Hirdetés

Hálózati zenelejátszó Spotify és Tidal Connecttel, megfizethető áron – Ez a Wiim Mini

Ha hifis hálózati zenelejátszóról van szó, akkor nekem van egy vesszőparipám: a gapless, azaz a szünetmentes lejátszás. Igazából nem is értem, amikor az emberek egy rakás pénzt kiadnak egy olyan zenestreaming-eszközért, ami ezt nem tudja mondjuk legalább a Tidal esetében, és nem érdekli őket, hogy van-e szünet a számok között vagy nincs, mert a hifi rendszer hangzása mindennél fontosabb, még a művész szándékánál is.

Ahogy észrevettem egyébként, általánosságban nagyon marginális kérdés ez, hiszen a legtöbben telefonról vagy laptopról hallgatnak zenét vezeték nélküli vagy vezetékes fülhallgatóval, és a lejátszók saját alkalmazásai ezt tudják. Akik viszont mondjuk a hifi rendszerükön keresztül szeretnék ugyanezt, azok már gyakrabban összefuthatnak a problémával, főleg ha nem elég nekik a Spotify és a bluetooth.

A bevezetőben csak azért mondtam a Tidalt, mert a Spotify ugyan a Connect szolgáltatását szinte már mindenhová bevezette, és kezelhetőség, ajánlórendszer, felhasználóbarátság szempontjából magasan a legjobb, még mindig nem tudja legalább a CD minőséget, és nem is tűnik úgy, mintha fontos lenne számára. Szóval marad a Tidal, esetleg a Deezer Hifi, az Amazon Music vagy az Apple Music. Utóbbi viszont elég zárt rendszer, az Apple szereti, ha a hardvereket is tőlük veszik az emberek, így esetleg az Airplay marad, ha arról akarunk vezeték nélkül streamelni zenét.

Na, erre képes ez a nemrég kijött új eszköz, a Wiim Mini. Ráadásul mellé még ott a Spotify Connect és a Tidal Connect. Nem is volt kérdés, hogy ezt meg kell azonnal venni. Már csak azért is könnyű volt a döntés, mert csupán 106 euró plusz postaköltség volt az Amazonról rendelve, és akkor az euró sem volt még 400 forint.

Szóval nagyjából olyan 45 ezer forintot költöttem egy olyan eszközre, amin végre gapless tudom lejátszani Tidalről is a zenéket. Merthogy a Tidal Connect ugye ezt is tudja. Aztán megjött pár nap alatt Németországból a Wiim Mini, és kiderült, hogy még túlságosan is jól tudja ezt a szünetmentes lejátszás cuccot.

Egész pontosan úgy kell ezt érteni, hogy ugye rengeteg olyan lemez van, ahol az egyik dal szünet nélkül úszik át a másikba (legtöbbször a Pink Floyd Dark Side Of The Moonját szokták felhozni erre példaként), és a gapless lejátszásnál itt nincs szünet, pontosan úgy, ahogy azt az alkotók akarták. A Wiim Mini pedig a Tidal Connecttel olyan lelkes volt ebben, mikor megkaptam, hogy már a szám vége előtt egy másodperccel ugrott a következőre, ami persze ugyanolyan zavaró, mintha szünet lenne. Szerencsére a Tidalt be lehet integrálni a Wiim Mini saját alkalmazásába, ahol már szépen, szünetmentesen ment a lejátszás CD minőségben.

Azóta ráadásul a Tidal Connect megjavult, olyannyira, hogy már képes a Master címkével ellátott dalokat is lejátszani, ami azt jelenti, hogy úgy mennek a veszteségmentesen tömörített fájlok a DAC-ba, ahogy azt a Tidal tárolja. Ugye a platform többek között a nagyon magas minőségű MQA fájlokkal hirdeti magát, de ezt még a Wiim Mini nem tudja, viszont sok esetben így is magasabb minőségben hallgathatjuk a zenét, mintha CD-n tennénk ugyanezt.

Maga a Wiim Mini egyébként olyan külsőleg, mint a megboldogult Chromecast Audio, a Google hifiokosítója volt, csak kicsit ducibb. Ha megrendeljük, magán az eszközön kívül kapunk egy USB-C kábelt az energiaellátásra (adaptert nem), egy 3,4-es jack-jack kábelt, egy jack-RCA kábelt és egy optikai kábelt is, szóval gyakorlatilag mindenhogyan csatlakoztathatjuk a rendszerünkhöz már a dobozból kivéve. Vezetékesen nem tudjuk internetre kötni, de ott a wifi természetesen, és az Airplay 2 mellett Bluetooth képes is. Én amúgy optikai kábellel kötöttem egy Cambridge Audio CXA60-hoz, de aki akarja, használhatja a Mini saját DAC-ját is RCA vagy jack kimenettel, mondjuk egy aktív hangfalhoz csatlakoztatva.

Beüzemeléshez le kell tölteni a Wiim Mini alkalmazást, ami aztán szépen végigvezet a nagyon könnyű lépéseken. Valószínűleg jön majd rá azonnal szoftverfrissítés is, és itt meg kell jegyezni, hogy minimum havonta frissül maga a Wiim Mini és az alkalmazás is, folyamatosan kerülnek bele az újdonságok, fejlesztések, hibajavítások. Az említett két szolgáltatón kívül olyanok is kitűnően működnek, mint a TuneIn vagy a Deezer, és az Amazon Musicot csak azért nem sorolom még ide, mert most dolgoznak a teljes gapless lejátszáson, amit júniusra ígértek. Én amúgy jelenleg Tidallel használom, és egy hiba nincs benne.

A Wiim Mini alkalmazás egyébként a Linkplay rendszerére épül, és ezen belül léphetünk be a különböző szolgáltatókba, itt állíthatjuk be, hogy milyen bitsűrűségű legyen az optikai kimenet, itt állíthatunk hangerőt is, és mondjuk ha egyből két Wiim Minit veszünk a házunkba, úgy itt lehet a multiroomot is kezelni. Illetve itt csatlakozhatunk az Amazon Alexa asszisztenshez is, mert hogy ez is integrálva van bele, szóval elég csak beszélve irányítani, akinek van ilyen amazonos eszköze is.

Ja, és persze remekül szól. A saját digitális átalakítója (DAC) sem rossz egyáltalán, simán felveszi a versenyt a Chromecast Audióval, de nekem jobban tetszik a CXA60 DAC-ja, neutrálisabb, részletezőbb a megszólalás. Különböző külföldi tesztek egyébként kísérleteztek drágább DAC-okkal is, és többen képesek voltak olyat mondani, hogy jobb ez, mint a négyszer ennyibe kerülő Bluesound Node, de minimum egy szinten van ezzel a slágerstreamerrel, már ha a hangzást nézzük.

Szóval ár érték arányban gyakorlatilag verhetetlen a Wiim Mini, ennyi pénzért ilyen sok szolgáltatást nem kap az ember sehol. És hát nem győzök elégszer lelkendezni ezért a legalább CD minőségű szünetmentes lejátszásért, méghozzá megfizethető áron.

Rendelés:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,330KedvelőTetszik
2,908KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk