Hirdetés

Három szemüveg, két szakáll

Passion Pit – Manners
(2009 Frenchkiss)

Mindig öröm valami újnak ható dologgal találkozni, ha nem is spanyolviaszt találunk, van a megszokástól való eltérésnek is egy fura bája. Ha valaki ezt képes kiegyensúlyozottan hozni egy poplemezen, és közben iszonyatosan jó dallamokat kitalálni, annak biztosítva van egy közepes-de-inkább-nagyobb világsiker. A Passion Pit három szemüveg-két szakáll-felállású zenekar épp ezt az utat járta be, bemutatkozó kislemezükkel még csak a kisvízbe kerültek, de az idei albumukkal biztos, hogy év végén a nagyok között fognak osztani.

A Chuck Of Change EP egy barátnőnek szóló Valentin-napi ajándéknak indult egy bostoni főiskolán, (ahol az énekes, Michael Angelakos hallgató volt,) a szövegek tehát nagyrészt neki szólnak. Bár dalszerzőnk 5 éves kora óta nyüstöli a billentyűket, az első próbálkozás még kiforratlan, az I’ve Got Your Numberen kívül csak a nagylemezre is átkerülő slágerszám, a Sleepyhead fogja meg igazán az embert (amelyhez remek klip készült, ami mellesleg a Pitchfork szerint is az egyik volt 2008 legjobb videói közül).

Az igazi „szakmai” siker a BBC jövő tehetségeit felvonultató lista 9. helyezése volt még tavaly (ahol mellesleg a szintén mostanában lemezt kiadó gyönyörű tehetség, a Little Boots álnéven alkotó Victoria Hesketh lett a befutó), de reklámfilmben is felhasználták az egyik nótájukat, így nem volt kérdéses, mi következik.

A bemutatkozó lemez a szövegekben megtartotta a kesergést, de ezt remekül ellensúlyozza számról számra szélesedő mosolyunk, mert lehetetlen végighallgatni ezt a kedves, fejhangon nyekergő figurát és társulatát anélkül, hogy ne olvadna el legalább egy vattacukor a belsőnkben. Az elektronika előtérbe hozása ellenére is érezhetők a valódi hangszerek, és épp megfelelően támogatják a hangzást, ahol kell, ugyanakkor nem lesz samplerlemez jellege sem a dolognak, nincsenek „electrosablonok”, vagy a szám hangulatához vannak igazítva (pl. a Folds In Your Hands-ben többször is felcsendülő „france electro-szóló” is teljesen a helyén van). Ahogy lassú számoknál is zseninek kell lenni a csendek elhelyezéséhez, ugyanúgy ennek a lemeznek is az arányok helyes eltalálása a legnagyobb érdeme. Nincs nagy leállás, ugyanakkor teljes agyeldobás se, a biztonságos útkeresés bizony egy feketepont, néhol picit bátrabbnak is lehettek volna a srácok. Az első single a The Reeling, amelyhez már az előzőhöz hasonló videó is készült, az én személyes kedvenceim a Make Light, Swimming In The Flood és a már bizonyított Sleepyhead.

Sokan mondanák, hogy a lemez nem emelkedik ki az indie/electropop mezőnyből, mégis Angelakos különleges hangja, a nagyszerű érzékkel megválasztott effektek használata és a felhőtlen vidámság (ami csak nagyon kis időre vált néhol komorabb dallamokra) az év egyik nagy esélyesévé teszik a Mannerst.

Kommentek

Két perc a David Bowie életéről szóló filmből

A filmben Johnny Flynn játssza Bowie-t, és egy darab Bowie-dal sem hangzik el benne.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Egy jó üvegfólia tényleg megmentheti a telefon kijelzőjét

Kell-e egyáltalán üvegfólia, és mi a különbség az olcsó és a drága változatok között.

Újra a Samsung a világ vezető telefongyártója

De az igazi nyertes a Xiaomi, akik felkerültek a dobogó harmadik fokára.

a Talayapa project – Premieren és dalról dalra a Trottel új lemeze

A Trottel Records a Trottel zenekar klasszikus sorlemezeit (nem feltétlenül időrendben) elkezdte újramasterelve kiadni LP-n, tavaly ősszel a The Same Story Goes On, idén...

Világjárvány idején is lehetnének koncertek a Restart-19 kísérlet eredményei szerint

A kísérletben több ezer önkéntes bevonásával tartottak koncertet a lipcsei Quarterback Immobilien Arenában.

The Triumph Of King Freak (A Crypt Of Preservation And Superstition) – Új dal és klip Rob Zombie-tól, jön a lemez is

The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy címmel február 12-én jelenik majd meg.