Hirdetés

Hogyan lehet újra biztonságos egy koncerthelyszín?

A technológiai cégek már javában dolgoznak azon, hogy egyszer majd a dolgozók és a koncertekre látogatók is biztonságban érezhessék magukat, mikor bulizni mennek, és a koncert újra az önfeledt szórakozás helyszíne legyen.

Az már most tisztán látszik, hogy a közeljövőben nem lesz elég az, ha a bejárat és a mosdók környékére fertőtlenítőket helyeznek ki, vagy ha a csapos maszkban adja majd a sört.

Mérés és még több mérés

Paul Twomey, a Biosecurity-Systems vezetője azt mondja, hogy míg Európában vagy az Egyesült Államokban a mostani járvány olyan dolognak tűnik, ami 100 évente egyszer fordulhat elő, addig Ázsiában a H1N1, SARS, sertésinfluenza vagy a madárinfluenza miatt az embereket már felkészültebben érik a hasonló korlátozó intézkedések, és ezért van az is, hogy sok ázsiai országban eddig is sokan hordtak maszkot, ha például nátha vagy kezdődő influenza tüneteit tapasztalták magukon.

Olyan ez, mint a terrorizmusnak szeptember 11. Az előtt is volt terrorizmus, mégis az akkori események után mindenki másképpen gondolt a terrorizmusra. Ugyanez lesz a járványokkal a koronavírus utáni időszakban.

Twomey cége most repterekkel, légitársaságokkal és nagyobb logisztikai telepekkel működik együtt, és a megoldásaik között nem csak az szerepel, hogy kikérdezik az embereket vagy megmérik a testhőjüket, de fertőtlenítő alagutakat, véroxigén mérést végeznek, illetve mesterséges intelligenciával térképezik fel a különböző helyszínek legforgalmasabb pontjait, ahol a robotok állandóan fertőtleníthetnek, ezzel pedig a takarítószemélyzetet is védik az esetleges fertőzésektől.

A hőmérsékletmérés mint megelőzési mód a szakemberek szerint nem feltétlenül hatékony a koronavírus esetében, hiszen tünetmentesen is fertőzhet valaki, illetve a mért eredmények sem mindig megbízhatóak, de más betegségeket jelezhetnek, ha megbízható eredményeket tudnak produkálni. Twomey azt mondja, hogy megnyugtatja az embereket a lázmérés, de azért ennél jóval komolyabb megelőzési intézkedéseket is szükségesek.

Például már a véroxigénszint mérése is hasznosabb lehet, mert abból a keringési rendszer esetleges diszfunkcióra lehet következtetni, ráadásul egyszerűen és gyorsan mérhető. Szerinte a szórakozóhelyeknek hosszú távon is jó befektetés lehet, ha garantálni tudják, hogy aki hozzájuk megy bulizni, az biztonságban van még akkor is ha influenzáról van szó.

Már a jegyvásárlásnál tudniuk kell, hogy biztonságban vannak

Sok tanulmány készült a témában a közelmúltban, és több esetben is arra jutottak, hogy az emberek nagyon szeretnének már koncertekre járni, de csak akkor, ha ők és a szeretteik egészségét biztonságban tudják. A Seats.io a jegyfoglalás során megmutatja, hogy mely közvetlenül mellette található székek lesznek blokkolva, vagyis már a foglalástól számítva tudja a jegyvásárló, hogy a többiek biztonságos távolságban lesznek tőle. A rendszer kifejlesztése nem volt egyszerű, ugyanis van olyan hely, ahol elég egy helyet kiadni, és megvan a távolság, van ahol kettőt kell, és vannak az olyan fal melletti helyek, ahova eleve nem lehet jegyet eladni.

koncert koronavírus
Fotó: Chaz McGregor / Unsplash

Maszkfelismerő rendszer

A Megaforce egy olyan rendszerrel kísérletezik, ami egyszerre több  dolgot is néz. Egyrészt hőkamerával egyszerre öt ember testhőjét tudja megmérni és jelezni, ha valaki lázas. De akkor is jelez, ha nincs maszk az illetőn. A rendszert már használják határátkelőhelyeken, de hasznos lehet vásárokra, kiállításokra is, ahogyan hotelekben és nagyobb bevásárlóközpontokban is jól lehet alkalmazni. Sőt a PRG SmartXcan nevű cég egy olyan hőkamerát fejlesztett, ami egy óra alatt 700 ember hőmérsékletét tudja megmérni, miközben a cég vezetője nem győzi hangsúlyozni, hogy az ő rendszerük alkalmatlan az arcfelismerésre, ami valószínűleg sok embert nyugtat meg, nem csak amiatt, hogy nehezebben derül ki, hogy Britney Spears koncertjére látogatott el valaki, hanem mert az arcfelismerés egy rakás más adatvédelmi kérdést is felvet.

Új reklámhelyek

Az érintésmentes kézmosó hely a gyártók szerint nem csak azért lehet jó, mert egy koncerthelyszínen vagy fesztiválon több helyen is kezet lehet mosni, és egyszerűbben be lehet tartani az alapvető higiéniai szabályokat, hanem azért is, mert akár plusz bevételt szerezhetnek abból, ha a kézmosókhoz reklámokat helyeznek ki, amit akár addig a majdnem fél percig nézegethet valaki, amíg alaposan megmossa a kezét. De ideális helyszíne lehet promócióknak, vagy maguk a kézmosóhelyeket is felmatricázhatja egy márka, ami több pénzt jelent a koncerthelyszíneknek.

Személyi asszisztens a koncertezéshez

A Realife Tech olyan megoldást fejlesztett, amivel egyszerűen a telefonon keresztül lehet valós időben terelgetni az embereket. Például ha egy bejáratnál sor alakul ki, akkor átirányít egy másikhoz. Azonnal kéznél van a belépőjegy, akár a ruhatárat is készpénzezés nélkül meg lehet oldani, de szól ha sokan vannak a mosdóknál, illetve arra is lehetőség lenne, hogy a söröket vagy a felest a telefonon keresztül, sorbanállás nélkül megrendelje valaki, kifizesse, aztán mikor a pulthoz ér, csak átvegye a korsókat. Persze lehetőség van a az esemény után is üzeneteket kapni, így ha mégis kiderül valakiről a koncerten, hogy fertőzött volt, és közel állt a felhasználóhoz, akkor erről akár értesítést is kaphat. A cég már 65 olyan helyszínnel dolgozik együtt mint az O2 London, a Tottenham Hotspur Stadion vagy a Mercedes-Benz Aréna Berlinben.

Hasonló megoldáson gondolkozik a Grid nevű cég is, ahol az alkalmazás még a karszalagot is kiváltja akár több napos fesztiválok esetén is, ha például ujjlenyomattal tudja azonosítani magát az illető a saját telefonján a belépéskor, illetve hűségpontokat is lehet gyűjteni, hogy a következő eseményekre olcsóbban vehessen jegyet, vagy mondjuk egy pólót. Sőt, itt is van arra lehetőség, hogy cégek ajánlatokat vagy reklámokat küldhessenek a felhasználóknak, ami ha olyan a konstrukció, szintén több bevételt jelenthet a koncerthelyszíneknek, az már más kérdés, hogy a felhasználók ennek mennyire örülnek majd.

Fotó: Lei Ramirez / Unsplash

Gyorstesztek kellenének

A Rebuild The Chain fejében egy olyan megoldás rajzolódott ki, aminek előfeltétele, hogy legyenek olyan gyorstesztek, amik azonnal megbízható eredményt adnak, így egészen biztosan fertőzésmentes lehet egy fesztivál vagy egy koncert. Hogy ez mikor lesz elérhető, arról megoszlanak a vélemények, és az is kérdés, hogy ezek mennyibe kerülnek majd. Mindenesetre ők már a beengedés előtt, akár a kapuktól tesztelnék az embereket, és az események a felületek fertőtlenítésével együtt egészen biztosan fertőzésmentesek lennének.  Hogy a garantáltan fertőzésmentes szektorok kialakítása a koncert alapfeltétele lenne, vagy egy olyan extra költséggel járna, amit aztán mindenki eldönthet, hogy bevállal-e, az a jövő zenéje.

Tesztkoncert Londonban

Július 23-án a London Palladiumban tartottak egy olyan tesztkoncertet, amiben gyakorlatilag teljesen a technikára bízták magukat a szervezők, vagyis nem ők fáradoztak a logisztikával vagy vettek fel embereket, akik figyelmeztették a látogatókat a szabályokra.

Először is eleve csak 30 százalékos kapacitással működtek. Egyébként az a kérdés, hogy változtatnak-e a helyszínek befogadóképességén úgy, hogy vírusvédelmi szempontokat is figyelembe vesznek, az izgalmas kérdés lehet. A koncertre előzetesen kiküldték, hogy kinek mikorra kell érkezni, hogy ne egyszerre teljen meg a helyszín, illetve lehetőség volt előre italokat is rendelni a székekhez, hogy elkerüljék a sorok kialakulását. A termet és az előteret előzetesen ózonosan fertőtlenítették, és ezüst-ion bevonatot kaptak a kilincsek, amik folyamatosan gátolják a kórokozók megtelepedését a felületeken. Működésben nagyjából hasonló, de hazai fejlesztésű, titán-dioxidos higiéniai bevonatot alkalmaztak márciusban a BKV járatain is. A koncertteremben, illetve a közös területeken pedig olyan permetet szórtak az esemény közben, ami egyrészről nem zavaró, és nem is ártalmas, viszont megöli a kórokozókat, azaz a levegőt is folyamatosan tisztítani tudták.

Az esemény biztonságosnak bizonyult, azonban egyértelművé vált, hogy gazdaságilag nem kifizetődő.

Ahhoz újabb tesztek és kísérletek kellenek, hogy a kapacitások növelésével mennyire hatékonyak a fenti módszerek, illetve ha más technológiai fejlesztéseket használnak, akkor meddig lehet emelni a nézők számát, hogy mindenki jól járjon. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a tech cégek és a koncertszervezők nagyon dolgoznak a megoldáson, ahogyan a fesztiválok is minden lehetséges megoldást kipróbálnak.

Világszerte próbálkoznak vírusbiztos fesztiválokkal, az eddigiek többsége jól ment

 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk