Hirdetés

Hogyan hatott a járvány a zenerajongókra?

Arról mi is sokat cikkeztünk, hogyan hatott a pandémia az élő zenei szektorra, de egy szóval is össze tudjuk foglalni: katasztrofálisan. Az Event Genius viszont arra volt kíváncsi, hogyan hatott a koncertre járó emberekre, mennyire változtak meg a preferenciáik, mitől érzik magukat biztonságban. A világszerte 12 ezer fiatal részvételével zajló kutatás azért is fontos, mert így a rendezvényszervezők is megérthetik a koncertre járók preferenciáit, és úgy tud újranyitni a szektor, hogy az mindenkinek a lehető legjobb legyen.

A 12 ezer, rendszeresen koncertre járó fiatal Európa, az Egyesült Államok, és Anglia lakosai közül került ki, a kutatás ugyanazokat a kérdéseket tette fel, de külön kezelte a három régió válaszait, hogy még pontosabban tudjanak dolgozni az adatokkal a rendezvényszervezők. Ebben a cikkben mi most kifejezetten az európai részre fókuszálunk, amire 2337 fiatal válaszolt.

Az európaiak nagyon várják a szezont, utaznak is érte

A válaszokból az derült ki, hogy az európai rendezvényrajongók 75 százaléka idén már foglalt jegyet egy külföldi eseményre, tervezi hogy hamarosan jegyet vásárol, vagy éppen arra gyűjt. Amitől félnek, hogy a külföldi utazás akár egy koncertre, akár fesztiválra túl költséges lehet, ha közben lemondják az eseményt. Mindössze 20 százalék mondta azt, hogy nem érzi biztonságosnak, hogy külföldi zenei eseményre utazzon, de ennek a csoportnak közel a fele (43 százaléka) úgy véli, hogy ez a véleménye 2022 második felére már változhat.

62 százalék mondta azt, hogy jegyet vásárolt a saját országában valamilyen zenés eseményre, 32 százaléknak legalább három eseményre megvan már a jegye, a legnépszerűbb rendezvénytípus pedig a több napos szabadtéri fesztivál.

A maszkviselés nem ad biztonságérzetet

A megkérdezettek 55 százaléka vett részt 2021-ben is koncerten vagy fesztiválon ha az országa szabályai ezt lehetővé tették. Ezeken az eseményeken olyan intézkedésekkel találkoztak, mint

 • a védettséget igazoló dokumentum (77 százalék számolt be erről),
 • mobilon elérhető jegyek (75 százalék),
 • készpénzmentes fizetés (55 százalék),
 • kötelező maszkviselet (33 százalék),
 • távolságtartás sorban állás közben (20 százalék),
 • időalapú jegyek (13 százalék).

Mikor arról kérdezték őket, hogy mely intézkedések növelték a biztonságérzetüket, az első helyen a védettséget igazoló dokumentum állt, második lett a készpénzmentes fizetési rendszer, harmadik a mobiljegy, és csak a negyedik helyre sorolták a maszkviselést.

Mitől tartanak?

Az elmúlt két év folyamatos bizonytalansága nem múlt el nyom nélkül. A kutatás egyik kérdése arra vonatkozott, hogy mi akadályozza meg őket abban, hogy a saját országukban meghirdetett koncertre jegyet vegyenek.

 • 52 százalék mondta azt, hogy fél, hogy lemondják az eseményt, ezért nem vesz egyelőre jegyet.
 • 34 százalék tervezi, hogy vesz jegyet koncertekre, de még nem tette meg.
 • 21 százalék menne, de nincs ennyi pénze. Ők azok, akik mennének, vennének is elővételben jegyet, de egyelőre nem tudják kifizetni. A tanulmány készítői szerint fontos lenne, hogy a szervezők erre találjanak olyan megoldást, ami minden félnek kedvező. Például egy olyan opció, hogy barátokkal együtt a jegyért, egy alkalmazás pedig segítsen a későbbi közös elszámolásban.
 • 14 százalék mondta azt, hogy nincs olyan esemény, ami érdekelné.
 • 9 százalék lemaradt a jegyekről, mert elkelt az összes.
 • 7 százalék fél attól, hogy a koncert előtt megbetegszik.

Azok többsége, aki nem érzi biztonságban magát a COVID miatt egyelőre egy eseményen, azt mondja, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy 2022 második felében, szabadtéri eseményeken vegyen részt, ha a vírushelyzet változatlan marad.

Egyértelműbb szabályokra és részletfizetésre lenne szükség

Mikor felmerült az a kérdés, hogyan állnak a jegyvásárlással olyan eseményekkel kapcsolatban, ami három hónapnál messzebb van, és mi az ezzel kapcsolatos félelmük, nagyon sokan hozták fel, hogy nem egyértelműek a szabályozások a lemondásokkal kapcsolatban.

Azt szeretnék, hogy a szervezők sokkal egyértelműbben elmondanák, mi történik ha az eseményt törlik, vagy néhány nagyobb név lemondja a koncertet egy fesztiválon. 

De a kutatásból az is kiderült, hogy sokan örülnének, ha nem egyben, hanem részletekben fizethetnének a jegyért az eseményre. 67 százalékuk jóval előre szeretné tudni, milyen intézkedések lesznek a koncert napján érvényben, hogy ennek fényében tudjanak dönteni a jegyvásárlásról. 70 százalék pedig még mindig a szabadtéri helyeket preferálja jobban.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk