Hirdetés

Hey, June! fesztivál a Müpában – Két év után ismét testközelből

Június első péntekén a Mayberian Sanskülotts koncertjével ismét megkezdődödött a Müpa hagyományos nyárindító rendezvénysorozata, a Hey, June! A tizennyolcadik szezon két rendhagyó online évad után immár ismét közönség előtt zajlik. Június 23.-áig, azaz jövő csütörtökig még négy hazai zenekar ígér különleges estét egyszeri, máshol nem látható produkciókkal magyar könnyűzene iránt érdeklődőknek. Szobaprojektből nagyzenekar, csillagközi tér, összművészeti barlanghasonlat, valamint rock, jazz, funk és blues ugyanazon a koncerten – mindez a most következő részletes ajánlóban!

Mmamt – Így változtam nagyzenekarrá
2022. június 14., kedd, Fesztivál Színház, kezdés: 20:00

Egyedi Péter már több évtizede állandó, meghatározó szereplője a magyar underground, alternatív zenei színtérnek, hiszen mind az Annabarbi, az Óriás, vagy az Isten Háta Mögött országosan ismert, a maguk műfajában minimum kultikus zenekaroknak számítanak. A hálószobazenekarként indult Mmamt – Mindenkinek megvan a maga története – a 2019 elején megjelent bemutatkozó album óta – itt írtunk róla – mára teljes felállású színpadi produkcióvá nőtte meg magát, akik élőben gazdagon hangszerelt, elektronikus, art rockos megoldásokkal operáló, billentyűs és fúvós hangszereket egyaránt felvonultató változatban adják elő immár két lemez dalait, erre rímel a koncert címe is. Aki tehát szeretné élőben is megtapasztalni hogyan lett az Mmamt nagyzenekar, és részt venne egy minden korábbinál gazdagabb zenei kalandban, annak ott a helye a nézőtéren kedden este! A nagyzenekar szó pedig ezúttal nem újságírói túlzás: összesen tizenkét zenészt köszönthetünk a színpadon, háromtagú fúvós-, illetve vonósszekcióval, az elektronikáért pedig különleges vendégként iamyank lesz felelős. Péter a következőket mondta a koncertről:

„Lesz olyan pontja a koncertnek, amikor 13-an leszünk a színpadon. Tudom, hogy nem a számok fontosak, de ez akkor is több, mint egy focicsapat. És nem azért, hogy többen legyünk, mint egy focicsapat. Sokszor álmodtam arról, hogy egyszer majd úgy játszhatom el a dalaimat, ahogy azok tényleg megszólaltak a fejemben vagy a felvételen, teljes valójukban. Ha minden igaz, akkor a szólóprojektemmel kapcsolatban ez az álom most végre megvalósul.”

Galaxisok – Csillagközi tér
2022. június 15. szerda, Fesztivál Színház, kezdés: 20:00

A már hatodik lemeznél tartó Galaxisok 2013-ban indult, akkor még Szabó Benedek és a Galaxisok néven. Az azóta eltelt majd’ tíz évben a zenekar a hazai könnyűzene egyik leglátványosabb sikertörténete lett, amiben valószínűleg nagy szerepet játszik az a sokszínű, csilingelő gitárokra építő gitárpoptól a zongorára hangszerelt lírai szerzeményeken át olykor világzenei hatásokat is integráló zenei világ, aminek köszönhetően képesek arra, hogy több generációt is megszólítsanak dalaikkal. Repertoárjuk tehát mindenkinek mást jelent, attól függően, milyen életkorban, helyzetben, meghatározó pillanatban hallotta őket először. De mi jelenti a közönséggel amúgy is erős kapcsolatot ápoló formáció számára a Galaxisok esszenciáját? Lehet, hogy a frontember fejében gyökeresen eltérő kép él a zenekarról, mint a gitároséban, akihez képest viszont a dobos gondol teljesen mást – és ki tudja, milyen alternatív termést képzelt el a basszusgitáros? Minderre választ kaphatunk szerdán este, egy különleges koncerten, amikor a Galaxisok a kedvenc számait játssza.

Anna and the Barbies – EKHO
2022. június 21., kedd, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, kezdés: 20:00

A Hey, June! sorozatában ezúttal akusztikus koncertet ad a közel húszéves Anna and the Barbies. A különféle művészeti ágakat fuzionáló, koncepciózus, áthangszerelt dalokra épülő előadás Platón barlanghasonlatát kelti majd életre. A zenekar így beszélt az összművészeti produkció gondolati hátteréről:

„Az igazság erősebben világít, mint a Nap! Szófákhoz láncolt emberek lesik szinte hipnotikus révületben a pixelek által kreált árnyékképet a világról. Az agy piciny, életre utaló ingerei megbizseregtetik a gazdatestet a látókéregben, aki boldog, mert állítólag érzékel, él…”

A közönség rendhagyó, különleges látványvilágú, emberi, mozgó, pulzáló, lélegző biodíszletet felvonultató, gondolatébresztő koncertre számíthat tehát ezen az estén.

Gotthard – Szebényi – Lasts of a Dying Breed
2022. június 23., csütörtök, Fesztivál Színház, kezdés 20:00

Mike Gotthard gitáros és Szebényi Dániel billentyűs már több mint tíz éve együtt alkotó szerzőpáros. Gotthard az új generáció egyik meghatározó gitárosa, játékát egyszerre jellemzi az intellektuális megközelítés és a nyers rockos-bluesos erő, Szebényi Dániel pedig az egyik legkeresettebb hazai billentyűs, számtalan formáció tagja, közreműködője. Kapcsolatuk még a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen eltöltött évek alatt mélyült el, azóta számos közös produkcióban játszottak, köztük az Electric Shock zenekarban, amellyel Európában és Ázsiában is sikerrel turnéztak. Mike Gotthard második, Szebényi Dániel első szólólemezén dolgozik jelenleg, de a párosnak arra is volt ideje, hogy a Squid Game (Nyerd meg az életed) című népszerű tévésorozat kísérőzenéjében szerepeljen. Összetéveszthetetlen zenéjük hidat képez a hetvenes évek pszichedelikus, improvizatív felfogása, és a nyolcvanas évek masszív hangzása között, úgy, hogy mindezt egy modern, mai köntösbe bújtatják – egy kihalóban lévő zenésztípus utolsó képviselőiként. A Hey, June! fesztiválon adott koncert – melyen olyan vendégek is felbukkannak, mint Tátrai Tibor, Vitáris Iván és Balla Máté-, kettejük sokrétű, műfajokon átívelő szerzői munkásságára épül, amelyben ugyanúgy jelen lesz a rock hangzása és energiája, a jazz mentalitása, a funk ritmusvilága, és a blues attitűdje.

Fontos információ, hogy a sorozat koncertjeire a jegyek Müpa ajándékutalvánnyal, OTP, K&H vagy MKB SZÉP-kártya szabadidő alszámlájának terhére, illetve személyes vásárláskor Edenred Ajándékutalvánnyal, ajándékkártyával (juttatási és családi kártyák), vagy az OTP Cafeteria kártya kultúraalszámla-keretére is megvásárolhatók.

További információk a Müpa weboldalán és Facebookján!

Fotó: Kósa Péter
Szerkesztette: Kovács Attila

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk