Hirdetés
Hirdetés

Harminc éve Sziget – Sztorik a múltból, fellépők a jelenből

Augusztus 10 és 15 között ismét Sziget. A harmincadik jubileumi évben olyan fellépők érkeznek Európa egyik, ha nem a legnagyobb zenei és kulturális fesztiváljára, mint az Oscar-, Golden Globe-, és többszörös Grammy-díjas Billie Eilish, a saját műfaja egyik legnagyobb nevének számító francia DJ és producer, David Guetta, a tavaly Dance Fever címmel új albumot megjelentető Florence + the Machine, vagy az indie rock oxfordi alapcsapata, a Foals. Itt lesz az Imagine Dragons, a One Direction feloszlása után szólókarrierbe kezdett énekes, Niall Horan, és Sam Fender is pótolja tavaly betegség miatt lemondott koncertjét, valamint olyan aktuális sztárok az elektronikus és hiphop-R&B műfajokból, mint Diplo, Jamie xx, a német elektronikus zene ikonikus alakja, Sven Väth, a kanadai rapper, Drake, a szváziföldi származású Uncle Waffle. De ez természetesen csak a jéghegy csúcsa, hiszen március 14-én újabb sor fellépőt jelent majd be a fesztivál.

Hirdetés

Addig is jöjjön egy kis múltidézés, hiszen három évtized távlatából tanulságos lehet, ha felelevenítjük, honnan indult a ma már világszerte ismert, két alkalommal is a legjobb európai nagyfesztiválnak választott rendezvény, ahol ugyanúgy helyet kap a világ bármely kontinensének, vallásának, nemzetiségének kultúrája, gasztronómiája, az LMBT közösség, a környezetvédő és civil mozgalmak, mint a zene és a művészet szinte minden elképzelhető formája a mainstream poptól az undergroundig, a tinipunktól a modern operáig, az afrikai falutól az utcaszínházig, a diszkótól az irodalmi eseményekig.

Érdekességek a hőskorból és a közelmúltból

  • Az első Szigetet idén pont 30 éve, 1993-ban rendezték meg. A fesztivál két megálmodója Müller Péter Sziámi – a magyar underground mára ikonikus alakja, énekes, dalszerző, író, költő és rendező, az URH, a Kontroll Csoport, a Sziámi, illetve ma a Müller Péter Sziámi AndFriends frontembere -, és az akkor 23 éves Gerendai Károly, zenekarának akkori menedzsere és koncertszervezője voltak. A Sziget Kft. kezdőtőkéje az alapításkor mai árfolyamon számolva körülbelül 1800 euró – körülbelül 700 000 forint – volt, Gerendai ezt az összeget eredetileg azért kapta szüleitől, hogy lakás vásárolhasson magának, és várandós feleségének.
  • A fesztivált az első évben Diákszigetnek hívták, a rendezvény szlogenje „Kell egy hét együttlét” volt. A hét nap során két színpadon összesen mintegy 200 hazai előadó produkcióját láthatta az összesen 43 000 látogató. Csak hazai zenekarok léptek fel, a hetijegy 1800, a napijegy 300 forint volt, ami mai fejjel már szinte hihetetlennek tűnik. Nem egész egy évvel azelőtt a Guns N’ Roses Népstadion-beli koncertjére 1200 forintért lehetett küzdőteres jegyet vásárolni, azaz a Diáksziget a kor viszonyaihoz képest kifejezetten zsebbarát rendezvénynek számított, és a megtekinthető produkciók számának arányában még ma is bőven állja a versenyt a Sziget egy-egy arénakoncert jegyárait alapul véve.
  • A következő évi fesztivál, az Eurowoodstock a Woodstock 25. évfordulójára emlékezett, és 143 ezer ember látogatott el rá. Ez volt az első év, amikor nemzetközi együttesek és művészek léptek színpadra, többek között olyan legendás zenekarok, mint a Jethro Tull, a The Birds, Blood, Sweat & Tears, Eric Burdon, a Frank Zappa korábi zenésztársaiból álló Grandmothers of Invention, a Jefferson Starship, és a Ten Years After.

  • A rendszerváltás utáni Magyarország első köztársasági elnöke, az 1990 és 2000 között hivatalban lévő Göncz Árpád, aki látogatóként korábban részt vett a rendezvényen, megbízatásának utolsó évében vállalta a Sziget Fesztivál védnöki tisztjét is.
  • Az egyik leggyakrabban idézett történet, hogy a Szigetre még Fodor Gábor, a Horn-kormány kulturális minisztere juthatott be csak úgy. Fodor tornacipőben, farmernadrágban és pólóban érkezett a fesztiválra, ráadásul épp egy találkozóra sietett, de a rendezvény Erdélyből származó jegyszedője nem ismerte fel a politikust, így szépen visszaküldte jegyet venni, mondván, bárki bepróbálkozhat azzal, hogy ő egy miniszter.
  • A Sziget 1997-ben egy nemzetközi kezdeményezés részeként közvetve Nobel-békedíjat kapott. A tényleges díjazott az ICBL (International Campaign to Ban Landmines – Nemzetközi Kampány a Taposóaknák Betiltására) és Jody Williams volt, de a fesztivál fontos és nagyon aktív helyszíne volt a kampánynak. A rendezvény ötödik évében Müller Péter Sziámit megkereste egy régi barátja azzal, hogy biztosítana-e helyet egy nemzetközi konferencia számára, amely a világ minden tájáról vonzaná a taposóaknák harctéri használatának megszüntetéséért küzdő aktivistákat? A Sziget elfogadta a felkérést, és megosztotta irodáját a Külügyminisztériummal, illetve a pacifista Alba Körrel, ezzel biztosítva a kezdeményezés megvalósításához szükséges infrastruktúrát, mindezt az azévi rendezvény szervezése mellett. A konferencia végül az ICBL két leghatékonyabb nemzetközi kampányeseményének egyike lett.
  • Harminc év alatt összesen eddig körülbelül 9 940 000 látogatója volt a Szigetnek.
  • Nézőszámot illetően a rekord a 2018-as fesztivál volt, 565 000 nézővel. Ebben az évben többek között olyan fellépőket láthatott a közönség, mint az Arctic Monkeys, Bonobo, Clean Bandit, Dua Lipa, Fever Ray, a Gogol Bordello, a Gorillaz, Kendrick Lamar, a King Gizzard & the Lizard Wizard, Lana Del Rey, Liam Gallagher, a Mumford & Sons, Parov Stelar, Shawn Mendes, a Sofi Tukker és a The Kooks.

Gorillaz – Sziget Festival 2018, Hungary (Full Show)

  • Az eddigi fesztiválok látogatói összesen 103 országból, azaz a világ országainak – jelenleg összesen 193 a szuverén államok száma – több mint feléből. A rendezvény közönségének nagyobb része értelemszerűen az európai kontinensről érkezik, a legtöbben Hollandiából, Nagy-Britanniából, Írországból, Franciaországból, Németországból és Olaszországból, de tavaly vásároltak jegyet a Dominikai Köztársaságból, Salvadoriból, Japánból és Brazíliából is.
  • 2022-ben a Sziget hetvenhat hektárt felölelő területén összesen nyolcezren vettek részt a fesztivál építési munkálataiban. A legnagyobb építmény természetesen a Nagyszínpad volt, a maga 3000 m2-es területével, és körülbelül 500 m2-es előadóterével. A látványt egy 400 m2-es LED-fal tette, és mintegy 200 ultramodern, nagy teljesítményű lámpa tette teljessé. A talaj védelme érdekében 21 000 m2 műanyag padlóelemet és további 8 000 m2 alumínium járdát fektettek le, a rendezvénysátrakban pedig további 23 000 m2 padlóburkolat került lerakásra. A szigeten 250 konténer, 1200 mobil WC, 600 angol WC és 500 zuhanyzó állt a fesztiválozók rendelkezésére, a biztonságról körülbelül 1000 főnyi személyzet gondoskodott a több száz fős egészségügyi munkatárs, valamint egy 20 fős, többek között meteorológusokból, tűzoltókból, operátorok álló készenléti csapat mellett.

Ahogy korábban szóba került, március 14-én a Sziget újabb nagy bejelentéssel érkezik. Az idei fesztivál eddig nyilvánosságra hozott fellépői a következők: Billie Eilish, David Guetta, Florence + the Machine, Imagine Dragons, Sam Fender, Niall Horan, YUNGBLUD, Foals, Diplo, Jamie xx, M83, Moderat, Sven Väth, Mimi Webb, Nothing But Thieves, Two Feet, Viagra Boys, Amyl And The Sniffers, 070 Shake, TV Girl, Dixon, Uncle Waffles, Frank Carter & The Rattlesnakes, Baby Queen, The Comet Is Coming, Easy Life, Youngr, Los Bitchos, Destroy Boys, Kelly Lee Owens (DJ set), Mall Grab, Partiboi69, Parra For Cuva, Jungle By Night, yuné pinku (DJ set) és Hannah Grae.

További információk a Sziget weboldalán és közösségi felületein!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,003KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,870FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók