Hirdetés

Holland felmérés a fájlcserélésről, meglepő eredménnyel

Valamelyest meglepő eredménnyel zárult egy holland felmérés, melynek angol nyelvű anyaga a weben is elérhető, mi azonban kiemeljük a legérdekesebb következtetéseket, eredményeket. Felütésnek álljon itt, hogy Hollandiában még mindig többen vannak azok, akik eredeti terméket (is) vásárolnak, mint akik kizárólag a letöltést választják.

Az elemzés szerint a holland internetezők 44 százaléka, tehát 4,7 millió felhasználó, az elmúlt egy évben egy vagy több alkalommal használt fájlcserélő rendszereket és osztott meg másokkal fájlokat. A 15 évesnél idősebb hollandok 84 százaléka vásárolt tavaly legalább egy zenei CD-t, DVD-t vagy számítógépes játékot. Tanulságos viszont, hogy a felmérés eredményei szerint a legtöbb fájlmegosztó a P2P-rendszerek hiánya esetén sem áldozna a zenei CD-kre.

Az elemzés rámutat, hogy nincs összefüggés a fájlcserélés elterjedése, és a DVD, CD eladások változása között. Szándékosan használjuk a változás szót, hiszen Hollandiában a DVD-k és a konzoljátékok eladása nem hogy nem csökkent, hanem dinamikusan növekedett. A statisztikák szerint még a mozilátogatások száma is emelkedett 1999-től, ha nem is számottevően.

A dokumentum arra utal, hogy az emberek pénzköltési szokásai megváltoztak, ami nem feltétlenül rossz, de legalábbis semmiképpen sem megakadályozható. A fájlcserélés ráadásul jelentősen megkönnyítette a különböző termékekhez való hozzáférést, illetve növelte az elérhető termékek körét és számát.

A dokumentum tulajdonképpen tabudöntögetés, hiszen empirikusan kimutatható számokkal kevesen próbálták körüljárni a témát, ráadásul úgy, hogy a sorok között kimondják: a fájlcserélést nem elítélni kell, hanem használni, és kihasználni. Kíváncsian várjuk, hogy a valóban illetékesek mikor eszmélnek rá erre.

Hirdetés

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló