Hirdetés
Hirdetés

Hozott anyag – Premieren doktorhokashi új albuma

A főleg modern elektronikus stílusokban, de ezen nagy halmazon belül is a fifikás downtempoban, nu-jazzben, ambientben, valójában azonban szorosan vett zsánerekbe alig szuszakolható tánc- és otthonhallgatós zenékben érdekelt Mana Mana Records év elején hozta ki a balatonalmádi székhelyű stúdióval rendelkező doktorhokashi legutolsó albumfelvezető EP-jét, és már akkor be lett ígérve a teljes nagylemez is. A Montage című albumról a kiadói tájékoztatóban ezt olvasni:

Több mint hároméves munkafolyamatra tesz pontot doktorhokashi a Montage című első szólóalbumával. Ez az időszak nem csendes bezárkózásban telt, időről időre jelentkezett kislemezekkel, azok remixeivel és videóklipekkel is. Konkrétan öt kislemez vezette fel az albumot, de ügyesen mégsem lőtt el minden patront előre, a tizenhárom számból tízet most hallhatunk először. Zeneileg homogén ez a kicsit több, mint egy órányi anyag, downtempo, trip-hop és electronica elemekből épülő leftfield trackek követik egymást, az elszállós, melankolikus, komor hangulat uralkodik, de azért akadnak oldottabb pillanatok is. Közreműködőkben nincs hiány, itt van berrybebop, aki a Supernova Panic című korábbi kislemezdal mellett az albumnyitó Awake-ben is hallható. A könnyedebb pillanatok közül az egyik a That’s Why amiben liquid drum and bass alapra úsznak kellemes gitártémák, a gitárt pedig zenmedve aka Kerekes Gergely, a Vad Fruttik egyik alapítója kezeli. A lemez tehetségkutatás részlegén két ízben is feltűnik Lazul Azur aka Kövecses-Varga Dániel, aki egy multiinstrumentalista énekes. Általában popzenében utazik, de hallhatóan ebben a környezetben is otthonosan mozog. A korábban kislemezen is kijött ugrbugr DJ Bootsie scratcheitől csillog. Van egy nemzetközi vendég is a The Others című számban darke and damned személyében. Így nem biztos, hogy sokan ismerik, ezért említsük meg hogy ő Saffrolla, a Ninja Tune egyik legfurább formációjából, a Pest zenekarból. Eredetileg doktorhokashi korábbi zenekarának az easylifenatural-nak az egyik tervezett dalára reppelt, aztán az alap elveszett, a rap megmaradt és itt egy új alappal éledt újra.

Hirdetés

A közreműködőkről maga doktorhokashi is mesélt, ezekből néhány részlet:

Lazul Azur, vagyis Dani aranyos kis punnanyba hajló pop-ot mutatott, de találtam a Soundcloudon olyan cuccait is, amelyek kísérletező elektronika keverékei akusztikus gitárral és angol énekkel. Na emiatt kértem meg, hogy kooperáljunk.

ZenMedve alias Kerekes Gergely a Vad Fruttik alapító, zeneszerző, gitárosa. Vele 15 évig együtt dolgoztam a Fruttiknál, és nagyon sok muzsikát mutogattam neki, amiket végig is hallgatott. (…) Készült egy alap a részemről, amibe raktam gitársávokat, hogy szerintem hová kellenének majd az ő részei, vagy legalábbis ez egy jó kiinduló alap lehet a közös trackhez. Erre a szám alapra azt mondta, hogy ez szerinte kész és nem akarja szétcseszni, (ez a track lett a From the Rain to The Sun) inkább fordítsuk meg és majd ő küld valamit, amit ‘doktorhokasítsak’ el. Amit küldött, egy az egyben hallható a That’s Why-ban. Meghallgattam a sávokat és rávarázsoltam egy drum and bass muzsikára… doktorhokasítottam.

darke and damned az első easylifenatural albumra már készített egy remixet és utána, a sajnos soha el nem készült új easylifenatural albumra írtunk egy zenét, amin ő rappelt. Sajnálatos vinyó adatvesztés következtében ez az anyag megsemmisült, viszont maga a rap, vokál sáv az megmaradt, amit kb. három éve találtam meg újra. Akkor eldöntöttem, hogy csinálok belőle egy doktorhokashi muzsikát. El is készült, de kb. két évembe került, mire újra megtaláltam az embert, és tudtam vele kommunikálni. Tetszett neki nagyon, és így végre napvilágot lát a tizennégy éve rögzített rap, vokál sáv, doktorhokasi muzsikában tálalva.

berrybebop: elmentem a Bonobo koncertre a Papp Lászlóba, ahol összefutottam az Embryóval és kimentünk cigizni. Aztán egyszer csak jött egy leányzó, akit bemutatott nekem Dávidunk és akkor megszólalt a lány. „Uuuuh baszki, te énekelsz?” Ez volt az első kérdésem, miután megszólalt egy nagyon mély női hang. Az volt bennem valami miatt, hogy tuti énekel, és jött a válasz, hogy „igen, miért kérdezed?” Mondom „akkor énekelj nekem”. A válasz az volt, hogy „pfffff, hát majd megmutatod milyen zenét csinálsz, és ha olyan, akkor beszélhetünk róla…” És elkészült két muzsika, de lesz még több is.

A teljes album lejátszási listája 4 új videóklippel:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,012KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók