Hirdetés
Hirdetés

Herczku Ágnes És Zenésztársai: Zene Húros Hangszerekre, Ütőkre És Énekszóra

herczkua_bartok_musor_foto_bacsi_robert_laszlo.jpg

Április 17-én este a Zeneakadémia Nagytermében különleges produkcióra várja azokat, akik egyaránt érdeklődnek a világzene és a komolyzene iránt. Herczku Ágnes és zenésztársai Bartók Béla munkásságát idézik fel, a korábbi zongorára és énekhangra írt feldolgozások után új hangszerelésben. Az előadásról további információk a hajtás után! (Fotó: Bácsi Róbert László)

Herczku Ágnes a magyar népzenei, de nyugodtan helyezhetjük tágabb zenei környezetbe, a hazai világzenei élet egyik legszebben ragyogó ékköve. Ennyi elég is lehetne koncertajánlóként, de azért szólunk pár szót, hogy mi is az aktualitás. Most ugyanis nem abba a folytonosságba pillanthatunk bele, amit az utóbbi lemezekről és előadásokról ismerhetünk, hanem a 2007-es úttörőnek mondható vállalkozását építi tovább.

Ekkor jött ki Bartók Béla: Magyar népdalok énekhangra és zongorára című lemeze, amiből később Herczku Pár-ének címmel koncertet és táncszínházi előadást is színpadra állított. Bartók életművéből az utóbbi évtizedekben ilyen áldozatos és magas szintű előadásoknak köszönhetően erősen kidomborodott a népdalok terén végzett egyedülálló munkája. Ma már képzavarral élve, oda-vissza hatásról beszélhetünk: Bartók révén fókuszba került a folklór zenei oldala, munkájának folytatói révén pedig megőrződött és új élettereket hódított meg.

Herczku Ágnes a zongorás lemez és előadások lecsengésével sem hagyta maga mögött a témát, hanem tervbe vette a zongorás részek cimbalmos átiratát. Miután pontos képe lett arról is, hogy mely muzsikusokkal akarja ezt megvalósítani, felkereste Szalai András cimbalmost, akiről egyrészt kiderült, hogy lelkesedik az ötletért, másrészt az is, hogy édesapja már 1977-ben nekilátott, hogy szakítson az addigi kánonnal, így a rendhagyónak gondolt terv termőtalajra talált.

A gazdagon összeállított műsorban az eredeti zongorás darabokból is hallhatunk, de természetesen a két cimbalomra átírt újak jelentik a fő izgalmakat, valamint a magyar népzene mellett a sodró erejű bolgár ritmusok. Ezeknek Herczku régi zenész és alkotótársa, a „sántikáló-ritmusok” avatott mestere, Nikola Parov lesz a levezénylője, akit már rég nem csak az egyébként kultikus Zsarátnok együttes révén ismerhet a közönség… 

Az est közreműködői: Herczku Ágnes – ének, Kiss Péter – zongora, Szalai András – cimbalom, Balogh Kálmán – cimbalom, Nikola Parov – gadulka, duda, Orczy Géza – ütősök, Herédi Zsombor – harmonika

További információk a koncert Facebook-eseményén

Advertisement
38,854KedvelőTetszik
3,020KövetőKövetés
2,240FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló