Hátborzongató dokumentumfilm, ami akár a szomszédról is szólhatna

2018-ban itthon is sokat cikkeztek Shanann Watts és gyermekei brutális haláláról. A nő eltűnt a gyerekekkel, a férj pedig az összes létező csatornának a könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy egyre biztosabb benne, hogy elrabolták őket, és hogy nagyon szeretné újra látni a családját. Aztán néhány nap alatt összerakták a képet a rendőrök, miszerint a szerető férj, a gondoskodó apa volt a gyilkos, az indíték pedig annyi, hogy új életet akart kezdeni, amibe a családja már nem fért bele. Elkészült a történetből a dokumentumfilm, Amerikai gyilkosság: A szomszéd család címen. 

Sajnos nem lehet azt mondani, hogy az esetről most amiatt készített a Netflix dokumentumfilmet, mert annyira ritka lenne, ahogy azt sem lehet mondani, hogy azért hátborzongató, mert rá lehet csodálkozni, hogy a világ túlsó felén milyen bestiális bűncselekmények történnek. Magyarországon a statisztikák szerint hetente meggyilkol egy nőt férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja, alkalmi partnere. A nők ellen elkövetett erőszak 22 százalékát partnerük vagy volt partnerük követte el, ugyanez a férfiakra vetítve 3 százalék. Tavaly a Kékfénynek azt nyilatkozta Lakatos Tibor ezredes, a közrendvédelmi osztály vezetője, hogy havonta 1000-1200 esetben hívják a segélyhívót, ennek a fele általában családon belüli bántalmazásról szól, éves szinten 5-6 ezer esetben tudják is bizonyítani az erőszakot. 

2020 első felében pedig az előző évekhez képest nagyon megugrott a családon belüli gyilkosságok száma. 

A Netflix dokumentumfilmje viszont azért hátborzongató, mert nagyon közelről enged betekintést egy látszólag boldog család utolsó napjaiba a tragédia előtt, és az után. Mindezt úgy, hogy nincs narráció, nincsenek utólag felvett interjúk megtört családtagokkal, hanem az egész történetet a rendőrség felvételei, közösségi médiás bejegyzések, és üzenetváltások alapján mutatja be úgy, hogy azoknak is minden részlet egyértelmű legyen, akik nem olvastak semmit az esetről. 

netflix amerikai gyilkosság
Shanann Watts és két kislánya. Fotó: Netflix

Ahogy az a nagykönyvben meg van írva

Shanann Watts és férje a Facebookon ismerkedtek meg, szerelmesek lettek, a férfi segített neki mindenben miután a nőt lupussal diagnosztizálták, majd összeházasodtak, és született két kislányuk. Egy csendes Denver melletti kisvárosba költöztek, jó környékre, takaros házba. A férfi párkapcsolati tanácsadóként is dolgozott majd egy olajcégnél kapott állást, a nő pedig széles kapcsolati hálóval rendelkezett, és MLM-bizniszben árult fogyasztószereket. Imádta a férjét és a gyerekeit, ezt leginkább onnan lehetett tudni, hogy a közösségi oldalain naponta posztolta a gondolatait, videókat a lányairól, vagy hogy miket csinálnak együtt, miközben minden bejegyzésben hálát adott a sorsnak, hogy megismerte a férjét, és nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire boldog. 

Pontosan az a család, akiket egyszerre irigyelnek és utálnak az emberek a Facebookon amiatt, hogy látszólag minden részlete tökéletes az életüknek. 

Az idill következő lépcsőfoka akkor jött, amikor bejelentette, hogy újra gyermeket vár. Természetesen magát a bejelentést is feltöltötte a közösségi oldalra, a férj lelkesedése a történtek ismeretében már nem tűnt túl őszintének. 

Az uralkodó feleség és a gyermekeit imádó édesapa

Ez után jöttek a problémák is, amikből a külvilág természetesen semmit nem érzékelt, csak a legközelebbi barátok, akikkel Shannan megosztotta, mennyire távolságtartó lett  férje, és mennyire tehetetlennek érzi magát, akárhogyan próbálkozik. Végül egy hat hetes nyaralásra ment a gyerekekkel és a szülőkkel, hogy kicsit lenyugodjanak a kedélyek. Az itteni üzenetváltásokból derül ki, hogy a férfi nem is kereste őket, és mikor utánuk utazott, akkor is távolságtartó volt. Miután hazaértek, a nőnek munkaügyben el kellett utaznia egy hétvégére, ahonnan éjjel ért haza, másnap orvoshoz kellett volna mennie, de nem jelent meg, és a barátai üzenetére sem válaszolt, ez tűnt fel az egyik barátnőjének, és riasztotta a rendőrséget. 

A filmben nem csak az a nagyon érdekes, hogy a modern technológia és a közösségi oldalak, valamit a rendőrök testkamerái és a szintén bekamerázott kihallgatószoba már elég felvételt szolgáltatnak, hogy teljes egészében kirajzolódjon egy történet anélkül, hogy abba magyarázat vagy egyértelműsítés céljából bele kelljen nyúlni, sőt valahol hátborzongató, hogy maga az áldozat is tulajdonképpen megszólal benne, és egyértelműen kiderül, hogy ahogyan az ismerősöknek, úgy neki sem fordult meg soha a fejében, hogy a férje rosszat akarhatna neki vagy a gyerekeknek.

De az az aspektus is legalább ennyire elgondolkodtató, ahogyan a feleség barátai is tulajdonképpen egy kibírhatatlan főnökösködő nőnek írják le, míg a férfit, a későbbi gyilkost egy családját imádó jó embernek. Az egyik fő konfliktus, vagy legalábbis az, ami miatt Shanann Watts azt gondolja, hogy a férje elhidegült az, hogy az egyik gyereknek ételallergiája van, a Chris Watts édesanyja pedig olyan édességet akart adni neki, ami allergiás reakciót váltott volna ki, ebből pedig egy olyan sértődéses veszekedés lett, hogy a nő anyósa el sem megy az unokája negyedik születésnapjára. 

Miközben a férj egy igazi jó ember a külvilág szemében, ezt pedig azzal támasztják alá a barátok, hogy arról beszélnek, hogy mindig mondogatja, hogy szereti a családját, és játszik a lányokkal, vagyis összességében teljesíti az apai kötelességek elvárható minimumát. Mindenestre a külvilág számára van a követelőző és főnökösködő nő, illetve a férfi, aki játszik a lányaival munka után, amikor épp nem gyúr, vagy összeköti a kettőt és a lányait használja súlyzónak. 

Szimpatikus gyilkos, kiállhatatlan áldozat

A dokumentumfilm sokadik érdekes aspektusa az, hogy van egy családapa, aki megismerkedik egy fiatalabb nővel, és ki szeretne lépni a házasságából. Erre a legjobb útnak azt találja, hogy megöli a várandós feleségét, aztán autókázik egy órát, ott a gyerekeit is megöli, majd a beismerése után is félrevezeti a rendőröket, és azt állítja, hogy a nő ölte meg a lányait, ő csak bosszút állt. Annak ellenére, hogy az ügyet tárgyaló bíró is azt mondta ítélethirdetéskor, hogy ez a legembertelenebb és legádázabb ügy, amiben része volt, a közösségi oldalon mégis rengetegen értik meg a férfit, és annyian jönnek azzal kommentekben, hogy az áldozatnak rossz volt a természete, hogy egy interjúban már Shanonn Watts apja kéri az embereket, hogy fejezzék ezt be. Ennek ellenére a gyilkos a hírek szerint mai napig rengeteg szerelmeslevelet kap a börtönben, ahol többszörös életfogytiglani büntetését tölti. 

Az Amerikai gyilkosság: A szomszéd család az a dokumentumfilm, ami tényleg elbizonytalanítja embert, hogy ez az ő szomszédjában, az ő ismerőseivel nem történhet-e meg. Simon Barker rendező tökéletesen adagolja, hogy a közösségi oldalakon mutatott tökéletes élet és valóság mennyire különböző lehet. Nem mutatja be szörnyetegnek az apát, annak ellenére, hogy az áldozat van a középpontban, és tulajdonképpen ő mesél arról, hogy milyen csodálatraméltó férj, vagy a gyerekek énekelnek arról, hogy az ő édesapjuk egy hős. És távol tartja magától az olyan szaftos részletektől is, ami egyébként kiderült már az újságokból, mint például az, hogy Chris Watts szeretője arra keresett rá, hogy egy másik hírhedt családgyilkos, Scott Peterson szeretőjének ajánlottak-e könyvszerződést. Amit talán még elbírt volna, ha egy kicsit mélyebbre ásnak az apa személyiségében, így ugyanis marad az a kérdés, ami a legtöbb hasonló ügynél is mindenkiben felmerül, vagyis, hogy hogyan történhetett ez meg, és hogyan nem látta senki, hogy ez lesz?

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés