Hirdetés

Hogyan kerülhető el a kollégák szexuális zaklatása egy videós megbeszélésen?

A New Yorker kirúgta az állásából Jeffrey Toobint, az egyik legismertebb újságíróját, valamint jogi szakértőjét, mert a férfi egy Zoomon tartott telekonferencia alatt maszturbált, miközben a kamerája és a mikrofonja is bekapcsolva maradt. A férfi beismerte, hogy hibázott, és elnézést kért nem csak azoktól, akik látták, de a családjától is, amiért ilyen hülye volt. Mondjuk ebben a történetben a fő gond nem azzal van, hogy technikai hibát vétett, hanem hogy egyáltalán miért történik ez meg egy megbeszélésen.

Mióta egyre több vállalat tér át az otthoni munkavégzésre és ezzel együtt az otthoni videokonferenciákra, egyre több emberrel fordul elő ha nem is hasonló, de valami olyan, ami akár a karrierjébe is kerülhet, úgyhogy nézzük, hogyan lehet elkerülni, hogy hülyét csináljunk magunkból videókonferencia alatt. Bár a legtöbben már belerázódtak az elmúlt hónapokban, de azért a fenti hírből jól látszik, hogy komoly szakemberek is belefuthatnak végzetes hibába.

Menjünk elébe a problémának

Az első, és valószínűleg leghatékonyabb megoldás, ha senki nem kezd el maszturbálni egy videókonferencia alatt, ennél jobban talán semmivel nem lehet megelőzni a bajt. Ahogyan érdemes rendesen felöltözni is. Persze az otthoni munkában az a legjobb, hogy nem kell kiöltözni, mégis érdemes elfogadni azt a tényt, hogy úgy a legegyszerűbb megelőzni azt, hogy az egész munkahely lássa a fedetlen testrészt, ha elfedjük. A divat és a ruhagyártók viszonylag hamar felfedezték a problémakört és sikeres megoldásokat hoztak létre annak kiküszöbölésére, hogy az emberek ne tárják a világ elé a nemi szerveit, és megszülettek a nadrágok, szoknyák, felsők. Vagyis érdemes felvenni egy nadrágot, még ha csak pizsamanadrágról vagy melegítőről is van szó, mert az is jobb, mint a meztelen valóság. Ezek a nadrágok egyfajta pajzsként elég biztos védelmet jelentenek, egészen addig, amíg le nem veszi őket a felhasználó. A levételt érdemes munkaidőn kívüli órákra korlátozni, vagy legalábbis akkorra, mikor éppen nincs videókonferencia, esetleg olyan helyiségekben megjelenni ruha nélkül, ahol nincs kamera. Aki biztosra akar menni, az használhat alsóneműt is, így már két réteg választja majd el a villantástól.

Az irodai dolgozók majdnem mindegyike utálja, hogy nem öltözhet kedve szerint

Figyeljünk a háttérre

Sokan elfeledkeznek róla, pedig szintén kínos lehet, ha nem figyelünk arra, hogy mi van a háttérben, vagy hogy mi van a kezünk ügyében. Nem kell itt azonnal rosszra gondolni, már az sem vet olyan jó fényt egy dolgozóra, ha mögötte hatalmas a kupi, vagy ha délelőtt 10-kor már három üres sörösdoboz van a keze ügyében. Az egyik legjobb megoldás, ha mindenki teszteli jó előre, hogy mit lát a kamera. Erre két biztos módszer van, jó három, ha beleszámoljuk azt a lehetőséget is, hogy fel kell számolni a kuplerájt az ember háta mögött, vagy nem kell munkaidőben inni.

  • Az egyik lehetőség az, ha a számítógépén mindenki megkeresi a kamerát, és elindítja. Ekkor még nem küldi a felvételeket sehova, így lehet korrigálni a hibákat. Ha utána nem mozdítjuk el a gépet, akkor a videokonferencián is nyugodtak lehetünk a háttér miatt.
  • A másik lehetőség az, hogy mielőtt csatlakozna valaki a Zoom konferenciához, rámegy a tesztelési lehetőségekre, ahol nem csak azt lehet kipróbálni, hogyan működik a mikrofon és a fülhallgató, de azt is, hogy mit vesz a kamera. Érdemes egyébként ezt a módszert alkalmazni, és minden konferencia előtt tesztelni.

Vészmegoldásként lehet alkalmazni azt a funkciót, ami a hátteret módosítja, igazán lelkes munkatársaknak érdemes a cég logóját betenni háttérnek, hogy lássák az elköteleződést, és kivívják a többi munkatárs ellenszenvét. Ez az esetek többségében sikeresen takarja el az igazi hátteret, azért csak a többségében, mert a technika valahol mindig kifürkészhetetlen, vagyis könnyen lehet, hogy eltűnik egy másodpercre, ami pont elég arra, hogy lelepleződjön az igazi háttér.

Képernyőmegosztás

Sokan elfelejtik, pedig határozottan kellemetlen lehet, mikor arra kerül a sor, hogy meg kell osztani a képernyőt, mondjuk, hogy mindenki lássa a prezentációt, amin dolgoztunk. Itt érdemes felkészülni mindenre, arra is, hogy lesz egy kolléga, aki feltesz valamilyen keresztkérdést. Célszerű leszedni azt a háttérképet, ami sértő lehet a kollégákra vagy a főnökségre nézve, vagy éppen meglehetősen zavarba ejtő. A prezentációhoz vagy bármihez készült fotókat, videókat, kimutatásokat, fájlokat még a bemutató előtt rendezze mindenki egy mappába, így el lehet kerülni, hogy a képeim mappa egész tartalmát a kis indexképekkel megosszuk a kollégákkal, esetleg a letöltések között kelljen keresgetni.  Nem csak kínos fotók okozhatnak gondot, de került már így elő frissen írt önéletrajz és motivációs levél is, vagy más olyan dolog, ami nem tartozik a munkatársakra.

Fotó: Alizee Baudez / Unsplash

Nagyon egyszerű kikapcsolni a mikrofont és a kamerát

Akár Zoom, akár Microsoft Teams videóhívásban vesz részt, a kamerát és a mikrofont is külön kis ikon jelzi, amit bármikor ki lehet kapcsolni anélkül, hogy az a hívás elhagyását jelentené. A mikrofont egyébként is érdemes kikapcsolva tartani, így elkerülhető, hogy a gépelés hangja, esetleges visszhang, a rádió zaja vagy a kutyaugatás zavarja a többi résztvevőt, arról nem is beszélve, mennyire kínos az, ha a telefonbeszélgetést is végighallgatja az egész cég, mert mégsem lett elnémítva a mikrofon. A legjobb, ha a mikrofon az egész megbeszélés alatt némítva van és csak akkor kapcsoljuk be, ha mondanivalónk van. A kamerát is egyszerűen ki lehet kapcsolni, de

ezek nem járnak együtt, vagyis ha a kamerát kikapcsoljuk, attól még a mikrofon bekapcsolva marad, és fordítva.

Ha elhagyja valaki a meetinget azt a könnyen észre lehet venni, de ha sürgősen olyasmit csinálna bárki, mint Jeffrey Toobin, mégis ez a legjobb megoldás. Bármikor vissza lehet csatlakozni, és az internetszolgáltatóra fogni. Akkor is érdemesebb ezt tenni, ha egyáltalán nem érdekes a konferencia, mert ha a munkatársak huzamosabb ideje üvöltik, hogy vegye le a némítást a mikrofonról a kolléga, és ez nem történik, valamint chaten sem reagál, akkor mindenkinek egyértelművé válik, hogy a kolléga nincs a gép előtt. Persze ezt is ki lehet magyarázni, csak valamennyivel rosszabb helyzetből indul a munkavállaló.

Ne bízzuk el magunkat

Hiába biztos valaki abban, hogy csak a felsőteste látszik majd a videóhíváson, bármikor történhet valami. Ha a különálló webkamera leesik, azon maximum csak mosolyognak a többiek, esetleg a szemüket forgatják, ha mindez azzal jár, hogy kiderül, hogy az illetőn nincs nadrág, az sokkal kínosabb. Hasonló a helyzet akkor is, ha éppen csengetnek, vagy a macska fennakad a függönyön, és ösztönösen a megmentésére kell sietni.

Amúgy is, jönnek a hidegebb napok, sem a Földnek sem a rezsiköltségnek nem tesz jót, ha olyan meleg van a lakásban, hogy félmeztelenül kell ülni otthon.

KOMMENT

Gyönyörű eget tettünk a kutya fölé – Még nem csúcs, de jó úton halad a Xiaomi a MI 10T Pro telefonnal

Nem biztos, hogy mindennek van értelme ebben a telefonban, de kétségkívül szórakoztató.

Mesterséges intelligenciával keresik az új sztárokat a kiadók

A Warnernél már adatelemzők és mesterséges intelligencia segít eldönteni, melyik zenész lesz sikeres, és melyik nem.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
706FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Gyönyörű eget tettünk a kutya fölé – Még nem csúcs, de jó úton halad a Xiaomi a MI 10T Pro telefonnal

Nem biztos, hogy mindennek van értelme ebben a telefonban, de kétségkívül szórakoztató.

OnePlus 8T: az apró részletek teszik izgalmassá

Semmi világmegváltót nem ígér, mégis izgalmas a OnePlus telefonja.

Egyszerre telefon, tablet és kicsit notebook is – Teszteltük a Samsung legfrissebb összehajtható telefonját

Ennyi pénzt egy telefonért?! És ha azt mondjuk, hogy egy csúcstelefon, egy menő tablet és egy munkára tökéletes eszköz kerül ennyibe?

Nagyon furcsán kell irányítani a Huawei hangzásban is erős fülhallgatóját

Leteszteltük a Huawei Freebuds Pro-t, ami zajszűrésben nagy, egy májkrémes kenyér viszont rávilágít az Achilles-sarkára.

70 ezer forintos babszemet raktam a fülembe, de nem bántam meg

Jól el lehet szórakozni a Samsung Galaxy Buds Live fülhallgatójával, és nem csak azért, mert remek rajta a zene.
Audiópartnerünk

Gyönyörű eget tettünk a kutya fölé – Még nem csúcs, de jó úton halad a Xiaomi a MI 10T Pro telefonnal

Nem biztos, hogy mindennek van értelme ebben a telefonban, de kétségkívül szórakoztató.

Wanted Podcast #21 // Isten keze – Szily Lászlóval Maradonáról

Itt még csak az argentin zseni, minden idők egyik legnagyobb labdarúgójának hatvanadik születésnapja alkalmából ültek le beszélgetni.

“Az egész egy mentális vulkánkitörés.” – Dalról dalra a GranCanada új nagylemeze

Fénytörés címmel jelent meg a GranCanada új lemeze. Ahogy ők mondják, hét dal elvágyódásról, kiszakadásról.

Veretes hard rock – P. Box-koncertalbum jön ki LP-n, itt egy dal róla

Most először jelenik meg koncertalbum a korai korszakból.

Tomboló gyerekek az YZZO új klipjében

Mindössze egyetlen dal jelent meg korábban az Yzzo-tól, de most itt a második, klippel együtt.