Hirdetés

Húszas – Premieren a 20 éves Hősök új EP-je + interjú

Nagykoncerttel és minialbummal ünnepli huszadik születésnapját a Hősök. Az elmúlt két évtizedben nemcsak Veszprém és Pétfürdő nevét írták fel nagybetűkkel a hazai hiphop térképére, de egy underground-himnuszokkal és rádiós slágerekkel egyaránt szegélyezett egyedi utat is bejártak a Mindörökké maxitól a négyszámos friss EP-jükig. Mivel az elmúlt húsz év velük kapcsolatos történései vagy a hiphop iránti rajongásuk nemcsak egy nagyinterjú, de egy kisebb könyv terjedelmét is bőven meghaladnák, ezért az alábbiakban inkább az új lemez dalait elemezzük részletesen Ecküvel és Menthával.

A jubileumi Hősök-EP nyitódala a Tárt karok címet viseli, mit mondanátok el a hátteréről? 

Eckü: A Tárt karok alapötlete 2020 közepén-végén született meg. A karantén időszakában a környezetemben sok ember Budapestről vidékre vagy külföldről hazaköltözött, visszajöttek Magyarországra, a szülőhelyükre. A dal a visszatérésekről szól, arról, hogy elmélyedsz a gyökereidben, ott, ahol szeretettel fogadnak. Visszatérni oda, ahonnan jöttél, ahol picit mindig otthon vagy.

Mentha: Anna énekli a refrént, ezen a kis minialbumon a másik háromhoz képest ez a könnyedebb slágerzenénk. Forgattunk is hozzá egy videóklipet, amit mindenképpen Veszprémben szerettünk volna felvenni. Ide jövünk haza, itt élünk, itt nőttünk fel. Innen indultunk el, és még mindig itt vagyunk, nekünk ilyesmiről is szól a Tárt karok.

A Szó fel harmadik felvonása egy hamisítatlan posse-track. Jól érzem, hogy a szakmai tiszteleten kívül régi barátság is összefűz benneteket mindenkivel, aki szerepel ebben a dalban?

Eckü: Mikor év elején megcsináltuk a Forgatom a világot dalhoz a klipet, akkor Brashsal megbeszéltük, hogy szeretnénk, ha rappelne még egy dalban idén, és a Szó fel 3 nyilván adta magát. A Szó fel 2-t, ami nagy Hősök-sláger lett úgymond, ami egy underground dal, azt pont tíz éve vettük fel, így adta magát, hogy legyen Szó fel 3.

Mentha: Én már tavaly mondtam Eckünek, hogy meg kell csinálnunk a Szó fel hármat, mert húszéves a csapat, és mikor csináljuk meg, ha nem most! Ráadásul tíz évvel ezelőtti a Szó fel 2, gondoltam, hogy ezt most lőjük el. Nyilván Siska és Deego lett első körben megkérdezve, ők egyértelműen igent mondtak. Brash is alap, Sub Bass is rappel benne, Tkyd is nagyon jó barátunk és Essemm Tomi, aki bekerült még a képbe. De valóban a szakmai dolgokon túl van egy baráti, tiszteleten alapuló viszony is mindenkivel.

Az EP legváratlanabb dala mindenképp a Maradona. Nemcsak mert a Hősök talán ennyire még sosem fordult a new school hangzás felé, hanem mert a magyar mellett spanyol rímeket is hallhatunk benne. Beszélnétek erről a nemzetközi együttműködésről?

Eckü: Joekernek ez egy olyan zenéje, amit kicsit kísérletinek mondanék. De azt mindenkinek tudnia kell, hogy nem vagyunk azok a földhöz ragadt csókák, akik ugyanazokat a klasszik rappeket hallgatják. Az elmúlt tíz évben rengetegszer kikacsintgattunk máshova, és mindig próbáltunk zenéket, irányokat, impulzusokat begyűjteni. Nekem a Maradona is ilyen. Volt egy new school alap, írtam rá egy szöveget, Tkyd és Mentha is, majd képe került egy húszéves spanyol srác, aki éppen itt volt az országban, és nagyon érzi ezt a new school vibe-ot, és magáénak érzi azokat a graffitis, hiphopos utalásokat, amiket gyakran használunk. Lesz hozzá videó, egy kicsit borultabb világ, a Maradona cím az pedig extra szerintem. Élvezem azt, amikor kikacsintunk és nem a komfort van.

Mentha: A felvétel és a stúdiómunka is jó élmény. Használunk autotune-t, ami tök véletlen, nem volt előre megbeszélve. Végül ez a kicsit autotune-os rész lett a dal refrénje, kicsit új a hangzása, de szövegileg inkább a 2000-es éveket idézi, a graffitiről szól. Plusz belekerült egy spanyol rap is, a srác full real arc. Itt vette fel Veszprémben a szövegét. Az autotune mellett, mikor megszólal egy spanyol rap, az ad egy olyan fűszert a dalnak, amitől érdekessé válik.

Szélinger Anna énekesnő, Mentha, Eckü (Fotó: Kováts Domonkos)

Az EP negyedik, egyben utolsó felvétele a Kifelé, mintha a nyitó dallal együtt téma tekintetében is keretezné a lemezt. Helyzetjelentés a harmincas éveik közepén járó MC-k világából?

Eckü: A Kifelé témája az útkeresés, körülbelül egy éve íródott. Karantén, befordulós időszak. Hova tartunk, mit csinálunk az életünkkel.

Mentha: Ezt tavaly májusban a karanténban írtuk, mikor egyszerre felvettünk vagy három dalt. Ott maradt a polcon, nem adtuk ki.

Eckü: Most szeptember elején volt az, hogy ezt a négy dalt összeszedjük, és szeretnénk egyben kiadni. Egy zenekari próbán megmutattuk Annának, és mondta, hogy erre nagyon szívesen írna egy refrént. Azt gondolom, hogy nagyon bensőséges és jó szövegek születtek. Mindenki megnyílt: magunkat adjuk, megnyíltunk, őszinték vagyunk, totál nem játsszuk meg, amik kijöttek. Nagyon sok ember érezheti ebben a cipőben magát.

Mentha: Egy olyan dal, amit az ember meghallgat otthon vagy a kocsiban. Nem fellépős dal, nem slágerzene, de a hangzása újabb. Egy jó dal a kazetta B-oldalán.

Mentha, a te életedben régóta fontos szerepet foglal el a graffiti. Hogy jött az ötlet, hogy most tegyetek a lemezborítóra egy Hősök feliratú vagont?

Eckü: Az ötlet az volt, hogy legyen autentikus. Lehet, hogy ez nekünk egy korszakzáró valami, és lépünk majd ide-oda dalszerzésben. Fontos volt, hogy a huszadik évnek legyen egy jó lenyomata. A borítón ott van Veszprém egyik szimbóluma, a húszemeletes, a Hősök 20 felirat a vonaton a hiphop világra vetít vissza, olyan a montázs, hogy akár tíz-tizenkét évvel ezelőtt is elkészülhetett volna.

Mentha: Tíz évvel ezelőtt, mikor tízéves volt a Hősök, és megjelent a Négy évszak, abban volt egy kis könyv, és abban már volt egy Hősök-graffiti egy vonaton. Nemcsak a Szó fel tízéves, hanem ez is. Nagyon durván sokan reagáltak rá, és írtak. Akik régóta ismerik a Hősök munkásságát, azok pontosan tudják, hogy miért ez van a borítón, és hogy ez lényegében adja magát.

Eckü: A montázsban benne van Veszprém és a hiphop autentika. Az elmúlt egy-két évben lehet, hogy picit visszamentünk a gyökerekhez. Elkészült a Westprememural tűzfal Mentha ötlete alapján, ami egy emblematikus dolog volt nekünk idén, majdnem felért azzal, hogy legyen egy kiemelkedő slágerünk. Az anyaműfaj környékére visszataláltunk picit.

Az EP megjelenésen kívül mivel ünneplitek még a huszadik évfordulót?

Eckü: December 3-án lesz Veszprémben a nagykoncert, a Hősök 20 születésnap. Illetve a Hősök 20 bakelittel csúszunk egy picit, vannak ellátási problémák, nincs a gyártáshoz alapanyag. Úgy lenne kerek ez a történet, ha meglenne idén a Hősök 20-hoz a bakelit, akár húsz dallal, akkor elégedett lennék az évvel. De valószínűleg ez jövő év elejére csúszik.

Ha már ma beszélgetünk – Snoop Dogg ötvenedik születésnapján –, akkor zárásként megkérdezem: nektek volt nagy Snoop-pillanatotok?

Mentha: Eckünek szerintem több Snoop Dogg-pillanata volt, mint nekem. Szeretem Snoop Doggot, meg is vannak műsoros kazettán az albumai, de én mindig éreztem, hogy nem ez a hiphop fog engem odavinni, ahova kell.

Eckü: Pedig neked van vele közös fotód!

Mentha: Van vele közös fotóm, és autogramom is van tőle. A Balaton Soundon léptünk fel Snoop Dogg előtt a Hősökkel, és Eckü odaszólt neki, hogy: “photo with us?” Aztán, mikor a színpadra ment, és rágyújtott egy jointra, összekacsintottunk konkrétan a Snooppal, és odaléptem egy filctollal. Leintette a szekusokat, hogy “easy”, és aláírt nekem. Nagyon jó fej volt.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk