Hirdetés
Hirdetés

Hogyan hat a háború a magyar élőzenei szektorra?

A koncertipar az elmúlt két év pandémiás helyzet után kezdett magához térni. Ha teljes talpra állasról, és megerősödésről még nagyon korai lett volna beszélni, hiszen az elmúlt időszak veszteségeinek helyreállítása, a szakemberhiány és a többi probléma nem is oldható meg pár hónap alatt, mégis úgy tűnt, hogy a legnehezebb időszakon túljutott a szakma. Viszont az orosz-ukrán háború most úgy tűnik újabb nehézségek elé állítja ha nem is egész Európát, de az háború sújtotta országok szomszédságában álló piacokat egészen biztosan, így Magyarországot is.

A legnagyobb félelem az, hogy egészen egyszerűen nem szívesen jönnek majd ebbe a régióba nagyobb produkciók, mert nem érzik biztonságosnak a kialakult helyzetet, vagy a gazdasági hatások miatt egészen egyszerűen nem éri majd meg. Ez szakértők szerint jelentheti azt, hogy a már meglévő koncertek között is lesznek lemondások, de inkább hosszabb távú következményei lehetnek, vagyis a következő nemzetközi turnék tervezésekor maradhatnak ki a környező országok.

A háborús konfliktus kezdete óta az látszik, hogy egyrészt Oroszországgal egyre több nagy koncertszervező cég szakítja meg a kapcsolatot, és több zenekar is jelezte már, hogy lemondja a már bejelentett fellépéseit. Miközben orosz szervezők attól tartanak, hogy ez egy olyan tendencia lesz, ami a következő időszakban így is marad, vagyis az orosz piac még sokáig nem lesz vonzó nemzetközi produkciók számára. De szervezők attól is tartanak, hogy az egész régió érintett lehet, ezért megkérdeztük a Live Nationt és a Szigetet, mennyire valósak a Magyarországra is vonatkozó félelmek.

Magyarországon összetett a probléma, és nem is feltétlenül a háború okozza a gondot

A már meghirdetett turnék közül a háború miatt nem mondtak le eddig itthon egyet sem. Márkus Éva, a Live Nation marketing és PR-vezetője a Lángoló megkeresésére elmondta, hogy most is dolgoznak újabb turnékon kelet európai helyszínekkel, Budapesttel is, amelyeket várhatóan 1-2 héten belül bejelentenek.

Ettől még biztos, hogy lesz olyan művész, főleg év végi vagy 2023-as turnétervekkel, aki inkább egy kicsit most kivár még, vagy esetleg úgy kérnek be szabad dátumokat, hogy ez a térség a turné vége felé, időben minél később legyen

– az viszont már most látszódik, hogy egy esetleg hosszan elhúzódó háború valóban nagyobb gondot jelenthet az ezzel járó infláció, árfolyamingadozás és az energiaárak emelkedése miatt. Ráadásul a haza piacnak eddig is komoly hátrányt okozott a 27 százalékos Áfa. Ezzel már évek óta küzd a szektor, és bár egyértelműen látszik, hogy a problémát oldaltól függetlenül, minden politikai párt ismeri, mikor a választási terveikről kérdeztük a legnagyobb szereplőket, akkor is jól kirajzolódott, hogy nem várható gyors megoldás, addig pedig a helyzet egyre rosszabb lesz.

Könnyűzenei terveikről kérdeztük a pártokat – A miniszteri biztos, az Egységben Magyarországért és a Mi Hazánk Mozgalom válaszolt

Ha még erre még rájön egy komoly költségnövekedés, pláne, ha ez főként Kelet-Európára lesz jellemző, akkor biztos, hogy a jövőbeni koncertek száma valamennyire vissza fog esni.

Olyan szinten elszabadult inflációra azért nem számítunk, ami miatt már meghirdetett koncertet kellene törölni. Bár sajnos az már most is előfordulhat, hogy egy eredetileg 2019-ben bejelentett koncert mire idén nyáron megrendezésre kerül, még teltház mellett is valamennyi veszteséget termel majd, de ennek kevés köze van a háborúhoz, sokkal inkább a járvány költségfelhajtó hatása a 3 évnyi inflációval kiegészülve

– mondja Márkus Éva.

Ugyanezt látja Kádár Tamás is a Sziget Kft. vezetője, azaz hogy a legfőbb probléma már  háború előtt is megvolt. A legnagyobb gond a magas áfa, amire még rájön az árfolyamingadozás, emellett a benzin ára jelenti a legkisebb problémát a képletben. Nem feltétlen az elmúlt napok sosem látott mértékű forint ingadozása okoz nehézséget, hanem ha öt éves tendenciát nézünk, akkor is látszik, hogy mennyire nagy a romlás.

Amikor a bevétel forintban, a kiadás pedig euróban vagy dollárban történik, ilyen árfolyam mellett nem lehet kitermelni a nagy nevek fellépéseinek díját

– mondja Kádár, vagyis a képlet egyszerű: ha gyengül a forint, a jegyekből származó bevétel nem fedezi a fellépőket, miközben a magas áfa miatt a környező országok már eleve jobb ajánlatokat tudnak tenni a nagy neveknek. Mikor még erre rájön az is, hogy a forint aránytalanul jobban romlik, mint más országok valutái, akkor látható, hogy még nagyobb hátrányba kerül az iparág.

Pedig egy pezsgő, színes kulturális élet, minden szereplőnek jó, a hallgatóktól a zenészeken át a stadionüzemeltetőkig, de fontos lenne ehhez olyan környezetet teremteni, ami ezt elősegíti

– mondja a Sziget Kft vezetője. Náluk egyelőre senki nem mondta le a háború miatt a koncerteket, nem is tudni, hogy bármelyik fellépőnek kétségei lennének emiatt, sőt már 2023-ra is kötik le a produkciókat, és ott sem merült fel ilyen gondolat. Ezzel együtt ráadásul sokan keresnek pótdátumokat a térségben azok közül, akiknek Ukrajnában vagy Oroszországban voltak lekötött fellépései.

Közben a Music Hungary Szövetség bejelentette, hogy létrehoznak egy olyan gyűjtőoldalt, melyeken olyan eseményeket lehet megtalálni, amelynek szervezői a bevételeit segítő célra ajánlották fel. Kádár Tamás, aki a szövetség társelnöke is, beszélt arról, is, hogy milyen fontos szerepe van most a szakmának, hogy segítsenek. Együttműködnek a Music Saves Ukraine kampánnyal, az ukrán VAMP kezdeményezésével, ami az Ukrajnában maradt zenészeket, zeneipari szakembereket és civileket segítő kezdeményezés, illetve a Migration Aiddel, akik a menekülteknek nyújtanak segítséget, hiszen jelenleg nem csak arról van szó, hogy leállhatnak turnék, hanem az emberek élete van közvetlenül veszélyben.

Décsy Eszter, a NOW Books & Music alapítója arról beszélt az IQ magazinnak, hogy a magyar zenei életet sokkolta az orosz kormány támadása és kiállnak Ukrajna mellett, de nem szabad az orosz zenészeket pusztán a nemzetiségük miatt szankcionálni vagy összemosni a támadást elrendelő személlyel, mert ez nem oldja meg a konfliktust.
Törölve:

Nagyon remélem, hogy a lehető leghamarabb békés véget ér. Addig is nyitva állunk mindenki előtt, akinek Magyarországon menedékre van szüksége.

Romániában csökkentek a jegyeladások

Dragos Chiscoci, aki a bukaresti székhelyű Emagic szervezője, a már előbb említett cikkben arról számolt be, hogy az országban már most jól látszik, hogy 30 százalékkal visszaestek a bizonytalan helyzet miatt a jegyeladások. Hogy sokan úgy gondolják, hogy a háború elhúzódhat, azt az is bizonyítja, hogy a nyári eseményekre is 10 százalékkal esett a jegyvásárlási kedv.

A piaci kiszámíthatóság hiánya ismétlődő halasztásokhoz vagy törlésekhez vezetett – ami viszont komoly bizalomhiányhoz vezetett a jegyvásárlók körében –, és az élő szektornak nem volt állami pénzügyi támogatása

– vázolta a romániai helyzetet azzal kiegészítve, hogy mikor arra számítottak, hogy a korlátozásokat feloldják, az ukrajnai katonai támadás hírére ébredtek, és azóta attól is tartanak, hogy újra át kell ütemezni a koncerteket, ami azt jelentené, hogy a könnyűzenei szektor a harmadik teljesen bénító év elé nézne.

Lengyelország az elárvult koncerteket is befogadná

Kinga Chodkowska, a varsói Follow the Step munkatársa arról beszélt, hogy nem csak a helyeknek és a szervezőknek, de a zenekaroknak sem jó, ha kiesnek a dátumok, ezért szeretnék őket is segíteni azzal, hogy megpróbálnak fellépéseket szervezni az elmaradt ukrán vagy orosz dátumok helyett Lengyelországban. Illetve dolgoznak adománygyűjtésen is, hogy a bajba jutottakat segítsék egy gigantikus koncert bevételeivel.

Ami az itteni zeneipart illeti, nem könnyű a helyzet, hiszen most kezdtünk kilábalni a járványból. Egyelőre a legtöbb műsorunkkal haladunk. Voltak, amik kimaradtak, de az a Coviddal kapcsolatos problémák miatt volt

– mondta Chodkowska.

Egy darabig nem lesznek sztárfellépők a gazdag oroszok bulijaiban

Az orosz piac bár nagy, a nemzetközi turnék szempontjából nem volt kiemelkedően nagy. Nyilvánvalóan fontos, de nem lehetett látni, hogy nagy produkciók heteket töltöttek volna el azzal, hogy Oroszországon belül is turnézzanak. Viszont volt egy olyan szegmens, ami nagyon sok nagy előadónak jó kereseti lehetőséget jelentett, ezek pedig a privát bulik.

Éveken keresztül George Michaeltől elkezdve Amy Winehouse-on át rengeteg nagy név lépett fel gazdag oroszok privát bulijain vagy céges eseményeken, és ezeken kifejezetten jól kerestek. Ez most kezdett volna visszaépülni a Covid után. Hogy ezekkel mi lesz, azt egyelőre nehéz megjósolni, de nyilván a mostani helyzetben még a nagy pénz sem feltétlenül csalogató a nagy nevek számára azzal szemben, hogy mit is jelentene a további karrierjükre nézve, ha kiderülne, hogy egy ilyen fellépést vállaltak el Oroszországban.

Aki a zenét szereti, elítéli a háborút – Ukrajna és Oroszország koncertipara is teljesen összeomlik

Az orosz tulajdonossal rendelkező koncerthelyszínek is veszélyben

Hogy a helyzet mennyire összetett, és hogy egészen pontosan meddig elérnek a szankciók hatásai, azt jól bizonyítják azok a hírek is, amelyek szerint európai, angol, de akár amerikai stadionok jövőjét is befolyásolhatja a háborús helyzet. Több aréna tulajdonosa olyan orosz személy, akit vagy a tulajdonában álló cégek egy részét érinthetik a szankciók.

Például Finnország legnagyobb arénája, a Hartwall aréna Gennady Nikolajevics Timsenko Oroszország hatodik leggazdagabb embere, Putyin jóbarátja és Boris Rotenberg tulajdonában áll, mindketten felkerültek az angolok szankciós listára, vagyis az Egyesült Királyságból érkező zenekarok nem léphetnek fel ezen a helyszínen.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,441KedvelőTetszik
2,928KövetőKövetés
1,120FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk