Hirdetés
Hirdetés

Hulljatok levelek – Premieren Okos Viola új videója

Okos Viola az Ethnofil (ma Odd ID), a Makám Quartet, és a Fuvalom énekegyüttes énekese, hegedűse és kobzosa. Pályafutása során számos műfajban alkotott, részt vett különböző zenei projektekben.

„Zenével gyermekkorom óta foglalkozom. Családom, édesapám (Okos Tibor) magyar népzenével foglalkozik, az előadóművészettel ebben a zenei ágban ismerkedtem meg. Gyermekként az éneklés mellett hegedűvel kezdtem el foglalkozni, népi hegedű és népi ének tanulmányaimat az egri zeneiskola után a váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam. Az Ethnofil zenekarnak tizenkét éve vagyok tagja, amelyben a népi elemeket progresszív, fúziós, elektronikus elemekkel ötvöztük, az évek során egyre nagyobb hangsúllyal az utóbbira. Jelenleg „post-pop”-ként aposztrofáljuk magunkat. Az évek során az A38 és Akvárium Klub visszatérő előadója voltunk egyéb budapesti klubok és fellépőhelyek mellett, számos magyarországi fesztiválon léptünk fel. Többször tettünk turnéutat Franciaországba, Hollandiába és Berlinbe. Négy albumot jelentettünk meg.

Ez év elejétől vagyok tagja Krulik Zoltán új formációjának, a Makám Quartetnek, és Fuvalom Énekegyüttesnek. Az idei évben mindkét zenekarral számos koncertet hagyhatunk magunk mögött, magyarországi fesztiválokat is megjárva.”

Okos az elmúlt években számos nemzetközi projektbe kapott meghívást (2022-ben a Swinging Europe Liberty Orchestra csapatának énekese volt Dániában Kenneth Dhal Knudsen –, idén a MIC (Music In the Circle) projektben vett részt Lettországban Alfredo Giammanco művészeti vezetésével). Pár éve szólóban is előad rendszeresen, folk illetve alternatív stílusokban.

A szólóanyag

„A tavalyi év folyamán magam vettem fel otthoni stúdiómban szóló, népzenét feldolgozó zenei anyagomat. A keverésben Weil András, a masteringben Sohajda Péter volt idén segítségemre. A számokat 2021-es év végétől kezdtem el megírni, összerakni. Idén ősszel jelenik meg, vizuális anyaggal kéz a kézben kislemezként. Az alkotói folyamatot az NKA Halmos Béla Programiroda alkotói támogatásra felhívó pályázata támogatta.

A megjelenő anyagban különböző zenei világom ötvöződik – népi, folk, alternatív hangulatok keverednek a számokban, amelyeket gitár vagy koboz alapra írtam. A lemez anyagán az éneklésen túl hegedűt, illetve perkusszív hangszereket használok (csörgő, tojás, doromb, taps vagy a koboz teste). Résztvevő bátyám (Okos Gergely) tapanon és derbukán, édesapám pedig dudaszóval.

A lemezen megszólaló számok egy szál gitáros vagy egy szál kobzos alaptémára épülnek fel a különböző hangszerek rétegeiben. A dalokban fontos helye van az atmoszférának, amit alternatív, melankolikus, játékos, dream és folk szavakkal írnék le. A számok készülése során előzetes koncepcióm nem volt, szabadjára engedtem inspirációimat, improvizáció alapúak. Ami létrejött az az említett stílusok közötti átmenet, balansz, amelyben a népi dallamok, a népzene egyéb elemei a vezető–, összetartó szálak.

Az anyag megjelenésével ezt az átmenetet szeretném bemutatni és átadni, a létrejött zenei és a vizuális világot.”

Okos az idei megjelenés után januárban tervez egy lemezbemutató koncertet, ahol technikai eszközei segítségével, vendégzenészekkel szólaltatná meg a lemez dallamait egyéb zenei darabjaival, népzene-feldolgozásaival kiegészítve.

A mostani premier

„A Hulljatok levelek a legalternatívabb hangulatú darab a megjelenő EP-ről: egy zakatoló gitártéma és az Amerre én járok c. moldvai népdalnak a kettőse van jelen a dalban vokálokkal végigkísérve. Gitáron és énekhangon túl hegedűpengetés rétegeli a számot. Atmójában, minimál hangszerelésében, és megoldásaiban kicsit leválik a megjelenő kislemez egészéről. A számok, így a Hulljatok levelek is, inkább hangszeres megközelítésből születtek, a népi dallamok később, mint motívumok kerültek rá a zenei témákra.

Az EP összes hanganyagát magam vettem fel és editáltam. Az eszközeimmel mozgolódtam is, félreeső alkotóhelyeket keresve, úgyhogy a felvett anyagok nekem mindezeket a közegeket is rögzítik. A keverést Weil Andris, a masztert Sohajda Péter végezte.

A dalhoz vizuál is társul videó formájában, Nagy Eszter Fruzsina felvételei alapján ketten dolgoztunk rajta. Fontos nekem, hogy egy zenei anyag vizuálisan is legyen kísérve, alapból vonz a téma, mindig is beszippantott a két médium összefonódása. Egy forgatási nap alatt vettük fel az anyagot, elsődlegesen a Hulljatok levelek klipje kreálása céljából, de megannyi kép, és az először megjelent Pusztinai videója is ebből lett létrehozva. Bernecebarátiba kocsiztunk el.”

A videó

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,917KedvelőTetszik
3,040KövetőKövetés
3,350FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók