Hirdetés

Hogy lehet egy színházban otthonról dolgozni?

Van néhány olyan helyen, ahol az otthoni vagy esetleg a hibrid munkavégzés egészen egyszerűen nem tud működni. A pincér nem tudja otthonról kivinni az asztalodhoz a megrendelt ételt, a szerelő egyelőre még nem tudja otthonról megnézni, mi baja lehet a csapnak, vagy a buszsofőr sem tud egyelőre otthon ülve elvinni a  város másik pontjára. Sokan azt hihetnék, hogy a színházi munka is ilyen, de kiderült, hogy a Dumaszínház gond nélkül állt át a hibrid munkavégzésre.

A digitalizáció beépült a Dumaszínház mindennapjaiba, a kihívásokkal és a lehetőségekkel együtt, átalakította a munkamódszereket

– mondja Litkai Gergely Karinthy-gyűrűs humorista, a Dumaszínház produkciós vezetője, aki szerint a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozások miatt az olyan, mindaddig a személyes jelenlét nélkül működésképtelennek hitt területeken is felértékelődött az online megoldások szerepe, mint az alkotó- és előadó-művészet.

„A közönséggel való kapcsolattartás az ügyfélszolgálati és a klasszikus színházi értelemben is elnehezült. Több tízezer jegyet kellett áttenni, a nézőket értesíteni erről. Ezt tetézte még a home office, hogy kollégáinknak ezeket a problémákat nagyrészt otthonról kellett megoldaniuk. Mivel már a járvány előtt megvolt az informatikai alap infrastruktúránk s, így ez gyorsan ment. A műsorokra az ötletelés is így zajlott, készítettünk is műsort online videochat felhasználásával. Ezt követően pedig először a Youtube-on, majd az Interticket online streaming platformján, végül pedig a sajátunkon is elindult az online szórakoztatás” – összegzi a korlátozások első időszakában tapasztalt kihívásokat a humorista megjegyezve, hogy a kezdeti nehézségek leküzdése után ma már csak az okoz némi fejtörést, hogy

olykor nem tudják, az online meetengen ülő kolléga elbambult-e vagy valóban lefagyott a rendszer.

A Dumaszínházban Covid után is megmarad a hibrid munkavégzés, hiszen ez nagy mértékben támogatja az üzletfolytonosságot, segít megoldani a helyettesítéseket alacsony munkavállalói létszám mellett is.

A Dumaszínház fő online munkafelülete a Teams: a humorista, produkciós vezető szerint a meetingek 90 százalékát már ezen a platformon bonyolítják. De használatának gyakorlatilag csak a fantázia szab határt, hiszen a felület bevált ötleteléshez, fellépés közvetítéséhez, tévéfelvételhez, vagy esti italozáshoz is.
A humorista kitért a társadalom és technológia viszonyára, valamint arra is, mire számít a következő öt-tíz évben. „Az erőforrások szűkössége és az infláció egyre inkább a sharing economy irányába fogja terelni a világot, mivel egyre kevesebben engedhetik majd meg maguknak olyan eszközök tulajdonlását, amihez a boldogság reményét fűzik. Az okos elektromos hálózatok elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy a dekarbonizáció megtörténjék. Az okos házakat eddig a kényelem vezérelte, de az energiaválság miatt meglátásom szerint egyre inkább fontos energiamegtakarítási eszköz lesz” – vélekedik a Litkai Gergely.

Nagyon fontos, hogy a hosszú, nehéz Teams-meetingeket feldobjuk, amire kitűnő eszköz a háttér megválasztása. Intellektuális hátteret kölcsönöz a könyvespolc, keményebb tárgyaláson a Pulp Fiction-hátteret érdemes használni. A Top Gun-os háttérrel, anya napszemüvegében pedig azonnal Tom Cruise-zá válhatunk.

– mondta a humorista a Microsoft Envision Forumon.

Advertisement
spot_img

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,440KedvelőTetszik
2,933KövetőKövetés
1,130FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk