Hirdetés

Hogyan kerülhető el a kollégák szexuális zaklatása egy videós megbeszélésen?

A New Yorker kirúgta az állásából Jeffrey Toobint, az egyik legismertebb újságíróját, valamint jogi szakértőjét, mert a férfi egy Zoomon tartott telekonferencia alatt maszturbált, miközben a kamerája és a mikrofonja is bekapcsolva maradt. A férfi beismerte, hogy hibázott, és elnézést kért nem csak azoktól, akik látták, de a családjától is, amiért ilyen hülye volt. Mondjuk ebben a történetben a fő gond nem azzal van, hogy technikai hibát vétett, hanem hogy egyáltalán miért történik ez meg egy megbeszélésen.

Mióta egyre több vállalat tér át az otthoni munkavégzésre és ezzel együtt az otthoni videokonferenciákra, egyre több emberrel fordul elő ha nem is hasonló, de valami olyan, ami akár a karrierjébe is kerülhet, úgyhogy nézzük, hogyan lehet elkerülni, hogy hülyét csináljunk magunkból videókonferencia alatt. Bár a legtöbben már belerázódtak az elmúlt hónapokban, de azért a fenti hírből jól látszik, hogy komoly szakemberek is belefuthatnak végzetes hibába.

Menjünk elébe a problémának

Az első, és valószínűleg leghatékonyabb megoldás, ha senki nem kezd el maszturbálni egy videókonferencia alatt, ennél jobban talán semmivel nem lehet megelőzni a bajt. Ahogyan érdemes rendesen felöltözni is. Persze az otthoni munkában az a legjobb, hogy nem kell kiöltözni, mégis érdemes elfogadni azt a tényt, hogy úgy a legegyszerűbb megelőzni azt, hogy az egész munkahely lássa a fedetlen testrészt, ha elfedjük. A divat és a ruhagyártók viszonylag hamar felfedezték a problémakört és sikeres megoldásokat hoztak létre annak kiküszöbölésére, hogy az emberek ne tárják a világ elé a nemi szerveit, és megszülettek a nadrágok, szoknyák, felsők. Vagyis érdemes felvenni egy nadrágot, még ha csak pizsamanadrágról vagy melegítőről is van szó, mert az is jobb, mint a meztelen valóság. Ezek a nadrágok egyfajta pajzsként elég biztos védelmet jelentenek, egészen addig, amíg le nem veszi őket a felhasználó. A levételt érdemes munkaidőn kívüli órákra korlátozni, vagy legalábbis akkorra, mikor éppen nincs videókonferencia, esetleg olyan helyiségekben megjelenni ruha nélkül, ahol nincs kamera. Aki biztosra akar menni, az használhat alsóneműt is, így már két réteg választja majd el a villantástól.

Az irodai dolgozók majdnem mindegyike utálja, hogy nem öltözhet kedve szerint

Figyeljünk a háttérre

Sokan elfeledkeznek róla, pedig szintén kínos lehet, ha nem figyelünk arra, hogy mi van a háttérben, vagy hogy mi van a kezünk ügyében. Nem kell itt azonnal rosszra gondolni, már az sem vet olyan jó fényt egy dolgozóra, ha mögötte hatalmas a kupi, vagy ha délelőtt 10-kor már három üres sörösdoboz van a keze ügyében. Az egyik legjobb megoldás, ha mindenki teszteli jó előre, hogy mit lát a kamera. Erre két biztos módszer van, jó három, ha beleszámoljuk azt a lehetőséget is, hogy fel kell számolni a kuplerájt az ember háta mögött, vagy nem kell munkaidőben inni.

  • Az egyik lehetőség az, ha a számítógépén mindenki megkeresi a kamerát, és elindítja. Ekkor még nem küldi a felvételeket sehova, így lehet korrigálni a hibákat. Ha utána nem mozdítjuk el a gépet, akkor a videokonferencián is nyugodtak lehetünk a háttér miatt.
  • A másik lehetőség az, hogy mielőtt csatlakozna valaki a Zoom konferenciához, rámegy a tesztelési lehetőségekre, ahol nem csak azt lehet kipróbálni, hogyan működik a mikrofon és a fülhallgató, de azt is, hogy mit vesz a kamera. Érdemes egyébként ezt a módszert alkalmazni, és minden konferencia előtt tesztelni.

Vészmegoldásként lehet alkalmazni azt a funkciót, ami a hátteret módosítja, igazán lelkes munkatársaknak érdemes a cég logóját betenni háttérnek, hogy lássák az elköteleződést, és kivívják a többi munkatárs ellenszenvét. Ez az esetek többségében sikeresen takarja el az igazi hátteret, azért csak a többségében, mert a technika valahol mindig kifürkészhetetlen, vagyis könnyen lehet, hogy eltűnik egy másodpercre, ami pont elég arra, hogy lelepleződjön az igazi háttér.

Képernyőmegosztás

Sokan elfelejtik, pedig határozottan kellemetlen lehet, mikor arra kerül a sor, hogy meg kell osztani a képernyőt, mondjuk, hogy mindenki lássa a prezentációt, amin dolgoztunk. Itt érdemes felkészülni mindenre, arra is, hogy lesz egy kolléga, aki feltesz valamilyen keresztkérdést. Célszerű leszedni azt a háttérképet, ami sértő lehet a kollégákra vagy a főnökségre nézve, vagy éppen meglehetősen zavarba ejtő. A prezentációhoz vagy bármihez készült fotókat, videókat, kimutatásokat, fájlokat még a bemutató előtt rendezze mindenki egy mappába, így el lehet kerülni, hogy a képeim mappa egész tartalmát a kis indexképekkel megosszuk a kollégákkal, esetleg a letöltések között kelljen keresgetni.  Nem csak kínos fotók okozhatnak gondot, de került már így elő frissen írt önéletrajz és motivációs levél is, vagy más olyan dolog, ami nem tartozik a munkatársakra.

Fotó: Alizee Baudez / Unsplash

Nagyon egyszerű kikapcsolni a mikrofont és a kamerát

Akár Zoom, akár Microsoft Teams videóhívásban vesz részt, a kamerát és a mikrofont is külön kis ikon jelzi, amit bármikor ki lehet kapcsolni anélkül, hogy az a hívás elhagyását jelentené. A mikrofont egyébként is érdemes kikapcsolva tartani, így elkerülhető, hogy a gépelés hangja, esetleges visszhang, a rádió zaja vagy a kutyaugatás zavarja a többi résztvevőt, arról nem is beszélve, mennyire kínos az, ha a telefonbeszélgetést is végighallgatja az egész cég, mert mégsem lett elnémítva a mikrofon. A legjobb, ha a mikrofon az egész megbeszélés alatt némítva van és csak akkor kapcsoljuk be, ha mondanivalónk van. A kamerát is egyszerűen ki lehet kapcsolni, de

ezek nem járnak együtt, vagyis ha a kamerát kikapcsoljuk, attól még a mikrofon bekapcsolva marad, és fordítva.

Ha elhagyja valaki a meetinget azt a könnyen észre lehet venni, de ha sürgősen olyasmit csinálna bárki, mint Jeffrey Toobin, mégis ez a legjobb megoldás. Bármikor vissza lehet csatlakozni, és az internetszolgáltatóra fogni. Akkor is érdemesebb ezt tenni, ha egyáltalán nem érdekes a konferencia, mert ha a munkatársak huzamosabb ideje üvöltik, hogy vegye le a némítást a mikrofonról a kolléga, és ez nem történik, valamint chaten sem reagál, akkor mindenkinek egyértelművé válik, hogy a kolléga nincs a gép előtt. Persze ezt is ki lehet magyarázni, csak valamennyivel rosszabb helyzetből indul a munkavállaló.

Ne bízzuk el magunkat

Hiába biztos valaki abban, hogy csak a felsőteste látszik majd a videóhíváson, bármikor történhet valami. Ha a különálló webkamera leesik, azon maximum csak mosolyognak a többiek, esetleg a szemüket forgatják, ha mindez azzal jár, hogy kiderül, hogy az illetőn nincs nadrág, az sokkal kínosabb. Hasonló a helyzet akkor is, ha éppen csengetnek, vagy a macska fennakad a függönyön, és ösztönösen a megmentésére kell sietni.

Amúgy is, jönnek a hidegebb napok, sem a Földnek sem a rezsiköltségnek nem tesz jót, ha olyan meleg van a lakásban, hogy félmeztelenül kell ülni otthon.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk