Hirdetés

Hatszámos EP-t jelentetett meg Dr. Dre még a Superbowl előtt

Csak, hogy a popkulturális univerzum minden sarka megrázkódjon a mai napon, a Red Hot Chili Peppers Rick Rubinnal készített új dalával egyidőben Dr. Dre is megjelentetett egy hatszámos EP-t.

Dre hat éve – a Compton konceptlemez óta – nem adott ki ilyen hosszúságú anyagot. Akkor a Straight Outta Compton sikere, annak energiái nyomán vonult stúdióba, ezúttal a GTA univerzum legújabb darabjának a The Contract-nek december közepi megjelenése szolgáltatta az indokot. A játékban a Los Santosból ismerős karakterek vezette ügynökség Dr. Dre elveszett telefonjának nyomába ered, ami tele van kiadatlan dalokkal.

A történet félig meddig valós eseményeken alapul, a hírhedt Detox album valószínűleg azért nem jelent meg sosem, mert a legjobb darabjait a stúdió előtt parkoló hackerek még a megjelenés előtt ellopták és közzétették. (A hip-hop és a videójáték világ kapcsolata nem újkeletű, korábban a Def Jam ért el jelentős sikereket a legnagyobb előadóit ringbe eresztő Vendettával, majd a Fight for NY és Rapstar kiadványokkal.)

A The Contract-ben szereplő új Dr. Dre-dalok eléréséhez mától nem kell végigjátszani a játékot, elég a Spotify-ra kattintani, hogy hallhassuk a Los Angeles-i legenda és oldalán állandó alkotótársait (Snoop Dogg, Eminem, Anderson .Paak, Busta Rhymes, Marsha Ambrosius), a miami legendát Rick Ross-t vagy az igazi világsztárrá emelkedése előtt gyilkosság áldozatává váló Nipsey Hussle-t.

A koncepció Dr. Dre Aftermath birodalmában gyakorlatilag a mérföldkő The Chronic óta változatlan: a doktor irányításával hipertehetségek alkotnak a mikrofon és a keverőpult mögött valami újat, valami igazán koncepciózusat. Így írta Scott Storch a Still D.R.E. billentyű-futamát és így vált Anderson .Paak-ból is stílushatárokon felül álló és alkotó klasszis. Az EP-n hallhatunk igazi posse-tracket (ETA), csúcsformában lévő Eminem-et (Gospel) sőt még The Alchemist beat-et is (Diamond Mind).

A megjelenés persze csak részben váratlan, hiszen február 14-én a Los Angeles-i Superbowl-on Dr. Dre és nagyon-nagyon híres barátai adják majd a halftime-show-t: Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige és Kendrick Lamar állnak majd vele a színpadon. A fellépés már egy letaglózó előzetest is kapott F. Gary Gray (Set It Off, Az olasz meló, Straight Outta Compton) rendezésében, aminek közzététele óta a kilencvenes évek hip-hop rajongóinak automatikusan W-re kulcsolódnak az ujjai.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk