Hirdetés
Hirdetés

Három év, három lemez – Dropkick Murphys-interjú Ken Casey-vel

Szeptember 30-án hatalmas újítással jelentkezett az 1996 óta aktív Dropkick Murphys. A This Machine Still Kill Facists-album különlegessége, hogy a zenekar tizenegyedik lemezeként ez az első, ami teljes kiadásában akusztikus dalokból áll, valamint, hogy évtizedekkel korábban íródott szövegeket foglal magában. A megjelent és a készülőben lévő következő albumról, valamint a február 7-ei budapesti koncertjükről beszélgettünk a zenekar frontemberével, Ken Casey-vel.

Hirdetés

A most megjelent This Machine Still Kill Facist-album a tizenegyedik lemezetek. Miért döntöttetek úgy, hogy most csináltok akusztikus albumot, és miért nem készítettetek korábban?

Nem igazán tudjuk. Azt hiszem, elég kényelmesek vagyunk zenekarként ahhoz, hogy tíz lemez után kipróbáljunk valami mást, és mivel Woody Guthrie dalszövegeihez nyúltunk, meg akartuk próbálni, hogy egy kicsit jobban tisztelegjünk a kora előtt. Nem tudom, hogy csináltunk volna-e ilyet, ha csak a szokásos Dropkick Murphy-dalokat csináljuk, de ez csak egy projektnek tűnt, hogy kipróbáljunk valami mást.

Voltak már dalaitok, amik akusztikus verzióban készültek, de egy egész albumot csinálni sokkal másabb. Mi volt a legnagyobb különbség a munkafolyamatban?

Amikor csak egy vagy két dalt készítesz, az adott dal megkívánhatja, hogy lágyabbnak kell lennie, de egy lemeznél, amikor az elejétől fogva tudod, hogy csak akusztikus hangszereket fogsz használni, az korlátozza a lehetőségeidet. Sokkal kreatívabbnak kell lenned, amikor a dalok megírására és hangszerelésére kerül a sor. De biztosak akartunk benne lenni, hogy nem lesz lágy, egy olyan albumot akartunk készíteni, ami még akkor is akusztikus, ha van benne valami él. Nagy kihívás volt ezt megvalósítani, de azt hiszem, hogy elértük, amit akartunk.

Ken Casey

A legutóbbi lemezetek 2021-ben jelent meg, most pedig egy új albummal jelentkeztetek. Dolgoztatok már korábban is ezeken a dalokon, vagy könnyebb volt egy akusztikus albumot készíteni?

Szerintem ez inkább a turnézás nélküli járvánnyal függ össze. Annyira elfoglalt vagy a turnézással, aztán amikor végre van egy kis időd, néha kihívásnak tűnik, hogy megpróbálj meglovagolni egy albumot, de azt hiszem, a két év turnészünet után visszanyertük az energiánkat és a lelkesedésünket, hogy megpróbáljunk zenét csinálni. Szóval, valójában 2023-ban lesz egy újabb albumunk, mert felvettünk még tíz másik dalt akusztikusan ebből a projektből, amit várhatóan 2023 márciusában fogunk kiadni.

Ez egy teljes akusztikus album lesz, vagy akusztikus dalok és valami más?

Teljesen akusztikus, mert az egészet egyszerre vettük fel. Egy album ’21 ’22-ben és ’23-ban, mindenképpen izgalmas, hogy ilyen ütemben dolgozunk.

A lelkesítő egy nagyon találó szó erre a munkamorálra. Milyen üzenetet akartok átadni ezzel az albummal?

Zenei szempontból azt hiszem jó, ha az emberek tudják, hogy a Dropkick Murphys tud mást is csinálni az agresszív, gyors zenén kívül, de ugyanakkor nem akarjuk megváltoztatni magunkat. Azt hiszem, mindig is fogunk gyors Dropkick Murphys-lemezeket készíteni, de ez egy jó módja annak, hogy az emberek tudják, hogy van egy másik oldalunk is. A szövegek nagy részét Woody Guthrie írta az 1930-as és 1940-es években, amikor a világ nagyon szörnyű helyzetben volt a fasizmus térnyerése miatt, és elég ijesztő, hogy ezek a szövegek mennyire hasonlítanak arra, ami ma történik a világban. Remélhetőleg az emberek mélyebben belelátnak a dalszövegek mögött rejlő antifasiszta üzenetbe.

Kaptatok rossz kritikákat a This Machine Still Kill Facist-lemezért?

Nem. Azt hiszem, a legtöbb ember tudta, hogy ez egy projekt, és nem azt mondtuk, hogy megváltoztatjuk, hogy milyenek vagyunk, mint zenekar. Az emberek megértették, hogy ez csak azért van, hogy valami mást és szórakoztatót csináljunk, és hogy ez nem egy hivatalos új irányvonal a zenekartól. Azt hiszem, hogy annak ellenére, hogy akusztikus, még mindig eléggé dühös. Igazából arra számítottam, hogy többen lesznek, akiknek nem fog tetszeni, mert akusztikus, de eddig nagyon pozitív volt a visszajelzés.

Említetted a világjárványt. Úgy volt, hogy tavaly játszottatok volna itt Magyarországon, de ez elmaradt, így a következő időpont február 7-én lesz. A teljes setlisttel készültök, vagy csak az új albummal?

A szokásos elektromos műsorral jövünk, de talán megállunk a koncert közepén, és játszunk három-négy dalt ezekből, és van néhány dal az akusztikus albumon, ami nagyon jól hangzik elektromosan. Valószínűleg három-négy dalt játszunk majd akusztikusan a szettben, és aztán valószínűleg két-három olyan dalt, ami akusztikus a lemezen, eljátszunk majd elektromosan.

Játszottatok már a Budapest Parkban, a Barba Negrában, és a Sziget Fesztiválon is. Ez lesz az első alkalom, amikor a Papp László Arénában játszotok.

Igen, ez az első, szóval elég izgalmas.

Mit vársz a magyar közönségtől?

Mindig is nagyon jó volt Magyarországon játszani. A magyar emberek szuperül befogadták a Dropkick Murphys-t. Már több mint húsz éve járunk ide koncertezni, szóval kiépítettünk egy hűséges rajongói bázist. Gyönyörű a város, és van néhány nagyszerű barátunk is, szóval izgalmas visszatérni.

***

In english:

Three years, three albums- Dropkick Murphys interview with Ken Casey

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,995KedvelőTetszik
3,061KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók