszéljek a gitárjaimról, a felszerelésről. Ez nagyon fontos, főleg, hogy most először viszem a signature hangszeremet ilyen turnéra. A többi pedig majd helyben kiderül.

Van-e most olyan dolog, amivel kifejezetten erre a turnéra találtál ki, és el is árulható? Mire számíthat, aki ott lesz az eseményen?

Készülök pár eddig még nem hallott saját dallal az All But One zenekaromtól. Jelenleg ezeknek még zajlik a keverése, de a terv az, hogy ezen a turnén lesznek hallhatók elsőként – persze csak akkor, ha addig el is tudom őket játszani! Természetesen lesznek Alestorm- és Leander Kills-dalok is, és van ezen kívül is ötletem, de mivel még nem tuti, hogy összejön, ezért inkább nem árulok el mindent. 

Voggal ismeritek egymást korábbról, vagy most találkoztok majd először?

Ez lesz az első alkalom. Nyár elején játszottunk egy napon egy lengyel fesztiválon, és meg is beszéltük, hogy csinálunk egy közös képet a poszterhez, de végül nem tudtuk összehozni. Nagyon kedves srácnak tűnik, és borzasztó jó gitáros, úgyhogy fel kell kötnöm a gatyámat!

Gitárosként milyen belülről megélni egy effajta bemutatót? Gondolok itt arra, hogy ilyenkor, mondjuk így, egyedül kell elvinni a balhét: a te dolgod a műsorvezetés, a konferálás, és a többi. Hogy érzed, miben fejlődtél, mennyivel vagy rutinosabb az első bemutatók óta?

Megmondom őszintén, meg kellett szoknom. Mostanában mintha nem lennék annyira ráparázva, mint régebben. De teljesen igazad van, nekem kell elvinni balhét, pedig utálok mikrofonba beszélni. Én élvezem a gitáros szerepemet, sosem vonzott a mikrofon, ha nem muszáj, nem beszélek úgy általában, szóval ez az átállás kicsit nehéz, de azért kezdek belejönni. 

Milyen cuccot használsz ezeken az eseményeken?

A szokásos felszerelésemet. Szerencsére csak egy Fractal AX8 pedálról – a manapság nagyon népszerű Axe-FX modellező erősítő és multieffekt pedál kivitelű változata – van szó. Nem cipelek ládákat, fejeket évek óta, mert csak nehéz, és igazából ugyanúgy szólnak. Mindenkinek, nekem és a helyi személyzetnek is csak megkönnyíti a helyzetét, hogy összesen két kábelt kell bedugni, meg egy laptopot.

Mi újság az Alestorm háza táján? Rengeteget turnéztok, viszont ha az eddigi menetrendet nézem, jövőre már aktuális lenne az új lemez.

Most lett vége a nyári hajtásnak, pár napja értem vissza Japánból, holnap meg megyek Dél-Afrikába a hétvégére, ezzel vége is a turnénak. Már csak egy kanadai kör van novemberben, aztán – most már biztosra mondhatom – januárban vesszük fel az új lemezt! Ha jól tudom, már a stúdió is le lett foglalva, három hét valami egzotikus helyen! Az előzőt Floridában vettük fel, most is próbálunk elmenekülni valami trópusi helyre, hogy kellemesebb körülmények között tudjunk dolgozni.

Ha valaki még nem volt hasonló bemutatón, miért érdemes most megnéznie a turné budapesti állomását?

A magam részéről csak ajánlani tudom! Ráadásul egy szerencsés résztvevő ezúttal gitárt is nyerhet, amellett, hogy a részvevők között más értékes ajándékcsomagokat is kisorsolnak majd. Ha pedig elhozod a saját gitárodat, kapsz egy ingyenes Ibanez húrkészletet, amit ott helyben fel is tesznek majd a gitárodra, úgyhogy mindenképp sok érdekességre kerül majd sor!

Ahogy Máté elmondta, a turné során a szervezők kisorsolnak egy Ibanez RGD61ALMS-CLL gitárt, és sok más Ibanez ajándékcsomagot, valamint a helyszínen ingyenes húrcserével is kedveskednek a látogatóknak.

Ebben a hónapban amúgy nem ez lesz az egyetlen Ibanez által szervezett szakmai rendezvény itthon, hiszen ezen a héten vasárnap, tehát szeptember 8-án délután fél 5-től a székesfehérvári Next Stop Művészeti Napok keretében a Beatrice gitárosa, az egyébként számos más hazai produkcióból is ismert Kékkői Zalán tart majd bemutatót – itt szintén vár néhány ajándékcsomag a szerencsés látogatókra.   

Az Ibanez Metal Tag turné állomásai: 

2019. szeptember 18. | Budapest (HU) | HANGSZERPLÁZA
2019. szeptember 19. | Brno (CZ) | KYTARY.CZ
2019. szeptember 20. | Warsaw (PL) | RIFF MEGASTORE
2019. szeptember 21. | Wroclaw (PL) | MUZYCZNY.PL

További információk a budapesti rendezvényhez kapcsolódó Facebook-eseményen, valamint az Ibanez Magyarország Facebookján, Instagramján, illetve a Meinl Distribution hazai weboldalán

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,993KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók